Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Fra Brentford til Old Trafford? Frank, Amorim og de andre kandidater til at afløse ten Hag

Søren Jakobsen
Thomas Frank og ten Hag tidligere på sæsonen
Thomas Frank og ten Hag tidligere på sæsonenALEX LIVESEY / GETTY IMAGES EUROPE / Getty Images via AFP
Det var ikke den helt store overraskelse, da Manchester United på mandag slaget 12 engelsk tid meddelte, at de havde skilt sig af med Erik ten Hag som manager for klubben. Spekulationerne omkring, hvem der skulle erstatte den 54-årige hollænder havde allerede rumsteret længe, som om at fyringen allerede var et faktum. Men hvem ligger lunest i svinget til at erstatte ham i trændersædet på Old Trafford?

De engelske bookmakere har allerede længe været ude med spil på, hvem der ville blive den næste manager, og det er som regel en god indikator på - ikke blot at fyringen vil finde sted - men også på, hvem der rent faktisk bliver erstatningen.

I dette tilfælde er der med sikkerhed tale om en person, der skal have den mentale rygrad til at overtage et af verdens sværeste jobs som klubtræner - hvis ikke det allersværeste.

Thomas Tuchel blev som bekendt hapset af det engelske fodboldforbund FA, lige før United kunne nå at stikke snabelen ud efter ham, 

Ruud van Nistelrooy

Den tidligere bomber for både Manchester United og Holland har hidtil været assistenttræner for ten Hag, såvel som en af de angrebstrænere, der skulle hjælpe Rasmus Højlund med for alvor at få gang i målscoringen. Nu har han så fået æren af at overtage cheftrænerposten indtil videre, i første omgang i hvert fald ugen ud.

Og netop de manglende mål er en afgørende faktor at få forbedret for den næste manager, for aldrig før har United scoret så få mål i løbet af begyndelsen på en sæson, som det har været tilfældet i denne. 

Det taler selvfølgelig for, at en person med et offensivt mindset vil være noget af det, ledelsen i United fisker efter at finde, men van Nistelrooys erfaring på allerhøjeste niveau er begrænset - som træner, vel at mærke. 

Han er afholdt i klubben og har stadig et godt navn i engelsk fodbold (måske ikke lige hos Arsenal-fans), men hans taktiske evner kan man godt tvivle på, vil kunne række til et job af denne kaliber.

Derudover kan det meget vel være, at United er på udkig efter noget andet end en hollænder efter den tvivlsomme succes med ten Hag og Louis van Gaal. 

Gareth Southgate

Den tidligere, engelske landstræner må kaldes et godt bud til at tage tøjlerne på Old Trafford.

Med en fortid som både engelsk landsholdsspiller, der aldrig var bange for at tage ansvar, som man så det ved hans berømte straffesparks-kiks ved Euro '96, samt som en af de mest succesrige landstrænere for England nogensinde, så kan man her tale om en mand, der er født til arenaen.

En anden ting, der taler til Southgates fordel er, at han har et stort, personligt kendskab til flere af spillerne på Manchester Uniteds hold, heraf især englænderne. De kommer til at vide, hvad de får, og det gør Southgate også.

Southgate efter den tabte EM-finale
Southgate efter den tabte EM-finaleHesham Elsherif / ANADOLU / Anadolu via AFP

Hvad der trækker ned, er Southgates relativt begrænsede erfaring som klubtræner.

Han gik direkte fra sin aktive karriere i Middlesbrough til at overtage trænersædet, (i øvrigt for at erstatte Steve McLaren, der havde fået jobbet som engelsk landstræner, og det var en stor mundfuld for den dengang 36-årige Southgate, der alligevel beholdt jobbet i tre sæsoner.

Her formåede han blandt andet at føre Middlesbrough til deres største sejr i ligaen nogensinde, da de tævede Manchester Uniteds ærkerivaler fra Manchester City med hele 8-1 - allerede der har han sikret sig en plads i hjertet hos United-tilhængerne.

Han rykkede dog også ned efter 2008/09-sæsonen, og blev fyret kort inde i den nye sæson. Siden da har han kun trænet først det engelske U/21-landshold og altså også A-landsholdet.

Thomas Frank

Den danske Brentford-manager, der netop er fyldt 51, er en favorit hos mange, både bookmakere og United-tilhængere. Det er nemt at forstå hvorfor.

