Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Hvidovre IF: Den tidligere fodboldkæmpe vender tilbage til toppen efter årtiers dvale

Simon Lindgren
Fra kampen mellem Hvidovre og Juventus i Mesterholdenes Turnering i Oktober 1982.
Fra kampen mellem Hvidovre og Juventus i Mesterholdenes Turnering i Oktober 1982.Profimedia
Vestegnsklubben Hvidovre IF snød alt og alle i seneste sæson ved at booke billetten tilbage til toppen af dansk fodbold. Hvidovre har dog tidligere været en magtfaktor i dansk fodbold.

Traditionsklubben Hvidovre IF kan i 2025 fejre sit 100-års jubilæum, hvilket gør vestegnsklubben til en af de ældre klubber i Danmark. 

Tilbage i 1923 kom en ung mand ved navn Helmer Grand til Hvidovre, og han skulle vise sig at blive en central figur i tilblivelsen af Hvidovre IF. Hvidovre var en ganske lille københavnsk forstad på omkring 1500 indbyggere, da Helmer Grand kom til byen. 

Ifølge en artikel fra Hvidovre IF’s 25-års jubilæumsårsbog var det noget helt særligt, der gav Helmer Grand idéen til at stifte en idrætsforening. Han havde selv tidligere spillet fodbold i Valby Boldklub, men de sportslige muligheder var ikke lige så gode i Hvidovre.

En sommerdag i 1925 kom han dog forbi en gruppe unge drenge som var i gang med et boldspil. Det inspirerede Helmer Grand til at tage affære og samarbejde med nogle af byens unge og ældre folk. Denne gruppe af indbyggere stod den 15. oktober 1925 bag den officielle stiftelse af Hvidovre Idrætsforening.

Storhedstid

Efter en del år, hvor Hvidovre IF skulle finde fodfæste som fodboldklub, så begyndte den lille forening fra Vestegnen at vise tænder. Der var blevet sat mere struktur på dansk fodbold i løbet af årene og Hvidovre IF kunne for første gang spille i landets bedste række i 1965. Klubben skulle dog ikke bruge længe til at tilvænne sig i 1. Division, som var den bedste række dengang. I 1966 kunne Hvidovre IF nemlig for første gang kalde sig for danske mestre, og de etablerede sig som en væsentlig faktor i toppen af dansk fodbold.

I den efterfølgende tid oplevede Hvidovre de ubetinget bedste år i klubbens historie. Med en tredjeplads i 1970 og en andenplads i 1971 kunne Hvidovre i 1973 igen kalde sig danske mestre for anden gang på fem år. 

Det blev dog ikke til flere triumfer i 70’erne, men i starten af 80’erne lagde klubben rigtig godt fra land med en titel i pokalturneringen i 1980. Året efter pokalsuccessen vandt de endnu et dansk mesterskab. 

Hvidovre gjorde sig dog også bemærket på den internationale scene, da de i september 1982 hentede et fantastisk resultat på udebane mod Juventus i Champions League (dengang Mesterholdenes Turnering).

Juventus var på det tidspunkt et af de bedste hold i verden, og italienerne havde da også hele seks spillere med fra det Italien-hold, der netop havde vundet VM i 1982. Derudover talte holdet også spillere som Zbigniew Boniek og Michel Platini. Franskmanden scorede i øvrigt i begge opgør.

Det danske hold havde tabt 4-1 i Parken i det første opgør, men det lykkedes ikke for det stjernespækkede Juventus-hold at vinde på hjemmebanen i Torino. En underholdende kamp sluttede 3-3 efter to scoringer af Jens Pedersen og en enkelt af Steen Hansen.

Klubbens højdepunkter
Klubbens højdepunkterFlashscore

Hvidovres kronede dage var dog ved at være forbi. Mesterskabet i 1981 blev dog den sidste titel for Hvidovre IF, der kunne se andre klubber i københavnsområdet langsomt overtage pladserne, som de førende klubber i landet. 

