Økonomiske regler dæmper Newcastle og andre storhold i januarvinduet
Englands topklubber spenderede 7,1 milliarder kroner på spillere i januar sidste år - næsten dobbelt så meget som i samme måned i 2022. I år har klubberne knap brugt lidt over 440 millioner kroner ud inden deadline.
"Krigskasse-dagene er forbi," sagde Newcastle-manager Eddie Howe for nylig.
"Alle klubber gør, hvad vi gør. Sommeren kan meget vel blive den samme i den forstand, at det er en anden måde at lave transferforretninger på nu for fodboldklubber."
Klimaet har ændret sig på grund af Premier Leagues indgreb via deres Profitability and Sustainability Rules (PSR).
PSR blev indført i 2013 for at udjævne spillereglerne og forhindre klubber med rige ejergrupper, som Newcastle, i at bruge enorme summer på spillere. Det betyder, at klubberne maksimalt må tabe 916 millioner kroner over en treårig periode.
Newcastle, som har været decimeret af skader i denne sæson, kunne godt have brugt en tilførsel af talent, inden vinduet lukker ved midnat torsdag, da de ligger på syvendepladsen i Premier League efter deres fjerdeplads i sidste sæson.
Newcastles saudisk-støttede Public Investment Fund-ejere er blandt verdens rigeste fodboldklubber, og de har brugt mange penge siden ejerskiftet i 2021, så de er tæt på deres PSR-grænse.
"Vi ønsker ikke at bryde FFP (Financial Fair Play)," siger Howe.
"Det er her, jeg vil støtte de beslutninger, der bliver taget på lang sigt, og som vil gavne klubben. Det er en kompleks situation. Jeg tror ikke, at noget er entydigt. Alt kan ske."
Mens Newcastle havde økonomisk fordel af at spille i denne sæsons Champions League-gruppespil før deres exit, ser de ikke ud til at være tilbage blandt Europas elite i næste sæson.
Dan Plumley, ekspert i fodboldøkonomi ved Sheffield Hallam University, siger til Reuters, at The Magpies måske bliver nødt til at sælge spillere, før de kan styrke deres hold.
"Det er ikke utænkeligt, at Newcastle vil sælge et par spillere for at frigøre midler til at gøre noget andet, måske til sommer som en langsigtet plan for at investere i truppen, hvilket vi har set dem gøre (siden) de nye ejere tog over," siger han.
Al Shabab har været sat i forbindelse med Newcastles midtbanespiller Miguel Almiron fra Paraguay, men den saudiske klub kunne angiveligt ikke betale hans pris på 260 millioner kroner
POINTSTRAFFE
Spøgelset om pointstraffe, sagde Plumley, har fået holdene til at træde varsomt i dette vindue.
Everton fik et fradrag på 10 point for at bryde PSR-grænserne - deres appelhøring begyndte onsdag - og blev anklaget i denne måned sammen med Nottingham Forest for endnu en overtrædelse.
"Med Premier League er det første gang, vi har set pointfradrag og anklager for at overtræde disse regler," tilføjede Plumley.
"Så der sker meget i branchen i øjeblikket, hvilket betyder, at klubberne er lidt mere forsigtige i forhold til disse regler, end de måske har været tidligere. På trods af ejernes økonomiske magt er Newcastle ikke i en position, hvor de bare kan smide penge efter spillere til højre og venstre på grund af reglerne på liganiveau," tilføjede han.
Newcastle har haft et samlet underskud på 1,35 milliarder kroner i løbet af de sidste tre år, selvom investeringer i infrastruktur, akademiet, velgørenhedsfonden og kvindefodbold kan trækkes fra, så de er i overensstemmelse med PSR's regler.
Sidste sæsons trefoldige vindere Manchester City står over for anklager om over 100 påståede overtrædelser af finansreglerne, siden klubben blev opkøbt af den Abu Dhabi-baserede City Football Group i 2008. Der er endnu ikke faldet nogen dom.
"Alle er i alarmberedskab, og den måde, det udspiller sig på, når vi endelig får den dom, kan virkelig ændre dynamikken i engelsk fodbold og selvfølgelig den (britiske regerings) uafhængige tilsynsmyndighed, og hvordan den måske eller måske ikke ser ud," siger Plumley.
"Der kommer til at være mange flere diskussioner på dette område, tror jeg."