Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Det skal du holde øje med ved begyndelsen af UEFA Nations League 2024/25

Opdateret
Lamine Yamal og Spanien er tilbage i aktion efter deres triumf ved Euro 2024.
Lamine Yamal og Spanien er tilbage i aktion efter deres triumf ved Euro 2024.Angelos Tzortzinis / AFP
Landsholdsfodbold vender tilbage i hele Europa i denne uge, mindre end otte uger efter at Spanien slog England ud i EM 2024-finalen i Berlin. Nu skal de blandt andet møde Danmark i Nations League.

Flashscore udvælger fem hold, der bør følges rundt om på kontinentet forud for to spillerunder over seks dage med start torsdag:

Vil Spanien fortsætte, hvor de slap?

Spanien er på toppen efter deres storslåede triumf ved EM og deres guldmedalje ved OL.

Luis de la Fuentes hold er hurtigt tilbage i aktion og har endnu en titel at forsvare efter at have vundet den sidste udgave af Nations League.

La Roja er i gruppe 4 i Liga A og begynder med et svært dobbeltopgør, en tur til Serbien efterfulgt af et møde med Schweiz i Genève. Og ingen ringere end vores Danmark fuldender gruppen.

Deres trup indeholder ikke de skadede Alvaro Morata, Unai Simon eller Mikel Merino, som alle spillede i EM-finalen, men fløjstjernerne Lamine Yamal og Nico Williams er med. Der er også nye ansigter i Oscar Mingueza, den tidligere Barcelona-højreback, der nu spiller i Celta Vigo, og Valencias midtbanespiller Pepelu.

"Vi vil blive ved med at kæmpe og forsøge at nå så langt som muligt i alle turneringer," insisterer De la Fuente.

England starter ny æra efter Southgate

Efter at være gået glip af EM-titlen begynder England en ny æra med Gareth Southgate, der er trådt tilbage.

Han er midlertidigt blevet erstattet af Lee Carsley, Englands U21-landstræner. Den 50-årige Carsley er indtil videre kun ansvarlig for dette dobbeltopgør i Nations League, hvor England spiller mod Irland i Dublin og er vært for Finland på Wembley.

Det engelske fodboldforbund køber sig tid til at finde en permanent afløser for Southgate, da kvalifikationen til VM i 2026 først begynder i marts næste år.

Men en god start kan få dem til at beholde troen på Carsley i resten af Nations League-turneringen, hvor England også møder Grækenland efter at være rykket ned fra den bedste række, League A, efter den seneste udgave.

Carsleys førstehold mangler den skadede Jude Bellingham, men der er udtagelser til den uprøvede kvartet Noni Madueke, Morgan Gibbs-White, Tino Livramento og Angel Gomes.

Ronaldo spiller videre

Cristiano Ronaldo havde et skuffende EM 2024, hvor han ikke scorede i fem kampe, da Portugal røg ud i kvartfinalen. Mange troede, at den 39-årige måske ville acceptere, at det var tid til at gå på pension, men landstræner Roberto Martinez er fortsat med at bakke op om den tidligere Real Madrid-angriber og har udtaget ham til den seneste trup.

"Når tiden er inde, stopper jeg," insisterede Ronaldo fra den saudiske klub Al-Nassr mandag, efter at han mandag sluttede sig til resten af landsholdet inden kampe mod Kroatien og Skotland på hjemmebane.

Portugal skal også møde Polen i gruppe 1 i Liga A, hvor de sigter efter at vinde Nations League for anden gang efter triumfen i 2019.

En skade til Paris Saint-Germain-angriberen Goncalo Ramos betyder, at Ronaldo sandsynligvis kommer til at spille fra start.

Nye, eller ikke så nye, ansigter

Der er andre nationer end England, som starter på en frisk under en ny træner.

Irlands møde med England bliver den første kamp for deres nye islandske landstræner Heimir Hallgrimsson. Den 57-årige tidligere Jamaica-boss blev udnævnt i juli og skal også lede holdet i VM-kvalifikationen.

Wales er også under ny ledelse, efter at det ikke lykkedes at komme med til EM, og Craig Bellamy har erstattet Rob Page.

Sverige spiller sine første turneringskampe under den nye træner Jon Dahl Tomasson, den tidligere danske topscorer. Mircea Lucescu, som nu er 79 år, er vendt tilbage for at stå i spidsen for Rumænien for anden gang, 38 år efter at han afsluttede sin første periode.

Forsøger at følge formatet

Dette er den fjerde udgave af Nations League, men formatet er ikke blevet enklere. Nyt denne gang er indførelsen af kvartfinaler i marts næste år, som involverer de to bedste fra hver gruppe i Liga A. Finalen med fire hold finder sted i juni næste år.

Holdene på tredjepladsen i Liga A og andenpladsen i Liga B mødes i playoffs om nedrykning/oprykning, og der er identiske playoffs mellem Liga B og C.

Der er også en indvirkning på VM-kvalifikationen.

De 12 gruppevindere i den europæiske kvalifikation kommer med til VM, og yderligere fire pladser går til vinderne af playoffs med de 12 andenpladser plus de fire højest rangerede hold i Nations League, som ellers ikke er kommet med.