Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Tilbageblik: Jimmy Greaves - engelsk fodbolds største målscorer

Opdateret
Greaves i aktion i 1965
Greaves i aktion i 1965ČTK / AP / Robert Rider-Rider / Flashscore
Jimmy Greaves scorede 469 mål i sin karriere; 357 af dem i Englands første division (i 516 kampe), hvilket gør ham til den bedste målscorer i hele den bedste engelske fodboldrækkes historie. Han scorede primært for Tottenham, men også for Chelsea, West Ham og det engelske landshold. Han havde derudover et kort ophold i Italien for AC Milan. For tre år siden, den 19. september 2021, døde Greaves i en alder af 81 år. Lad os se tilbage på denne store fodboldlegende og hans ekstraordinære liv.

Greaves blev født den 20. februar 1940 i Essex, England. I en alder af 15 år fik Chelsea ham ind på deres ungdomshold. Han fik sin ligadebut i Chelsea-trøjen som 17-årig (mod Tottenham, sjovt nok) og markerede sig med et mål.

Greaves havde en meget succesfuld start på sin ligakarriere. Men et par kampe senere blev han udeladt af truppen i seks uger af Chelsea-manager Ted Drake, som beordrede ham til at hvile sig.

En målmaskine som teenager

En del af formålet var at beskytte den 17-årige mod at blive ødelagt af den overdrevne fysiske belastning i topfodbold, da modstanderne allerede havde øjnene på ham. Den anden grund var, at Jimmys berømmelse angiveligt var ved at stige ham til hovedet.

I sin første kamp efter at være vendt tilbage til holdet scorede Greaves fire mål i en 7-4-sejr over Portsmouth. I sin første sæson blev Greaves The Blues' topscorer (22 mål i 37 kampe). Den offensive superstjerne i engelsk fodbold brillerede også i den følgende sæson.

Hans største øjeblik kom i en 6-2-sejr over de regerende ligamestre Wolverhampton Wanderers, hvor han scorede fem mål. Han blev topscorer i ligaen med 32 mål.

Han fortsatte med at score mål for sjov i sæsonen efter. Greaves scorede 29 mål og brillerede i kampen mod Preston North End, hvor han scorede alle sit holds fem mål i en 5-4-sejr. Chelsea sluttede dog sæsonen kun tre point over nedrykningsstregen.

I sæsonen 1960/1961 scorede Greaves flere hattricks, to kampe med fire mål og endda en kamp, hvor han scorede fem. Hattricket mod Manchester City var hans mål nummer 100 i ligaen, hvilket gjorde ham til den yngste spiller, der nåede dette mål. Han gjorde det i en alder af 20 år og 290 dage, en rekord, der stadig er uberørt i England.

Uden for Storbritannien og på et helt andet tidspunkt har kun Neymar og Erling Haaland formåetat gøre det hurtigere, og før dem var det kun Pelé (som var 18 år gammel), der havde gjort det. Ingen andre, heller ikke Ferenc Puskas eller Josef Bican, har formået at score 100 mål på topniveau i en yngre alder.

Italiensk episode

Greaves fortsatte med at brillere og score mål på et Chelsea-hold, der ikke var i nærheden af at være lige så godt som ham. Situationen begyndte at tynge ham. Greaves længtes også efter succes; han ville gerne vinde trofæer.

Chelsea ledte efter måder at tjene nogle penge på ham, men de ønskede heller ikke at styrke deres ligarivaler. Men endelig dukkede der en interesseret part op fra udlandet - AC Milan. Han skiftede til Norditalien i sommeren 1961 for 80.000 pund (svarende til cirka 12 millioner kroner i 2024), hvilket var et utroligt højt beløb for en fodboldspiller på det tidspunkt.

Greaves ville ikke forlade England. Skiftet til AC Milan skete lidt bag hans ryg. Så Greaves rejste modvilligt til Italien. Desuden ventede der ham en ubehagelig overraskelse. Rossoneri skiftede træner, og den nye opsatte et strengt træningsregime.

Det faldt ikke i Greaves' smag, som ikke havde noget imod at drikke en øl eller to fra tid til anden. Selv om han scorede i sin debut for AC Milan, fortsatte den gensidige frustration mellem Greaves og AC Milan-træneren med at eskalere. Og så forlod Greaves Italien efter kun et par måneder.

Sådan blev han en Tottenham-legende

De nylige vindere af The Double (1960/61) Tottenham Hotspur viste interesse for Greaves' tjenester. Spurs betalte hele 99.999 pund for ham, tilsyneladende for at beskytte ham mod presset ved at blive den første, der skrev kontrakt med et engelsk hold for et sekscifret beløb.

Greaves blev holdets topscorer i hver eneste af de ni sæsoner, han spillede for Tottenham. Han scorede 268 mål i 381 kampe for Spurs og var i lang tid holdets topscorer i historien. Han blev først overgået et halvt århundrede senere af Harry Kane (280 mål for Tottenham).

I 1970 skiftede han til West Ham United. Han scorede 13 ligamål for The Hammers, men på det tidspunkt havde han allerede et alvorligt problem.

Fodbold vandt over alkohol

Et alkoholproblem. På grund af det stoppede han med professionel fodbold og hadede endda sporten i flere år. Det var først i 1975, at han begyndte at spille igen, i det mindste på amatørniveau, også som en del af hans alkoholafvænning. Greaves overvandt til sidst sin afhængighed og blev en succesfuld og berømt tv-fodboldekspert.

I september 2021 døde han på præcis den dag, hvor de to klubber i hans liv - Tottenham og Chelsea - mødtes i Premier League.

Førende målscorere i den bedste engelske række
Førende målscorere i den bedste engelske rækkeFlashscore