Serbisk landshold trodser hjemlige kvaler: Storklubber samler pinligt få tilskuere
Engang var jugoslavisk fodbold noget af det ypperste, der fandtes.
Landsholdet bød på den ene store stjerne efter den anden med navne som Dragan Džajić og Milan Galić, og kort før landets totale sammenbrud og dertilhørende krige var landet at regne blandt favoritterne til EM i 1992, før en diskvalifikation i stedet sendte Danmark afsted til Sverige og senere altså også sejren.
Også ligaen var dengang blandt de stærkeste i Europa, og i 1991 blev det endda ligefrem til en sejr til FK Crvena Zvezda, på dansk bedre kendt som Røde Stjerne, i Mesterholdenes Europa Cup, hvor franske Olympique de Marseille blev besejret.
Sidenhen fulgte altså et totalt kollaps af den jugoslaviske stat og flere år med forfærdelige krige, der også satte sine tydelige spor i særligt Serbiens formåen på fodboldscenen. For mens Kroatien har excellereret som selvstændigt landshold lige siden uafhængigheden, så har det været straks værre for serberne.
Sommerens EM-deltagelse var således den første i over 20 år for det ellers så fodboldstolte land, og når det mandag aften kan blive til en kvartfinaleplads ved Nations League-finalerne med en sejr over Danmark, så er det altså kulminationen på flere år med gode landsholdsresultater.
Landsholdsresultaterne, der førte til VM-deltagelse i 2022, EM-deltagelse i 2024 og to oprykninger i Nations League først fra C-laget i 2019 og senest fra B-laget i 2023, kommer dog som alt andet end en selvfølgelighed, hvis man kaster et blik på netop den serbiske liga.
Her er der nemlig langt fra tegn på fremskridt. Ligaen har de seneste mange år været domineret helt og aldeles af føromtalte Crvena Zvezda, der med en suveræn økonomi tromler resten af ligaen gang på gang. Ikke engang bysbørnene, de evige rivaler fra FK Partizan, kan for alvor byde Zvezda op til dans.
Syv mesterskaber i streg er det blevet til for den store hovedstadsklub, og i denne sæson er man som hidtil ubesejret i ligaen da også godt på vej mod nok et mesterskab, særligt set i lyset af en historisk stor udebanesejr over de føromtalte rivaler fra Partizan.
Dominansen giver dog ikke ligefrem folk på lægterne i hovedstaden. Millionbyen Beograd byder ellers på to store stadioner med imponerende kapaciteter – Crvena Zvezda har hjemme på Stadion Rajko Mitić med plads til over 51.000 tilskuere, Partizan har hjemme på Stadion Partizan med plads til over 32.000 tilskuere.
Men meget få fodboldtilhængere tager altså turen til den elegante og mondæne bydel Dedinje, hvor også Josip Broz ’Tito,’ Jugoslaviens store leder, i øvrigt ligger begravet.
Sølle 11.700 tilskuere har Crvena Zvezda i denne sæson formået at samle i gennemsnit til sine ligakampe på Stadion Rajko Mitić, der også kaldes Marakana, og endnu værre står det til for Partizan, der må konstatere et af ligaens laveste tilskuergennemsnit med blot 1.600 tilskuere per hjemmekamp på det ellers så store stadion.
Heller ikke i europæisk regi kan den serbiske liga prale af at have det specielt godt. Ligaen ligger i øjeblikket blot placeret som nummer 19, og selvom årets Champions League-ligafase altså har deltagelse af mestrene Crvena Zvezda, så går det ikke ligefrem godt for de øvrige europæiske deltagere.
Således har serbiske hold blot samlet 2.300 point til koefficientranglisten i denne sæson, hvilket hele 35 ligaer har formået at gøre bedre, herunder nabolandene Montenegro og Bosnien-Hercegovina såvel som lande som Island, Armenien og Letland.
Der er altså intet i den hjemlige liga, eller dennes klubbers præstationer i europæisk regi, der skulle indikere, at serbisk fodbold undergår nogen positiv udvikling, men ikke desto mindre kan landets landshold altså mandag muligvis kvalificere sig til kvartfinalerne af Nations League og komme i selskab med giganter som Spanien, Tyskland og Frankrig.