Superligaens glemte profiler: Hvad blev der af dem?
Jimmy Nielsen 1995-2007 (AaB), 2008/2009 (Vejle BK)
Den legendariske AaB-keeper Jimmy Nielsen blev også kendt som ’Den Hvide Puma’, fordi han trods imponerende størrelse var kattesmidig og decideret uhyggelig at stå overfor, hvis man var angriber for modstanderholdet. I mere end ti år var han en af de absolut bedste målmænd i den danske Superliga, hvor han i samme periode vandt et dansk mesterskab med AaB i 1998/1999.
Efter et hav af succesfulde år i Nordjylland, prøvede Jimmy Nielsen lykken i engelske Leicester i 2007. Det blev dog ingen succes, og han tog tilbage til Danmark året efter, hvor han tørnede ud for Vejle BK i to sæsoner.
’Den Hvide Puma’ havde dog et udlandseventyr mere i sig. Her faldt valget på MLS-holdet Sporting Kansas City, hvor han blev en kultfigur. Jimmy Nielsen sluttede sin aktive karriere i 2013, hvor det blev til en MLS-titel med Kansas. En flot afslutning på karrieren for den ikoniske målmand.
Efter karrieren sluttede fortsatte Jimmy Nielsen som træner for henholdsvis Oklahoma City Energy og Hartford Athletic. I dag er er 'Den Hvide Puma' stadig involveret i MLS, hvor han er assistenttræner i klubben Houston Dynamo FC.
Uche Okechukwu 1990-1993 (Brøndby IF)
Den nigerianske forsvarsspiller Uche Okechukwu er måske en af de bedste forsvarsspillere, der nogensinde har været i den danske Superliga. Uche kom til Brøndby i 1990, men blev oprindeligt hentet til for at støtte landsmanden Friday Elahor, som Brøndbyerne havde forelsket sig i.
Friday blev ingen succes, men den bomstærke forsvarsspiller blev hurtigt en del af det legendariske Brøndby-hold fra starten af 90’erne. Med en enorm styrke og ekstrem hurtighed var Uche med til at vinde det danske mesterskab i både 1990 og 1991, og den fantastiske kampagne i Europa, hvor Brøndby nåede hele vejen til semifinalen i UEFA Cuppen i 1991.
Efter tre succesfulde år med 99 kampe for Brøndby, fik Uche stor succes i Tyrkiet hos Fenerbahce, som han spillede for frem til 2002. Derudover var Uche også en profil på det nigerianske landshold, som vandt Africa Cup of Nations i 1994 og OL-guld i 1996.
I 2009 lagde han støvlerne på hylden efter 22 år som professionel. Selvom det i dag er 30 år siden, at Uche forlod Danmark, så går der længe, før han bliver glemt på Vestegnen.
Uche har da heller ikke forladt fodboldverden endnu. Nigearianeren var i en længere periode agent og i 2018 åbnede han Greater Tomorrow Football Academy i hjemlandet, som han stadig er en del af den dag i dag.
Erik Mykland 2002-2004 (FC København)
Nu kommer vi til en spiller, der nok har delt vandene en smule gennem tiden. Den norske midtbanespiller Erik Mykland kom til FC København i januar 2002 efter nogle gode ophold i både Panathinaikos og 1860 München. Nordmanden blev en højtelsket spiller i København, da han med stor fightervilje og vinderinstinkt var en maskine på midtbanen. Han var da også med til at vinde to mesterskaber for FC København i 2003 og 2004. Erik Mykland huskes dog også for sine aktiviteter uden for kridtstregerne.
Det var ikke nogen hemmelighed, at nordmanden gik meget i byen, og han levede et hårdt liv, som ikke ligner de fleste andre professionelle fodboldspilleres livsstil. Der går mange historier om drukture natten før kampe, og ’Myggen’, som han blev kaldt, har da også indrømmet både drukture og stofmisbrug.
