Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

FlashFocus: Como er tilbage i Serie A med ambitiøse ejere og kendte ansigter ombord

Opdateret
Comos fans invaderer banen for at fejre holdets oprykning
Comos fans invaderer banen for at fejre holdets oprykningAFP
Como 1907 er tilbage i Serie A for første gang i 11 år og indleder deres sæson i den bedste række med en lidt af en drømmekamp mod Juventus i weekenden.

Det har ikke været helt ligetil for den norditalienske klub. Fra at være røget i Serie D og gået konkurs for bare fem år siden til at være medejet af Indonesiens rigeste familie har rejsen mildest talt været lang og fyldt med bump.

Men efter en sommer, hvor de ambitiøse ejere har hentet store navne ind både på og uden for banen, er der håb om, at det kun kan gå opad herfra.

Ikke en ubekendt faktor i Serie A

Como 1907 spillede fem sæsoner i træk i Italiens bedste række mellem 1984 og 1989. Før deres økonomiske problemer i begyndelsen af 2000'erne tilbragte forskellige generationer af Como-hold flere sæsoner i Serie B, hvor de kæmpede om oprykning til Serie A.

Begyndelsen på nedturen kom i sæsonen 2002/03, hvor Comos tilbagevenden til Serie A blot varede en enkelt sæson. Det var en trist sæson, hvor de kun vandt fire gange og sluttede med 24 point. Der fulgte yderligere to nedrykninger derfra, og Como endte i Serie D.

I 2004 blev de erklæret konkurs.

Klubben var nu tvunget til at starte forfra forud for sæsonen 2005/06, men deres pengeproblemer forsvandt ikke i de efterfølgende år. Klubben blev erklæret konkurs og sat på auktion i 2016/17-sæsonen, og den tidligere Chelsea-midtbanespiller Michael Essiens kone købte klubben.

Det skulle vise sig at være et kortvarigt ejerskab (inklusive en navnestrid, der gik helt galt), da klubben i 2019 efter oprykning til Serie C blev købt af Djarum Group, et indonesisk firma ejet af milliardærerne Robert Budi Hartano og Michael Bambang Hartano.

Djarum Group ville give kontrollen over klubben til en anden virksomhed, de ejer - det London-baserede medieselskab SENT Entertainment.

Det var vendepunktet i Comos historie, for næsten fra den ene dag til den anden blev deres skæbne ændret - dramatisk.

I denne nye æra opstod der pludselig håb om en bedre fremtid for tilhængerne, som havde været vant til at se deres klub gå fra den ene økonomiske katastrofe til den anden.

Kort efter at have overtaget kontrollen med klubben talte Michael Gandler fra SENT Entertainment i et interview om deres ambitioner om at blive et "digitalt Ajax" - ved at bruge deres mediekompetencer til at skabe innovativt indhold på tværs af deres forskellige platforme og udvikle klubben kommercielt - både nationalt og globalt.

Han ønskede også at konkurrere med ungdomsakademierne i de italienske giganter Inter, Roma og Atalanta.

Ideen var ikke at smide latterlige mængder penge på bordet og hurtigt prøve at blive en supermagt som Manchester City. Gandler ville opbygge et projekt over tid med moderne ideer og samtidig respektere klubbens traditioner og historie.

Men det betød ikke, at han manglede ambitioner. En tilbagevenden til Serie A var ikke bare en drøm. Gandler talte om, at klubben skulle skabe en Serie A-lignende atmosfære - "altså indtil Como selv vender tilbage til Serie A."

Hvad man kan forvente af det genopstandne Como

Spol fem år frem, og Gandler har nu realiseret sin profeti om, at Como 1907 ville blive en Serie A-klub igen, og der er ingen tegn på, at de hviler på laurbærrene.

Klubben har udnævnt den tidligere assisterende manager Cesc Fabregas til ny cheftræner, og højt profilerede nytilføjelser som Raphael Varane, Pepe Reina, Andrea Belotti og Alberto Moreno har sat Como i centrum for mediernes opmærksomhed.

De har hentet 14 spillere enten på permanente aftaler eller på lån i et produktivt sommervindue indtil videre.

Selv om de også har skrevet kontrakt med en håndfuld mindre kendte og yngre spillere, giver de ovennævnte navne dem en blanding af erfaring og en vigtig vindermentalitet i en af Europas mest ubarmhjertige ligaer.

Bekymringen ved sådanne handler er - er de i stand til at holde sig i god gænge gennem hele sæsonen, og er de i stand til at præstere på det niveau, der er nødvendigt for at overleve i Serie A?

Kan Belotti f.eks. genfinde sin målform fra Torino? For uden mål har måltyven ikke meget andet at byde på. Om Varane kan holde sig i form vil være en anden stor bekymring, der kun blev forstærket af en skade i hans debut , da Como tabte efter straffesparkskonkurrence til Sampdoria i Copa Italias første runde.

Men den generelle stemning omkring klubben er positiv.

Og når man kombinerer Comosøens smukke omgivelser, de spændende nytilføjelser til truppen, de legender i form af Thierry Henry og Fabregas og en aktiv klublegende i form af Alessandro Gabrielloni, der stadig er i truppen (han scorede mål i Serie D for ikke så længe siden) - så har man en opskrift, der er som skabt til Hollywood.

Cesc Fabregas taler med Sky Sports under et interview i sidste sæson
Cesc Fabregas taler med Sky Sports under et interview i sidste sæsonFlashscore, Profimedia

Como i 2024 er en klub med stjerner både på og uden for banen, men ser ud til at være tro mod deres kerneværdier.

Spillere som Gabrielloni, der stadig er en vigtig del af truppen, inddragelsen af lokalsamfundet, et nyt topmoderne træningsanlæg og fokusset på klubbens ungdomsakademi er alle tydelige eksempler på, at de har fødderne solidt plantet i den italienske muld.

Efter at være blevet medejer i 2022 talte Henry i et interview med Mirror om lokalsamfundets betydning for ejerne, hvilket overbeviste ham om at købe en anpart i klubben.

Det er en klub, der ser ud til at tage alle de rigtige skridt, men som ikke har travlt med at opnå den succes, de er sikre på vil komme med tiden. En moderne, fremadskuende klub med legendariske tidligere spillere og en kerne, der er centreret om fællesskabet - hvad er der ikke at holde af?

Hvordan de vil klare sig i Serie A med en trup, der stadig er et stykke fra Italiens elite, må tiden vise, men det bliver en sjov rejse at følge. Og deres hurtige optur i løbet af de sidste par sæsoner tyder på, at de meget vel kan overgå forventningerne.