Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

FlashFocus: Efter mange fusere kan Everton endelig være på vej frem

Efter mange svipsere kan det endelig blive gode tider for Everton.
Efter mange svipsere kan det endelig blive gode tider for Everton.PA Images / Alamy / Profimedia
Everton har nogle af de mest tålmodige fans i verden. The Toffees er historisk set en af de største engelske fodboldklubber, men har kørt op og mest ned i en sportsmæssig rutsjebane i mere end et årti.

David Moyes, som tog klubben fra at være et kriseramt hold til at være et hold, der konstant kæmpede om de europæiske pladser i Premier League, forlod Merseyside i 2013 efter 11 år.

Siden da har Everton, bortset fra en lovende sæson under Ronald Koeman, hvor de blev nummer syv i 2016/17, haft en nedadgående tendens.

I de sidste tre år har The Blues været låst fast i nedrykningskampe, og det tætteste, de er kommet på sølvtøj, er et nederlag i EFL Cup-kvartfinalen til Fulham.

Når det er sagt, er der grund til, at deres fans kan have store forventninger for de kommende år.

Lovende overtagelse

Efter offentliggørelsen af The Friedkin Groups (TFG) aftale med Evertons hovedaktionær, Farhad Moshiri, om overtagelse af klubben, har The Blues været et varmt emne i engelsk fodbold.

Gruppens CEO, Dan Friedkin, er også ejer af Serie A-mandskabet Roma, så der har været en del palaver i Italien omkring dette nye arrangement.

Friedkin overtog ansvaret for Giallorossi i 2020 og har dermed stået i spidsen for flere sjettepladser i den bedste italienske række i løbet af de seneste tre sæsoner.

I 2021 blev Jose Mourinho lokket til klubben - hvilket blev anset som et stort kup - og han førte romerne til Conference League-succes i 2022; deres første trofæ i 14 år.

Roma kan derfor ses som et casestudie for Everton-fans, der spekulerer på, hvordan deres klub nu vil fungere med ukendte folk ved roret.

I løbet af de sidste tre år har Roma sikret sig angriberen Artem Dovbyk, som var ønsket af mange topklubber, samt den spændende fløjspiller Matias Soule, 21 år, fra rivalerne Juventus.

De har også købt Paulo Dybala, Leandro Paredes, Nemanja Matic, Andrea Belotti og Houssem Aouar i beskedne transfers.

Selv om et par af disse handler i sidste ende ikke fungerede, viser det en god evne til at opsnuse muligheder på markedet.

Under TFG bør Everton føle sig mere økonomisk sikker; koncernens indtægter var ifølge Forbes på 70 milliarder kroner i 2023, hvilket har givet Roma stabilitet.

TFG vil bruge deres egne penge til at investere i Everton og bør ikke være afhængige af udlån - noget, der ikke kan siges om Moshiris ejerskab.

Flirter med nedrykning

I løbet af de sidste tre år har Everton leget en farlig leg med nedrykning fra Premier League.

De undgik med nød og næppe nedrykning på den sidste dag i sæsonen 2022/23, og fansene invaderede banen for at fejre det.

Selv om jublen var helt berettiget, var de rørende scener også en visuel repræsentation af, hvor langt klubben er faldet.

Evertons historiske placeringer
Evertons historiske placeringerMarek Kratochvíl / Flashscore

Everton har fået en dårlig start på den nye sæson med nederlag til Tottenham (4-0) og Brighton (3-0), og de har sat sejre over styr i nederlag til Bournemouth (3-2) og Aston Villa (også 3-2).

Deres første Premier League-sejr kom i sjette forsøg med en sejr over Crystal Palace (2-1) på hjemmebane.

Hvis Everton ikke er i stand til at vende tingene, især mod hold som Bournemouth, er de på vej mod endnu en nedrykningstruet sæson.

Det er den første hurdle, som The Blues skal overvinde, hvis de skal vende tilbage til deres tidligere højder, for som det ser ud nu, er de ikke en attraktiv destination for topspillere.

Den stabilisering uden for banen, som TFG har indført, bør hjælpe og, hvilket er afgørende, gøre det muligt for klubben at undgå yderligere straffe for at overtræde Premier Leagues finansielle regler.

Nyt stadion

Et andet element uden for banen, som man bør overveje, selv om det bogstaveligt talt er banen, er Evertons nye stadion.

Beliggenheden er uovertruffen; det ligger på den berømte havnefront i Liverpool, hvilket bør være med til at cementere det som et af landets mest attraktive spillesteder.

Det vil sandsynligvis ikke hjælpe med at få spillere til klubben, men fordele uden for banen, som f.eks. at være vært for arrangementer uden for sæsonen, vil hjælpe med den førnævnte stabilisering samt generel eksponering.

