Klopps farvel efterlader et stort tomrum i Beatles-byen

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Klopps farvel efterlader et stort tomrum i Beatles-byen

Klopp forlader Liverpool
Klopp forlader LiverpoolProfimedia
Jürgen Klopp forlader Anfield på søndag som en levende legende, der har bragt Liverpool tilbage til eliten i engelsk og europæisk fodbold og samtidig opbygget et varigt bånd til byen og dens befolkning.

Lige siden manageren i januar meddelte den chokerende beslutning, at han ville træde tilbage ved udgangen af sæsonen, har følelsen af tab været til at tage og føle på i Merseyside.

De stærke reaktioner vidner om en transformation, som Liverpool ikke har set mage til siden Bill Shanklys æra for flere årtier siden.

Klopps første dag i spidsen for Anfield i oktober 2015 erklærede han beskedent, at han var "en Normal One", hvilket stod i skarp kontrast til Jose Mourinhos bombastiske "Special One", der ankom som Chelsea-chef et årti tidligere.

Men tyskeren skulle vise sig at være alt andet end normal, idet han blev den eneste Liverpool-manager, der nåede at vinde Premier League, Champions League, FA Cuppen, Liga Cuppen, VM for klubhold og Community Shield i løbet af sin embedsperiode.

Klopp havde skabt sig et navn, før han kom til England, hvor han tog fusen på Bayern München og vandt to Bundesliga-titler i træk med Borussia Dortmund.

Liverpool i kulkælderen

Men der var ikke stor tiltro til, at han kunne vende skuden for en global gigant, der havde tilbragt årtier i kulkælderen.

Klopp ankom til et Liverpool, der lå som nummer 10 i Premier League og som ikke havde vundet en ligatitel i 25 år.

Men hans stærke personlighed, karisma og træneregenskaber begyndte snart at fortrylle den meget følelsesladede fanbase.

"Det her er en meget, meget speciel klub. Jeg fik dem ikke til at tro på det, jeg mindede dem om, at det hjælper, når man tror på det," sagde Klopp tidligere på måneden.

"Alle var klar til at skubbe til toget. Det er det, vi har gjort nu i otte et halvt år."

Liverpools historie har været præget af tragedie og triumf. Hillsborough-katastrofen i 1989, som kostede 97 fans livet, har efterladt uudslettelige ar.

"En stor kommunikator, en showman og en leder af flokken," sagde den tidligere Liverpool-kaptajn og -manager Graeme Souness om Klopp.

"Han passer godt til Liverpool, fordi han føler stedets følelser. Liverpool er en ekstremt følelsesladet fodboldklub med sin historie og sine tragedier. Du får den følelse, når du tager til Anfield og hører 'You'll Never Walk Alone' (klubbens hymne)."

Før glæden under Klopp var der også masser af hjertesorg. Liverpool led nederlag i hans første tre finaler - i Liga Cuppen, Europa League og Champions League.

I 2018/19 var en daværende klubrekord på 97 point stadig ikke nok til at besejre Pep Guardiolas Manchester City i Premier League.

Men inden for få uger havde Liverpool slået Tottenham i Madrid og vundet Champions League - og var de bedste i Europa for sjette gang.

På vej til finalen oplevede Anfield sin måske største europæiske aften nogensinde, da Lionel Messis Barcelona blev ydmyget med 4-0.

Den tre årtier lange ventetid på at vinde en ligatitel sluttede i 2020, men det var med en hul følelse, da trofæet blev løftet på et tomt Anfield på grund af coronarestriktioner.

Covid-perioden var særligt hård for Klopp. Han kunne ikke deltage i sin egen mors begravelse på grund af rejserestriktioner, og Liverpool led i sæsonen 2020/21, der stort set blev spillet bag lukkede døre.

Da det normale liv blev genoptaget, blev hans hold også en succes, da Liverpool vandt både Liga Cuppen og FA Cuppen i 2022.

De gik lige akkurat glip af en hidtil uset firedobbelt triumf, da City igen vandt ligaen med et enkelt point, mens Real Madrid vandt Champions League-finalen 1-0.

Efter en svær sæson i 2022/23 beviste Klopp endnu en gang sit managerskab ved at opdatere truppen med ungdom og energi.

Men han indrømmede i starten af året, at han var løbet tør for krudt.

"Det var en win-win-situation fra første dag. Jeg har nydt hvert sekund af det," sagde Klopp for nylig.

"Det ansvar og den kærlighed, der voksede i årenes løb, er en stor del af den beslutning, jeg traf, så jeg har det helt fint og har det godt med beslutningen."

I sidste ende skulle det ikke blive til nogen eventyrlig afslutning, selv om Liverpool har vundet sølvtøj ved at slå Chelsea i Liga Cup-finalen i februar.

The Reds' sæson er således kørt af sporet i de sidste uger af sæsonen med exit fra FA Cuppen og Europa League, og de er røget ud af titelkampen i Premier League efter en dårlig periode.

Men det vil ikke gøre smerten mindre, når Klopp forlader Anfield for sidste gang efter søndagens kamp mod Wolves med sin plads sikret i hjerterne på sine trofaste fans.