Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

FlashFocus: Brightons talentfulde forsvarsspiller Ferdi Kadioglu er Tyrkiets næste stjerne

Ferdi Kadioglu har en lys fremtid
Ferdi Kadioglu har en lys fremtidLiz Finlayson / Shutterstock Editorial / Profimedia / Flashscore
Da Ferdi Kadioglu kom til Brighton & Hove Albion fra Fenerbahce for cirka 223 millioner kroner denne sommer, blev han den 24. tyrkiske fodboldspiller, der nogensinde har sat sine ben i Premier League. Derudover blev han den dyreste transfer i Super Lig-historien.

Der er ingen tvivl om Ferdi Kadioglus talent. Sådan har det været, lige siden han han første gang satte sine ben i Super Lig. Tyrkeren har fantastiske tekniske evner, der gør ham til en trussel på forskellige positioner, og det er ikke underligt, at en klub som Brighton og en manager som Fabian Hürzeler var så desperate efter at få fingrene i ham.

Selvom Ferdi Kadioglu er højrebenet, spillede han de fleste af sine minutter for Fenerbahce på venstre back. Tyrkeren viste sig bedst frem, når han trak ind på midtbanen for at skabe chancer centralt - perfekt for mange moderne managere, der bruger omvendte backs.

Men med sin hurtighed og evner til at bruge begge ben er han også mere end komfortabel med at udfordre forsvarsspillere og lægge indlæg med sin venstre fod. Hans indlæg til Mert Müldürs mål mod Georgien ved EM var et godt eksempel på dette.

På grund af sine allround-færdigheder, herunder kombinationsspil og smarte afleveringer, kan Ferdi Kadioglu bruges på begge backpositioner, på begge fløje og på den centrale midtbane. Han har allerede optrådt for Brighton som højre back og højre kant.

Ligesom mange andre moderne backs kan der stadig sættes spørgsmålstegn ved hans defensive evner, især fordi han så ofte befinder sig i offensive positioner. Han er stærk i sine dueller, men bliver ofte fanget ude af position.

I en alder af blot 24 år og med manglende erfaring i Europas bedste ligaer har han brug for tid til at finpudse sine færdigheder og finjustere de områder, hvor han er svagest.

Hollandsk baggrund

Ferdi er faktisk født i Arnhem i Holland af en hollandsk mor og en tyrkisk far og har fået sin fodboldopvæk i Holland. For bare tre år siden spillede han for Hollands U21-hold, inden han besluttede sig for at repræsentere Tyrkiet på seniorniveau.

Ferdi for Hollands U21-landshold
Ferdi for Hollands U21-landsholdOrange Pics BV / Alamy / Alamy / Profimedia

Han begyndte sin fodboldkarriere på det hollandske amatørhold ESA Rijkerswoerd, inden han skiftede til NEC Nijmegen og fik sin seniordebut der.

Hans uddannelse i miljøer, hvor der lægges vægt på teknisk kvalitet og selvtillid på bolden, har helt klart haft indflydelse på at forme ham til den spiller, han er i dag.

Skifter til Fenerbahce

I 2018 flyttede Kadioglu til Tyrkiet, hvor han skrev kontrakt med Fenerbahce under den hollandske træner Phillip Cocu for omkring 11 millioner kroner. I de første to sæsoner brugte han meget tid på at spille for U21-holdet, men i sin tredje sæson begyndte han endelig at få sit gennembrud.

Han blev en nøglefigur på Fenerbahces hold, spillede på flere positioner og blev en leder i omklædningsrummet. På trods af konstante udskiftninger i trænerteamet forblev Ferdi en 'go-to man', der præsterede stærkt og etablerede sig som Fenerbahces mest kreative spiller på trods af, at han spillede i forsvaret.

I sæsonen 2022/23 nåede han et nyt niveau og satte en tyk streg under, at hsn var en af de bedste spillere i ligaen. Ferdi Kadioglu scorede fire mål og lavede fem assists, og det lykkedes ham at få sin første titel, da han vandt den tyrkiske pokalturnering. Han scorede et flot mål i semifinalen, da Fenerbahce slog Sivasspor 3-0.