Den første vigtige dato for Evertons nye stadion på Bramley-Moore Dock er medværtskabet af EM 2028.

Ancelottis falske daggry

Everton har oplevet op- og nedture i løbet af det seneste årti, og mange så det som et vendepunkt, da Carlo Ancelotti - måske den største manager i sin æra - kom til klubben i 2019.

Carlo Ancelotti i sin tid hos Everton
Carlo Ancelotti i sin tid hos EvertonPETER POWELL / POOL / EPA / Profimedia

"Don Carlo" blev dog tvunget til at arbejde med meget lidt i Everton, og den frie transfer af James Rodriguez var hans mest opsigtsvækkende indkøb.

Abdoulaye Doucoure og Allan blev også hentet i løbet af Ancelottis tid på Merseyside, men at få James fra Real Madrid føltes vigtigt.

The Blues så godt ud under Ancelottis ledelse og blev nummer 12 og 10 med italieneren ved roret, men i sommeren 2021, da Zinedine Zidane annoncerede sin afgang fra Madrid, afbrød Carlo brat forbindelsen med Everton for at slutte sig til Los Blancos igen.

Den tidligere Liverpool-manager Rafa Benitez kom derefter til klubben, men holdt kun seks måneder før Frank Lampards tog over i en periode på et år.

Sean Dyche overtog derefter tøjlerne, hvilket relativt set hjalp med at stabilisere The Blues' præstationer på banen fra 2023 og frem til nu.

Dyche er fremtiden

Den tidligere Burnley-boss Dyche er den manager, Everton havde brug for; mellem hans ankomst og afslutningen på sidste sæson scorede The Blues i gennemsnit 1,22 point pr. kamp.

Det er lidt af en myte, men for at undgå nedrykning fra Premier League siges det, at et hold skal opnå 40 point på en sæson. Under Dyche har Everton opnået 36 (i 2022/23) og 40 (i 2023/24). De har altså været afhængige af, at andre hold har været dårligere for at bevare deres status i den bedste række.

Sidste sæsons nedrykkere opnåede usædvanligt lave totaler: Luton Town hentede 26, Burnley 24 og Sheffield United 16. Sæsonen før, hvor Everton skulle vinde deres sidste kamp for at blive oppe, rykkede Leicester ned med 34 point, Leeds med 31 og Southampton med 25.

Sean Dyche under en Everton-kamp i august
Sean Dyche under en Everton-kamp i augustČTK / imago sportfotodienst / Daniel Bearham

Dyche fik effektivt arbejdet gjort - og uden rodet med pointfradrag i sidste sæson kunne tabellen se mere venlig ud.

Så er Dyche manden, der skal lede Everton efter overtagelsen? Det vil han gerne være, men hans ord er ikke opmuntrende.

"Jeg tænker aldrig på den slags", sagde han for nylig, da han blev spurgt, om han ville stå i spidsen for The Blues i 2024/25.

"Jeg har lært så meget af at være med i spillet, jeg har lært af så mange omvæltninger. Selvfølgelig ville jeg (gerne være manager), men der er ingen guddommelig ret til bare at sige: 'Nå ja, du er helt sikkert den rette til at gøre det'. Og hvis ikke, så er det sådan, det går."

Måske handler hans ord mindre om opmuntring og mere om respekt. Dyche har trods alt endnu ikke sat sig ned og talt forlængelse med de kommende ejere.

"Jeg kan ikke sige, hvordan jeg har det, før det overtagelsen er overstået," sagde han.

"Jeg vil tale med dem og sige: 'Hvad vil I gerne vide? Hvad er jeres tanker?" og "Hvor skal klubben hen?"

Det er uklart, hvad de næste skridt er for Everton, men med et imponerende stadion og nyt ejerskab på horisonten er der grund til, at Everton-folket holder håbet højt.

Der skal dog lyde en advarsel. I Roma har ejerne alene i år fyret både Mourinho og hans afløser Daniele De Rossi - sidstnævnte var en meget upopulær beslutning.

Alle øjne vil være rettet mod, om Dyche bliver i spidsen, hvis Everton får endnu et vedvarende formdyk.

"Alt, hvad jeg kan gøre, er at blive ved med at arbejde rigtig hårdt, og det er bestemt ikke gået andre steder hen end opad," siger Dyche.

"Arbejdsindsatsen her falder ikke, tro mig. Arbejdsindsatsen her stiger bare. Hvert nyt vindue, håndtering af pengene, håndtering af lønningerne, 'Kan vi få spillere ind?' og 'Kan vi få spillere ud?' Det er bare en konstant."

Everton skal i aktion mod Newcastle på lørdag i Premier League, hvor tre point kan bringe dem helt op på 12. pladsen, mens tabte point potentielt kan sende dem i nedrykningszonen.