Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Ronaldinho fra Rotterdam: I Zirkzee har Manchester United anskaffet sig en unik angriber

Opdateret
Zirkzee fik en mindeværdig debut
Zirkzee fik en mindeværdig debutAFP
Efter Joshua Zirkzees drømmedebut i Premier League i kølvandet på sit dyre skifte fra Bologna har Flashscore set nærmere på Manchester Uniteds nye angriber.

Zirkzee var på alles læber i starten af sommeren, hvor en række af verdens største klubber blev sat i forbindelse med ham, herunder United, AC Milan og Arsenal, efter hans fremragende sæson i Bologna.

Erik ten Hags klub endte med at hive ham i land formedelst en sum på omkring 300 millioner kroner for at sikre sig hans tjenester og forsynede ham med en femårig aftale. Og han begyndte straks at tilbagebetale beløbet ved at score sejrsmålet i sin debut mod Fulham.

Men hvad er det egentlig for en spiller, De Røde Djævle har anskaffet sig, og kan han få varig succes i verdens stærkeste liga?

Fra Bayern til Bruxelles til Bologna

Det var tydeligt fra en ung alder, at Zirkzee var et stort talent, og derfor hentede den hollandske storklub Feyenoord ham da også fra ADO Den Haag , da han var 12 år, inden Bayern München hentede ham videre fra Feyenoord blot et år senere.

Efter at have arbejdet sig op gennem ungdomsrækkerne i Bayern scorede han et hattrick i sin debut for deres reservehold i marts 2019, inden han fik sin seniordebut i august samme år.

Hollænderen scorede derefter sejrsmålet i sidste minut i sin debut i Bundesligaen i december og lavede fire mål i 12 kampe i løbet af den sæson.

Det var selvsagt svært at få chancen på førsteholdet på grund af Robert Lewandowskis tilstedeværelse, så Zirkzee blev udlejet til Parma i januar 2021. Her gik det dog ikke så godt, og han fik kun fire kampe, og det var først, da han blev udlejet til Anderlecht den sommer, at hans karriere for alvor kom i gang.

Han spillede her under Vincent Kompany og var den belgiske klubs førstevalg som angriber og en af landets bedste med 15 mål og otte assists i 32 ligakampe. 

Ikke overraskende var de ivrige efter at skrive permanent kontrakt med ham i slutningen af sæsonen, men hans fremtid lå i Norditalien.

Han blev hentet til Bologna i sommeren 2022, hvor Bayern insisterede på en tilbagekøbsklausul, men det var en klausul, der ikke så ud til nogensinde at blive aktiveret efter hans første sæson, hvor han kun scorede to mål i 19 kampe, hvoraf de fleste var fra bænken.

Thiago Motta var kommet til på samme tid og ville spille et system med én angriber, og han valgte hurtigt Marko Arnautovic frem for hollænderen, som selv senere indrømmede, at han på det tidspunkt "ikke var klar mentalt, ikke som Motta ønskede det i hvert fald".

Med gode råd fra manageren i bagagen kom han dog hurtigt i den ønskede form, og da Arnautovic tog videre til Inter, var den unge angriber klar til at overtage roret i front.

I hvad der var en af Bolognas bedste sæsoner nogensinde, var han deres bedste spiller.

Hans 12 mål og syv assists ser måske ikke særligt bemærkelsesværdige ud, men tallene fortæller kun halvdelen af historien, for Zirkzee skabte en enorm mængde chancer for sine holdkammerater i sin rolle som en slags falsk nier.

Han blev belønnet for sine præstationer med Serie A's pris som sæsonens unge spiller, en udtagelse til EM i 2024 og et skifte til Manchester United.

Ronaldinho fra Rotterdam

Når man ser på hans størrelse på 1,93 m, tror man måske, at Zirkzee "bare" er en targetman, der trives i luften og inde i feltet. I så fald, kan du godt tro om igen.

Han har ofte nævnt Zlatan Ibrahimovic som en af sine største inspirationskilder, og der er utvivlsomt ligheder mellem de to. Ligesom svenskeren er hollænderen bedst med bolden for fødderne på trods af sin højde, han har en næsten fejlfri teknik og en sød tand for det spektakulære.

