Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Tilbageblik: To årtier efter Arsenals 'invincible'-sæson

Thierry Henry i aktion for Arsenal mod Middlesbrough
Thierry Henry i aktion for Arsenal mod MiddlesbroughFlashscore / Profimedia
Arsenals imponerende sæson i 2003/2004 står stadig som en af de mest imponerende bedrifter i Premier League. Her hos Flashscore tager vi et kig tilbage på London-klubbens flotte sæson.

Den 22. august 2004 slog Arsenal Middlesbrough 5-3 i en spektakulær kamp. Dermed nåede The Gunners op på deres 42. kamp i træk i Premier League uden nederlag og tangerede dermed den rekord, som Nottingham Forest havde haft siden 1978.

Arsenal ubesejrede stime nåede 49 kampe. Takket være det fik Arsenal tilnavnet 'Invincibles'. Men hvordan opnåede Arsenal denne store bedrift?

Wengers drøm

Arsene Wenger, Arsenals legendariske manager, stod i spidsen for The Gunners i hele 22 sæsoner fra 1996 til 2018. Wengers Arsenal vandt Premier League-titlen for første gang i sæsonen 1997/1998. The Gunners vandt endnu en titel i sæsonen 2001/2002. I løbet af den sæson gjorde de noget hidtil uset - de tabte ikke en eneste udekamp.

De led kun tre nederlag i løbet af sæsonen, alle på deres hjemmebane i Highbury. Dengang sagde Wenger, at når man spiller på et sådant niveau, er det ikke umuligt at gå igennem en hel ligasæson uden et eneste nederlag. I begyndelsen af 1990'erne lykkedes det for eksempel for AC Milan i Serie A.

Wenger drømte om, at hans Arsenal kunne gøre det samme.

Året efter var rivalerne fra Manchester United igen i storform og vandt titlen foran Arsenal. The Gunners sluttede på andenpladsen i Premier League og tabte allerede deres første kamp i oktober.

Men i sæsonen 2003/2004 gik Wengers drøm i opfyldelse. Arsenal vandt deres 13. ligatitel uden at lide et eneste nederlag. De fik 90 point med 26 sejre og 12 uafgjorte kampe og blev døbt 'the Invincibles'.

Den sidste klub, der formåede det samme i den bedste engelske række, var Preston North End i det allerførste år af ligaens historie (1888/1889).

Der blev dog kun spillet 22 kampe i den sæson. Og efter Arsenal i 2003/2004 har ingen anden engelsk klub gentaget kunststykket.

Uundværlige spillere i Invincibles-truppen

Der var en række profiler i Wengers trup, der blev udødeliggjort efter den historiske succes. En af dem var Jens Lehmann i målet, som før 2003/04-sæsonen kom fra Borussia Dortmund som erstatning for David Seaman.

Kolo Toure, som The Gunners havde scoutet i hans hjemland Elfenbenskysten, supplerede Sol Campbell i midterforsvaret, mens Lauren og Ashley Cole indtog de to backs.

På midtbanen spillede brasilianske Gilberto Silva og ankermanden, franske Patrick Vieira. Freddie Ljungberg og Robert Pires stod for kreativiteten på fløjene, mens Dennis Bergkamp og Thierry Henry brillerede i angrebet.

Henry blev ligaens topscorer i sæsonen 2003/04 med 30 mål - han scorede 39 mål i alle turneringer.

Flere bump på vej mod rekorden

Arsenals ubesejrede stime strakte sig ind i den nye sæson 2004/2005. I den første spilleuge vandt Arsenal på udebane over Everton med 4-1. Næste opgave var et forsøg på at udligne Nottingham Forests rekord fra 1970'erne i den førnævnte hjemmekamp mod Middlesbrough.

Henry åbnede scoringen med et smukt lob over målmand Mark Schwarzer. Men udeholdet udlignede lige før pausen.

I starten af anden halvleg scorede Middlesbrough yderligere to gange, og Arsenals uovervindelige image virkede pludselig meget skrøbeligt. The Gunners var nede med 3-1.

Men Arsenal gav ikke op. Bergkamp reducerede hurtigt, og Pires og Jose Antonio Reyes scorede med kort tids mellemrum og bragte deres hold i spidsen.

Henry afsluttede målfesten med sit andet mål, da bolden blev serveret for ham foran det åbne mål af Pires.

Arsenals ubesejrede stime var alvorligt truet to gange, selv i løbet af 'Invincible'-sæsonen. I sæsonens sjette kamp tilbage i september 2003 kunne alt have været anderledes.

På Old Trafford mod Manchester United brændte den hollandske angriber Ruud van Nistelrooy et straffespark i overtiden i en målløs kamp.

Dernæst fik Arsenal en forskrækkelse i North London-derbyet mod ærkerivalerne Tottenham i den 34. spilleuge i april 2004. Arsenal var kommet foran 2-0, men i overtiden udlignede Spurs til 2-2.

Men kort efter lød slutfløjtet. Det uafgjorte resultat betød også, at Arsenal sikrede sig titlen og kunne begynde at fejre den.

Titelfejringen på rivalernes hjemmebane gjorde bedriften endnu mere legendarisk for The Gunners.

Wenger roste sit hold for deres succes og sagde til BBC:

"Vi har været bemærkelsesværdigt konsekvente, vi har ikke tabt en kamp, og vi har spillet stilfuld fodbold. Vi har underholdt folk, der bare elsker fodbold."

Han havde ret. Efter comebacket mod Middlesbrough lykkedes det Arsenal at forlænge deres ubesejrede stime med yderligere syv kampe til det endelige antal på 49. Det første nederlag i Premier League kom efter 18 måneder i en kamp mod Manchester United.

At gennemføre en Premier League-sæson uden et eneste nederlag er helt unikt. Mourinhos Chelsea opnåede det ikke, og det gjorde Klopps Liverpool heller ikke, og indtil videre heller ikke Guardiolas Manchester City. Hvem bliver de næste Invincibles og hvornår?