Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Flash Focus: Albert Grønbæk er Danmarks nye legebarn

Albert Grønbæk scorede til 1-0 mod Serbien.
Albert Grønbæk scorede til 1-0 mod Serbien. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
23-årige Albert Grønbæk har været på alles læber efter to, særdeles vellykkede landskampe i Nations League. Her har han imponeret trods det faktum, at det var hans første to optrædener for det danske A-landshold.

Homo Ludens er den latinske betegnelse for, hvad man, relativt simpelt fortalt, kalder “Det legende menneske”. Et stadie, hvor man finder sin identitet som menneske, ved at dyrke legen, uden det nødvendigvis skal være med henblik på noget specielt andet end personlig udvikling. 

Men hvis man er tilstrækkeligt god til at lege, så kan man jo godt drive det vidt på baggrund af den egenskab.

Albert Grønbæk Erlykke er et prima eksempel på, hvad det begreb dækker over, og det er resten af fodbold-Europa så småt ved at finde ud af, efter hans store skifte fra Bodø/Glimt i den norske Eliteserie til Rennes i Ligue 1.

Med en pris på estimeret 112 millioner kroner plus klausuler er det den største transfer fra den norske liga nogensinde. Men den kan hurtigt vise sig at være en slags røverkøb for offensivspilleren, der også er på vej til et gennembrud med det danske landshold, der længe har sukket efter en type som ham.

Lige siden Grønbæk trådte sit første par fodboldstøvler ud i Århus-forstaden Risskov, var det tydeligt, at man havde med et særligt talent at gøre, og det især fordi den unge Albert åbenlyst havde sine forcer i legen med bolden. 

Og hvor det dengang kun var først trænerne i Århus-klubberne VRI og siden AGF, der kunne se Grønbæks potentiale, så er det blevet tydeligt for resten af Danmark og for den sags skyld Europa hen over de to første kampe i denne sæsons udgave af Nations League. 

Opgør, der både bød på start-debut samt ikke mindst den første scoring på landsholdet for Grønbæk, der nettede til 1-0 i 2-0 sejren over Serbien. Forinden var han blevet kåret som Man of the Match i sin debut mod Schweiz

Rasmus Nissen Kristensen (V) udpeger et exceptionelt talent
Rasmus Nissen Kristensen (V) udpeger et exceptionelt talentLiselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det var blandt andet på grund af hans karakteristiske evne til lynhurtigt at blive retvendt mod et forsvar og udfordre op til flere spillere af gangen, drevet af en vild opportunisme i sit spil.

Danmarks "missing link"?

En evne, som det danske landshold har savnet i mange år, og som er af den type evner, der kan åbne kampe, der ellers synes låste - som det netop var tilfældet i den første halve times tid mod Serbien. 

Kombineret med en veludviklet sparketeknik, der gør ham i stand til både at placere bolden stille og roligt, men også affyre sande "thunderbastards", gør ham til en stor måltrussel, samtidig med at han har et godt blik for sine medspillere.

Hans evne til at drive fra venstre mod højre og omvendt i banen fik Rennes' tilskuere allerede at se i Grønbæks første kamp i Ligue 1, hvor de på hjemmebane slog den falmede storklub Lyon med 3-0 og danskeren spillede 87 minutter, hvor han flere gange demonstrerede sit konsekvent offensive mindset.

Han var som udgangspunkt placeret i højre side af offensiven i begge landskampe, men han havde tilsyneladende fået ganske frie tøjler til at rykke på tværs af banen, hvilket også skabte hans scoring mod serberne, hvor han trak ind fra venstre side af banen.

Grønbæks heatmap mod Lyon
Grønbæks heatmap mod LyonOpta by Stats Perform/Profimedia

Han har i skrivende stund endnu sit første mål i en betydende kamp til gode for Rennes, på trods af flere af slagsen i pre-season kampene, men det kan der næppe være tvivl om kommer på et tidspunkt. For Rennes har ikke købt ham for sjov, men nærmere på baggrund af hans store slutprodukt. 

Da Albert Grønbæk i begyndelsen af 2023 foretog sit skifte til Bodø/Glimt, var det nemlig starten på en ekstremt produktiv fase af offensivspilleren, der leverede masser af både mål og assists.

Og det vel at mærke ikke kun i den bedste, norske række, hvor han blev kåret til den bedste midtbanespiller i hele 2023, men også i de europæiske turneringer, hvor han gjorde fornemt opmærksom på sig selv i Bodøs kampe i Conference League. 

Grønbæks udvikling har været eksplosiv
Grønbæks udvikling har været eksplosivFlashscore

Her kan fremhæves Grønbæks kamp mod Ajax i Conference League, hvor han leverede begge Bodøs mål i 2-2 kampen på Johan Cruijff Arena, opnåede en flot score på 8,7 på Flashscore og derudover blev kåret som rundens spiller i Conference League. 

Selvom Bodø tabte returopgøret i Norge med 1-2 (hvor Grønbæk fik to gule kort og dermed blev vist ud), så var det alligevel en præstation, der vakte opsigt rundt omkring i Europa. Det var dertil en fin demonstration af Grønbæks fremragende evne til at operere i små rum og spille et-to spil med sine holdkammerater. 

En evne, der blev understreget ved det smukke 1-0 mål mod Serbien, hvor Yussuf Poulsen på smukkeste vis agerede bande for danskeren, der til sidst overlegent chippede bolden forbi den serbiske keeper Predrag Rajković. 

Af statur og spillestil kan han minde en smule om en anden, tidligere AGF-legende, nemlig Martin Jørgensen, der havde en strålende karriere i Serie A hos især Udinese og Fiorentina.

Men Grønbæk har en mere direkte facon i sit spil, der på sigt med stor sandsynlighed vil kaste flere mål af sig, end Jørgensen formåede at gøre i løbet af sin karriere, hvor han i højere grad udviklede sig til en playmaker og pasningsspiller af høj karat.

Bedre legekammerater venter

Det siges om begrebet "homo ludens", at legen her er et mål i sig selv, og at den bringer alt det mest kreative frem i mennesket. Det siges dog også at være noget, man mister som menneske, jo ældre man bliver. 

Det skal man næppe regne med sker for Albert Grønbæk, der derimod ser ud til at blive bedre og bedre, jo mere han leger på banen.

Det kræver naturligvis også gode "legekammerater" at få det bedste frem i en spiller som Rennes' nye topnavn, men det virker usandsynligt, at han endnu har nået toppen, hvad angår, hvor gode spillere, han kan få lov at boltre sig med. 

For nu gælder det Rennes og det danske landshold, hvor han under alle omstændigheder har etableret sig som en ny fan-favorit på rekordtid.