Den norske slider gav sig dog altid 100 % for sit hold, og derfor fik han måske lidt længere snor. Myklands sidste tid i FC København blev ødelagt af skader og derfor nåede han blot 51 superliga-kampe på 2,5 år. Men både Myklands eskapader uden for banen og hans præstationer på grønsværen har gjort ham til lidt af en Superliga-legende.
Mykland har efter sit karrierestop fortsat fodboldens verden, hvor han i den norske Klub IK Start har været spillerudvikler i mange år. I 2021 blev han i en kort periode cheftræner for holdet, da den norske klub, som han selv har spillet for, fyrede den daværende træner.
Selvom trænergerningen kun var for en kort stund, så kan 'Myggen' sagtens blive cheftræner igen. I februar gennemførte han nemlig UEFA's A-licens-kursus, hvilket betyder, at han kun mangler sit Pro Licens-kursus for at kunne træne professionelle hold.
Hans-Henrik Andreasen 1999-2005 & 2013-2015 (Esbjerg FB), 2007-2013 (OB)
I godt og vel 15 år var Hans Henrik Andreasen (HHA) en nærmest uimodståelig faktor i den bedste danske række. Udover et kort ophold i tyske Greuther Fürth spillede ’Den Hvide Klapperslange’ hele sin karriere i Danmark. HHA spillede allerede Superliga i 1999 som 20-årig, hvor han viste sig frem som en uhyre dygtig midtbanespiller for Esbjerg. I 2005 skiftede han til Tyskland, men blot to år senere var han tilbage i Danmark. Denne gang tørnede han ud for et enormt stærkt OB-hold.
HHA slog hurtigt sit navn fast som en kæmpe Superliga-profil for OB, hvor han også viste prøver på sin eminente målnæse, da han sammen med resten af OB-holdet hentede tre sølvmedaljer i træk fra 2009-2011. Efter fem og en halv sæson for fynboerne vendte Hans Henrik Andreasen snuden hjem til Esbjerg, hvor han igen blev en profil på det vestjyske hold, der blandt andet leverede flot i Europa League 2013/2014-sæsonen.
I 2016 tog han til Hobro i 2016, inden han seks måneder senere stoppede på topplan. Hans Henrik Andreasen nåede at score 67 mål i 397 Superliga-kampe. Et voldsomt flot målsnit for en midtbanespiller.
Hans Henrik Andreasen var i flere år tilknyttet FC Sydvest i Tønder, som både cheftræner og assistenttræner. Nu er han gået over til at lave individuel træning og coaching for unge håbefulde fodboldspillere.
Claudemir 2010-2015 (FC København)
Det er altid interessant, når der kommer brasilianere til den danske Superliga, og tilbage i 2010 kom der en ganske speciel en af slagsen til FC København. Claudemir kom til den danske hovedstad i 2010, hvor han blev en del af et historisk godt FCK-hold. Københavnerne vandt Superligaen med hele 26 point ned til andenpladsen, og derudover nåede de ottendedelsfinalen i Champions League. Der var en masse at fejre for Claudemir, der spillede på et uhyggeligt højt niveau.
Brasilianeren gik ligesom Erik Mykland ofte i byen, hvilket var acceptabelt, når han præsterede så godt. Det var dog ikke helt tilfældet efter den første sæson, og derfor begyndte Claudemir at spille lidt mindre. Efter en kammeratlig samtale med daværende sportsdirektør Carsten V. Jensen, fik Claudemir styr på sagerne, og han blev igen en profil i Superligaen.
Efter flere gode sæsoner i træk valgte Claudemir at drage til den belgiske storklub Club Brügge. Den brasilianske midtbanemand forlod FC København i 2015 med to danske mesterskaber og to pokaltitler i bagagen. Claudemir bliver nok bedst husket for sin flotte udligning mod FC Barcelona i Champions League-gruppespillet.
Claudemir er i dag 35 år gammel og spiller stadig professionel fodbold. Han tørner ud for det portugisiske hold Vizela, som sluttede midt i den bedste portugisiske række.