Han var dog aldrig i stand til at opnå sin drøm om at vinde ligaen i løbet af sine seks år i klubben, og han kom til kort ved et par lejligheder. Sæsonen 2023/2024 skiller sig ud, da Fenerbahce hentede 99 point, men stadig endte på andenpladsen bag rivalerne fra Galatasaray.

Stærkt EM 2024

Før 2024 var Ferdi Kadioglu måske ikke så kendt på den globale scene. Spændingen omkring hans potentiale voksede i Tyrkiet, men han havde endnu ikke slået sit navn fast. Men det ændrede sig denne sommer.

Under EM 2024 nåede et ungt og spændende tyrkisk hold frem til kvartfinalen og var et af de mest underholdende hold at se i turneringen.

Og en vigtig del af deres succes var Ferdi Kadioglu. Han spillede på venstre back og var en styrke både defensivt og offensivt i hele turneringen.

Hans største præstation var, da Tyrkiet slog Østrig 2-1 i ottendedelsfinalen, hvor de gennem hele kampen kæmpede bravt for at holde de overlegne østrigere fra scoring. Ferdi Kadioglu forsvarede sig tappert sammen med resten af sine holdkammerater og var konsekvent en af deres vigtigste kontraspillere, når de genvandt bolden.

Ferdis statistik mod Østrig
Ferdis statistik mod ØstrigHarry Langer / Zuma Press / Profimedia / Statsperform

Han havde flest berøringer på banen blandt de tyrkiske spillere (71) og tilbagelagde hele 12,2 km i løbet af kampen, hvilket var en ny turneringsrekord.

Hvis fodboldfans ikke vidste, hvem Ferdi Kadioglu var før, gjorde de det helt sikkert efter EM 2024.

Platform for fremtiden

Ferdis Kadioglu skifte til Brighton er det perfekte skridt for ham på dette tidspunkt i hans karriere, og det vidste han godt. Efter at have fortalt Fenerbahce i sommer, at han gerne ville skifte til Hürzelers hold, blev hans ønske endelig opfyldt i slutningen af august.

Det er ikke godt altid at se for langt frem i tiden, men hvis Ferdi Kadioglu har et ønske om at skifte til en større klub i fremtiden, kunne han ikke have en bedre platform.

The Seagulls har i de seneste år vist, hvor gode de har været til at opfostre unge talenter og gøre dem til stjerner. Spillere, der var ukendte, før de kom til Brighton, som Moises Caicedo og Alexis Mac Allister, blev i sidste ende solgt til henholdsvis Chelsea og Liverpool - hvor førstnævnte blev solgt for omegnen af 1 milliard kroner.

Det er langt fra sikkert, at Ferdi Kadioglu kommer helt op på samme niveau som dem, men med de evner, han besidder, og det miljø, han befinder sig i nu, har han muligheden.

Først skal han gøre sig selv til en fast del af holdet. Ferdi Kadioglu Kadioglu ankom til Brighton med en lårskade, så han var ikke i stand til at spille i starten af sin Brighton-periode.

Men efter at have scoret sit første mål for klubben fra bænken i en EFL Cup-kamp mod Wolves i midten af september, fik den tyrkiske landsholdsspiller endelig sin første start i Premier League i sidste weekend mod Chelsea på højre back - og han fik en brat opvågning.

The Blues - anført af firemålshelten Cole Palmer - gav Hürzelers tropper en lærestreg og udslettede Brightons kriminelt høje linje. Selvom Ferdi Kadioglu ikke var skyld i nogen af målene, var det et hårdt "Velkommen til Premier League"-øjeblik for ham, som viste den store forskel i intensitet mellem engelsk og tyrkisk fodbold.

Ikke desto mindre har han fået sin chance, og som han allerede har vist gennem hele sin karriere, har han evnen til at gribe den med begge hænder. I en gylden æra af talent for tyrkisk fodbold har Ferdi Kadioglu vist sig som en af landets bedste og klareste fremtidige stjerner.

Brighton spiller næste gang mod Tottenham på søndag.