Med en moderne ledelsesstil, seværdig fodbold og frem for alt en meget tiltalende personlighed har han ført Brentford frem til at være et virkeligt solidt Premier League-hold.

Det er sket trods relativt små midler (for Premier League), og trods at man netop har mistet holdets ubestridt største aktiv, Ivan Toney. 

Med en øjeblikkelig niendeplads i ligaen ligger Brentford fem pladser over United, og derudover viste man i holdets seneste kamp mod Ipswich, at man kan hive tre point i land, selv på en dag, hvor det hele mildest talt sejlede på banen.

Tidligere på sæsonen har selveste Pep Guardiola udtalt, at Frank "med 100 % sikkerhed kommer til at træne en af de helt store klubber", og det er et godt skudsmål at have i engelsk fodbold.

Frank har på den korte bane også den fordel, at han kender Uniteds to danskere Christian Eriksen og Rasmus Højlund indgående, og måske vil have gode muligheder for at forløse især Højlunds målscoring. Frank ved, hvordan man skal spille med en sand 9'er, bare spørg netop Ivan Toney.

Franks taktiske fleksibilitet er et stort plus i bogen, såvel som at hans fejlfri engelske og uformelle omgang med medierne er en fordel i en klub af Manchester Uniteds størrelse. 

Men måske er han stadig et for ubeskrevet blad for en klub af netop den størrelse? Derudover vil han i United skulle have med egoer af en anden størrelse at gøre, end han er vant til fra Brentford, og han vil derfor skulle sætte sig selv i respekt med det samme.

Graham Potter

Potter beviste med Brighton, at han er i stand til at skabe både mirakler og en seværdig spillestil med meget små midler, og det faktum, at han er engelsk, er selvfølgelig også en tiltrækkende faktor for tilhængerne. 

At han ikke fik tid og plads til for alvor at sætte sit stempel på tingene i Chelsea, bør i denne sammenhæng være sekundært. Chelsea har i de senere år slugt trænere, tygget dem til ugenkendelighed og spyttet dem ud igen, så snart tingene ikke gik i den amerikanske ledelses retning. 

Og netop det kan måske afskrække Potter fra at ryge med på Glazer-familiens galej, for brændt barn skyer som bekendt ilden, og man kunne med god grund mistænke Potter for at ville ønske et job, der er knap så meget i søgelyset konstant. 

Han var også i puljen med kandidater til jobbet som landstræner inden Tuchel fik jobbet, og hans personlighed er der ikke en finger at sætte på.

Det skulle lige være, at han måske er for blød en personlighed til at administrere de mange stjerner i United, men hvis han fik tid til at genopbygge United i sit billede, så kunne det absolut være en mand for fremtiden. Spørgsmålet er så bare, om United ønsker at se særligt meget længere frem end denne sæson. 

Rúben Amorim

Den portugisiske Sporting-træner anses af flere for at være det varmeste bud på den kommende United-manager.

39-årige Amorim har gjort Sporting til et af de mest seværdige hold i europæisk fodbold, og det endda for relativt små penge. I sin første hele sæson for klubben skaffede han den det første mesterskab i 19 år, med kun et nederlag undervejs, og det vel at mærke i en liga med notorisk skarp konkurrence i toppen.

Amorim var allerede i sidste sæson tæt på at skifte til Premier League, da han fløj til England for at forhandle med West Ham. Et træk, han siden undskyldte meget for, men kosmopolitten Amorim har tidligere nævnt, at hans tid i portugisisk fodbold måske snart er ovre for denne gang.

Ruben Amorim er en varm kandidat i United
Ruben Amorim er en varm kandidat i UnitedMIGUEL RIOPA / AFP

Også Liverpool har været meldt som en kandidat til at hente Amorim ind i trænersædet, men de er som bekendt godt besat på den post nu. 

Sporting har under Amorim været kendetegnet ved en spændende og klar spillestil, der har ført Sporting til to mesterskaber. Det foregår med højt pres og ofte i en 3-4-3 formation, som måske vil være svær at inkorporere i United med den nuværende trup.

Men hans ry som en af Europas mest efterspurgte trænere vil nok kunne købe ham noget goodwill hos både ledelse og fans, da han også er kendt som en skarp kommunikatør, der vil kunne håndtere de store stjerner i klubben, og samtidig også få mulighed for at forme den dyre spillertrup, som det vil passe ham bedst.