I sæsonen 1996/1997 rykkede Hvidovre IF ud af landets bedste række efter mange år blandt den absolutte fodboldtop i Danmark. Klubben har ikke været i Superligaen siden dengang, men nu er ventetiden forbi for 2650-drengene.

Seneste sæson

I sæsonen 2021/2022 sluttede Hvidovre IF på tredjepladsen efter en flot forårssæson. Det var ikke nok til at rykke op i Superligaen, men det gav dem blod på tanden. 

Sæsonen efter var Hvidovre nemlig blandt tre hold, der kæmpede ihærdigt for at ende på de to øverste pladser. Før sæsonstarten var Vejle BK og SønderjyskE udråbt til at være oprykningsfavoritter, men fik Hvidovre lavet om på. 

Vestegnsklubben var nemlig med helt fremme, da topholdene i NordicBet Ligaen gik ind i oprykningsspillet. Vejle og Hvidovre sad længe tungt på de to øverste pladser, og det lignede længe blot en kamp om, hvilket af de to hold, der skulle vinde 1. Division. 

Hvidovre kom dog skidt fra start i oprykningsspillet med et nederlag til Næstved, og der begyndte at blive spekuleret i, om underdoggen fra den københavnske forstad kunne stå for presset.

En af de helt store nøglekampe i oprykningssæsonen for Hvidovre IF var i 27. spillerunde, da de mødte sønderjyderne i en direkte duel om andenpladsen. Det endte med en stensikker sejr på 3-0 til sjællænderne, hvilket for alvor gav dem en tro på oprykningsdrømmen.

SønderjyskE skulle indhente Hvidovres store pointforspring. Sønderjyderne formåede da også at hente hele 21 point i de sidste ti kampe, mens Hvidovre blot hentede 14 point. Det var dog nok for Hvidovre, der sluttede to point over SønderjyskE og dermed sikrede sig en tur i landets fineste selskab for første gang i 26 år.

Problemer med stadion

Der var naturligvis kæmpe eufori, da Hvidovre IF sikrede sig oprykningen til Superligaen. Oprykningen har dog også gjort, at nogle folk har skullet løbe endnu hurtigere for at få alt klar til den nye sæson. Et af de største samtaleemner har været Hvidovre Stadion, som skal opgraderes, så det lever op til standarderne i Superligaen.

Hvodovre Kommune, som ejer Hvidovre Stadion, har bevilliget 15,8 millioner kroner til at få hjemmebanen Superligaklar. Der skal dog gøres et hav af ting på stadion, hvis det skal leve op til Divisionsforeningens krav. Stadionet skal blandt andet kunne rumme minimum 10.000 tilskuere, gøres klar til VAR, skiftes græs og indeholde et VIP-område.

Hvidovre Stadion
Hvidovre StadionFlashscore

Det tyder dog på, at politikerne i Hvidovre Kommune skal hive flere penge  ud af kommunekassen, da stadionbyggeriet angiveligt bliver meget dyrere end de 15,8 millioner kroner. Ifølge TV2 er det planlagte byggeri ikke godkendt i forhold til brandsikkerhed, og derfor skal der nu etableres flugtveje, hvilket kan ende med at blive ti millioner kroner oveni den oprindelige pris. 

En hård start for Hvidovre IF i Superligaen, som endda ikke er startet endnu. 

Ikoniske spillere og nuværende profiler

Gennem tiden har Hvidovre IF været med til at skabe en masse store spillere i både dansk og international kontekst. Nogle af de største er blandt andet; Peter Schmeichel, Hans Aabech, Kenneth Brylle, Michael Manniche, Steen Ziegler og John Steen Olsen. Flere af disse spillere har haft store flotte karriereforløb i både Danmark og udlandet, og derudover været markante skikkelser på det danske landshold.

I den succesfulde oprykningssæson var der flere spillere, der præsterede på et højt niveau, og selvom Hvidovre har mistet et par profiler forud for den kommende sæson, så er spillere som Martin Spelmann, Matti Lund Nielsen, Christian Greko Jakobsen og Daniel Stenderup stadig at finde i klubben. De får uden tvivl en vigtig rolle i den kommende sæson i Superligaen.