Gilberto Macena 2006-2012 (AC Horsens)
Brasilianske Gilberto Macena er nok den mest beundringsværdige AC Horsens-spiller nogensinde. Fra 2006-2012 var Gilberto Macena en uhyre vigtig faktor for, at AC Horsens flere gange overlevede i Superligaen. Kent Nielsen, der var træner for Gilberto fra 2006 til 2008, har tidligere været modstandere af fodboldstøvler, der var andet end sorte.
Han kunne dog se sin karismatiske stjerneangriber brage mål ind for AC Horsens. Selvom klubben tilbragte sæsonen 2009/2010 i landets næstbedste række, hvor Gilberto Macena i øvrigt blev topscorer med 18 mål, så vendte de tilbage til Superligaen året efter, hvor brasilianeren fortsatte med at få nettet til at blafre, inden han januar 2012 blev solgt til kinesiske Shandong Luneng Taishan.
I alt blev det til 80 mål og 20 assists i 183 kampe. En dybt imponerende bedrift, når man har spillet for et hold, der skulle undgå nedrykning. Brasilianeren var i øvrigt tilbage i Horsens for at bakke sin tidligere klub op, da de i sidste spillerunde mødte Lyngby i en direkte duel om overlevelse. Gilbertos tilstedeværelse var dog ikke nok til overlevelse for AC Horsens.
Gilberto Macena er godt nok blevet 39 år, men den brasilianske tryllekunstner spiller stadig fodbold i den thailandske liga.
Håvard Flo 1994-1996 (AGF)
Den norske landsholdsangriber Håvard Flo havde tre flotte sæsoner i AGF. Målmaskinen scorede 27 gange i 53 Superliga-kampe, hvilket betyder, at han scorede i mere end hver anden kamp for ’De Hviiie’. I perioden 1994 til 1996 var Flo ustoppelig for AGF, der hentede en sølvmedalje og en bronzemedalje i Superligaen, men de blev pokalmestre i 1996.
Håvard Flo var egentlig en ”panik-handel” i første omgang, da han blev lejet i den norske klub Sogndal. AGF’erne manglede en angriber, og der faldt valget så på den norske spids. Aarhusianerne skulle dog ikke bruge meget betænkningstid på at gøre aftalen permanent.
Den store nordmand kom ind på et hold med spillere som Thomas Thorninger og Martin Jørgensen, og selvom Flo tilbragte overraskende meget tid på bænken, så blev han alligevel symbolet på en stærk AGF-periode. Aarhusianerne havde dog kun glæde af ham i lidt over to år, inden han skiftede til tyske Werder Bremen.
Efter en lang og flot karriere i flere store klubber og på det noske landshold, lagde Hårvard Flo støvlerne på hylden i 2010 i klubben Sogndal. Netop Sogndal er stadig en del af nordmandens liv, da han nu bestrider posten som sportschef i klubben.
Sibusiso Zuma 2000-2005 (FC København), 2009/2010 (FCN)
Sibusiso Zuma blev allerede i sin første sæson udødeliggjort i FC København, da han i derbyet Parken mod rivalerne fra Brøndby IF scorede det måske mest ikoniske mål i Superligaens historie.
Et eminent saksespark var med til at sende DM-guldet til Østerbro for første gang siden 1992, og Zuma blev helten, selvom han kun havde været i klubben i få måneder.
Det er netop saksesparket, som mange tænker tilbage på, når de hører navnet Sibusiso Zuma. Sydafrikaneren var rigtig god i sin første tid i klubben, men det blev ikke til så mange mål, som man ellers kunne tro. Med 145 Superliga-kampe og 41 mål var han ikke den mest scorende angriber, men han blev med sit ikoniske mål et symbol på, at FCK var tilbage i toppen af dansk fodbold. Zuma fortsatte i klubben frem til 2005, hvorefter han skiftede til tyske Arminia Bielefeld.
Zuma var med til at vinde tre mesterskaber og en enkelt pokaltitel, og i 2013 blev hans saksespark mod Brøndby i 2001 kåret som det ultimativt største øjeblik i klubbens historie.
Den sydafrikanske stjerne har siden tiden i FCK blandt andet startet en fond til fordel for børn med HIV og lanceret sit eget tøjmærke.