Men Ibrahimovic var dødsensfarlig inde i feltet og var en målscorer frem for alt, hvilket ikke kan siges om Zirkzee, som det fremgår af en sammenligning, Motta foretog i sidste sæson.

"Han sagde, at hans idoler er Zlatan Ibrahimovic og Gabriel Batistuta, som er to fremragende spillere, men når jeg ser ham fra dag til dag, minder han mig om den Ronaldinho, jeg spillede sammen med i Barcelona," sagde italieneren.

Det kan virke mærkeligt at sige, at en høj angriber minder om Ronaldinho, men når man ser Zirkzee spille, forstår man det hurtigt. Han elsker at drible med bolden, elsker at udfordre spillere og elsker at lave tricks. Ligesom brasilianeren spiller han med flair og frækhed som en, der spiller five-a-side med sine venner.

Zirkzees heat map mod Roma i sidste sæson - han fik et mål og en assist
Zirkzees heat map mod Roma i sidste sæson - han fik et mål og en assistAFP, Flashcore

Faktisk begyndte hans fodboldkarriere på Cruyff Courts i Rotterdam, små baner anlagt af den hollandske legendes fond, og han siger, at det havde stor indflydelse på den type spiller, han blev.

"Det gør dig hård, du skal være klog, du skal finde en måde at holde trit med fyre, der er større og stærkere end dig," har han sagt til La Gazzetta dello Sport.

"Jeg lærte fodbold på gaden - og det er der, kreativiteten kommer til live."

På grund af sine kreative tendenser foretrækker han generelt at spille sammen med en angrebsmakker, som kan udgøre en trussel bagfra og i feltet, så han kan bevæge sig rundt på banen, som han har lyst til.

Kan han klare sig i Manchester?

Så kan manden, der beskrev sig selv som "ikke en nummer ni, ikke en nummer 10, men en 9,5", få succes i Manchester United?

I hvert fald på papiret er den perfekte angrebsmakker til ham allerede til stede i Rasmus Højlund, som kan lide at holde sig højt oppe og løbe bag modstandernes bagkæde.

Der er plads til begge i de to systemer, som Ten Hag oftest bruger - de kunne spille ved siden af hinanden i en 4-4-2-opstilling, eller Zirkzee kunne spille som nummer 10 i en 4-2-3-1.

At spille begge dele ville dog kræve, at stjernespilleren Bruno Fernandes rykker ud på højre fløj, hvor han generelt ikke er så effektiv, så det virker mere sandsynligt, at de to unge angribere vil kæmpe om pladsen ved siden af anføreren.

Hvis Zirkzee vil vinde den kamp, bliver han nødt til at ændre sit spil, tage flere løb bagud og komme mere ind i feltet - hvis han spiller, som han gjorde i Bologna, er der fare for, at han og Fernandes forsøger at gøre et lignende job fra et lignende område af banen og ender med at stå i vejen for hinanden.

På den baggrund er der en chance for, at hollænderen - i hvert fald i starten - primært kommer til at fungere som backup for danskeren og Fernandes, men der er stadig masser af tid til, at han kan tilpasse sig og blive en større trussel foran mål, og hans sejrsmål mod Fulham er et positivt tegn på den front.

Hans typisk fremragende opspil blev demonstreret ved det mål, hvor han gik dybt for at samle bolden op med ryggen til målet, før han spredte den ud på kanten, inden han fulgte det op med et perfekt timet løb ind i feltet og en instinktiv afslutning.

Hvis han kan mestre den kunst på jævnlig basis, vil han blive en næsten komplet angriber i samme stil som Harry Kane, en styrke for holdet som både playmaker og målscorer.

I sidste ende er det meget uklart, om sådan en enspænder kan trives i Premier Leagues intensitet, hvor struktur og stabilitet er begyndt at herske - se bare på, hvordan mestrene Manchester City spiller - men hvis han kan leve op til det, vil det blive spektakulært.

Forfatter
ForfatterFlashscore