Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Fremtidens super-stjerner? De største unge talenter værd at holde øje med i Brasilien

Den unge angriber Vitor Roque fra Paranaense
Den unge angriber Vitor Roque fra ParanaenseProfimedia
Sæson efter sæson producerer brasiliansk fodbold et stort antal talentfulde unge spillere, der har potentiale til at gøre sig gældende i Europas bedste turneringer. Nogle vil rent faktisk gøre det, andre vil gradvist forsvinde ud i glemslen. Dataanalytikerne på 11Hacks har taget et kig på dem, der kan få succes i fremtiden. Udvælgelsen består af spillere, som endnu ikke har skrevet kontrakt med en europæisk klub, og som har spillet et vist antal minutter i Serie A, for at kunne indgå i dataanalysen.

Matheus Franca (19, CR Flamengo)

Selvom stjernespillerne Gabriel Barbosa og Pedro vil være midtpunkterne i Flamengos offensiv i den kommende sæson, kan den unge angriber/offensive midtbanespiller Matheus Franca også være blandt de bærende kræfter fra start. Han har endnu kun spillet 670 minutter i Serie A, men selv på den korte tid har han allerede formået at vise, hvad han vil være god til.

Især har han imponeret med sine fremragende bevægelser i modstanderens straffesparksfelt. Ingen anden spiller her har i gennemsnit haft flere berøringer pr. kamp, og kun hans holdkammerat Pedro har skabt flere store afslutningsmuligheder baseret på datamålinger.

Franca's offensive radar i sidste sæson
Franca's offensive radar i sidste sæsonFlashscore

Ud af 18 skud på mål har Franca afsluttet fem gange fra det lille felt og 11 i alt området omkring straffesparkspletten i modstanderens felt, hvor chancerne for at score er størst. Han har dog været meget inkonsekvent i sin afslutning, hvilket heller ikke er usædvanligt for unge offensive spillere. Til gengæld viste han, at han kan skyde med begge fødder, og at hovedstød heller ikke er noget problem.

Han er en af dem der dribler mest i Brasilien, og hans løb ind bag forsvaret øger i høj grad sit holds chancer for at score. I en måling, der måler driblernes farlighed, er han blandt de bedste 5% på sin position.

Victor Hugo (18, CR Flamengo)

Denne offensivt indstillede centrale midtbanespiller gjorde opmærksom på sig selv i sin debutsæson i Serie A. Kun 18 år gammel, spillede Hugo næsten 1200 minutter og var en konstant trussel for modstanderholdet.

I avancerede datamodeller, der tager højde for det samlede bidrag fra en spillers driblinger og afleveringer på den sidste tredjedel af banen, lå han blandt de 20 % bedste midtbanespillere og viste frem for alt, hvilken fantastisk evne han har til at slå den sidste aflevering.

Han havde i gennemsnit 20 % chance for en assist i hver kamp (korrigeret for straffe), hvilket var det bedste resultat i ligaen for hans position. Han er kun overgået af én anden Serie A-spiller på midtbanen, i forhold hvor involveret han er i sit holds offensive produktion - og det er veteranen Arturo Vidal, der tilfældigvis er Hugos holdkammerat og mentor.

Ud over at hjælpe andre med at skabe mål har han også bragt sig selv i gode skudpositioner. I opgørelser baseret på forventede mål pr. kamp var han næstbedst blandt de centrale midtbanespillere.

Angelo Gabriel (18, Santos)

Selvom han stadig kun er 18 år gammel, har Angelo allerede spillet tre sæsoner i Serie A. I den sidste var han med 1700 spillede minutter en af de vigtigste spillere hos Santos, på trods af at han som fløj kun meget sporadisk kommer til at afslutte fra kvalitetspositioner.

I sin karriere i Serie A har han indtil videre noteret sig for 34 skud (gennemsnit 1,2 pr. kamp), hvoraf han kun har omsat et enkelt. Det skyldes primært, at langt de fleste af hans skud mål mål har været fra dårlige postioner på banen eller uden for feltet. I alt har han kun akkumuleret 2,4 xG. Hans specialiteter er dog kreativitet og boldhåndtering.

I en måling der registrerer, i hvor høj grad en spillers boldberøringer øger et holds chancer for at score, hører han til blandt en håndfuld af  ligaens bedste spillere. Han forsøger konstant at flytte bolden fremad og skaber et enormt antal kreative og chanceskabende afleveringer af forskellige typer pr. kamp. Han har i gennemsnit 22 % chance for at score i hver kamp, hvilket placerer ham lige bag Flamengos Everton.

Han kan komme i gode positioner til den sidste aflevering takket være sine fremragende driblinger, som han bruger rigtig ofte i sit spil.

X-akse - forventede assists fra åbent spil pr. kamp, Y-akse - antal driblinger pr. kamp (statistik fra sidste sæson)
X-akse - forventede assists fra åbent spil pr. kamp, Y-akse - antal driblinger pr. kamp (statistik fra sidste sæson)Flashscore

Vitor Roque (18, Club Athletico Paranaense)

Et andet stort håb for brasiliansk fodbold er den 18-årige centrale angriber Vitor Roque, der spillede 1.500 ligaminutter for Athletico Paranaense i sidste sæson og også var en vigtig figur i sit holds rejse til Copa Libertadores-finalen. I alt noterede han sig for 14 mål og 5 assists i 2.542 minutter i alle turneringer. Hans præstationer sikrede ham endda en debut på A-landsholdet.

Roque er en angriber med gode bevægelser og en god positioneringsevne i straffesparksfeltet. Ud af 37 skud (2,3 pr. kamp) blev 24 sendt på mål fra det centrale område af feltet, og i en måling af forventede mål var kun seks andre spillere bedre end Vitor Roque. Datamaterialet var taget hos angribere med mindst 1.000 minutter på banen.

Han er også en af de spillere der bliver begået flest frispark imod. Han får i gennemsnit 2,7 frispark pr. kamp, hvilket er oftere end 92 % af alle andre spillere. Modstanderne har et problem med at fange især hans kropsfinter og retningsskift.

Roques skudkort i Serie A
Roques skudkort i Serie AFlashscore