Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Colombias helt mod tyskerne: 18-årig kræft-overlever har taget VM med storm

Opdateret
Colombias Linda Caicedo fejrer sit holds andet mål mod Sydkorea.
Colombias Linda Caicedo fejrer sit holds andet mål mod Sydkorea.AFP
Den 18-årige colombianske angriber Linda Caicedo, der scorede et drømmemål mod Tyskland har allerede overlevet kræft, opnået et skifte til Real Madrid og scoret for sit land ved verdensmesterskabet for kvinder.

Hun er også en helt blandt LGBTQ+-miljøet i Colombia, da hun er sprunget ud som homoseksuel. Derudover kæmper hun også mod plastikforurening i havet.

Og hun er stadig kun en teenager.

Uanset om det gælder fodbold eller livet uden for banen, synes Caicedo at gøre alt i en rasende fart.

Teenageren scorede i sin debut ved VM i denne uge, da hun scorede Colombias andet mål i en 2-0-sejr over Sydkorea i åbningskampen i Sydney.

Det resultat satte holdet, der er kendt som "Powerpuff-pigerne", godt op til lørdagens kamp mod de meget favoriserede tyskere.

Colombias angriber #18 Linda Caicedo fejrer sit holds andet mål mod Sydkorea.
Colombias angriber #18 Linda Caicedo fejrer sit holds andet mål mod Sydkorea.AFP

Teenageren var i centrum for et dramatisk scenarie torsdag, da kameraer fangede hende, mens hun holdt sig for brystet under træning, før hun faldt til jorden. Colombianske holdofficials sagde senere, at hun havde det fint.

Caicedo er måske først nu ved at blive et globalt navn, men hun er allerede en stor stjerne i sit hjemland.

Sidste år, da hun stadig kun var 17 år, hjalp hun Colombia med at nå kvartfinalen i U20-VM for kvinder.

Et par uger senere fangede hun igen overskrifterne hun sig, da Colombia gik hele vejen til finalen ved U17-VM, inden de tabte 1-0 til Spanien.

Før begge disse turneringer spillede Caicedo for Colombias seniorhold, da de nåede finalen i Copa America på hjemmebane, som de tabte 1-0 til Brasilien.

Caicedo-statistik mod Sydkorea
Caicedo-statistik mod SydkoreaOpta by Stats Perform

"Født med en gave

Caicedo kommer fra Villagorgona, en by nær byen Cali i det vestlige Colombia.

Her finpudsede hun sine evner på en ramponeret bane som den eneste pige blandt snesevis af drenge i et land, hvor kvindefodbold kæmper mod sexisme og mangel på finansiering.

Caicedo er "et af de mennesker, som blev berørt af Gud, som blev født til det her," sagde hendes første træner Diego Vasquez til AFP.

Hun flyttede til Madrid i februar, kun få dage efter at have fejret sin 18-års fødselsdag, hvor de spanske giganter sigter mod at udvikle et kvindehold, der kan konkurrere med Barcelona, og ser Caicedo som en fremtidig superstjerne.

Hjemme hos Mauro Caicedo og Herlinda Alegria er der reserveret plads til de mange trofæer og medaljer, som deres yngste datter allerede har vundet.

Ved siden af priserne er der et foto af Linda sammen med sine skolekammerater, efter at hun blev færdig med gymnasiet.

Hun var den yngste, kun 15 år gammel, hvor de fleste skolebørn bliver færdige som 17- eller 18-årige.

"Linda blev født med en gave, som betyder, at uanset hvad hun beder Gud om, så får hun det," sagde hendes far stolt.

Colombias angriber Linda Caicedo deltager i en pressekonference på Sydney Football Stadium den 24. juli 2023.
Colombias angriber Linda Caicedo deltager i en pressekonference på Sydney Football Stadium den 24. juli 2023.AFP

Kræftdiagnose

Caicedo begyndte at spille som femårig i Real Juanchito, den lokale klub i Villagorgona, som indtil da udelukkende var for drenge.

Hun brugte seks år på kun at spille mod drenge og derefter mod ældre piger på et tidspunkt, hvor kvindefodbold i Colombia stadig var i de tidlige stadier af sin udvikling.

Hendes professionelle debut kom i juli 2019 i en alder af 14 år med America de Cali, og i hendes første sæson blev hun topscorer, da hendes klub vandt titlen.

Et skifte til America's byrivaler Deportivo Cali bragte endnu et colombiansk mesterskab i 2021, men den triumf var særlig sød for Caicedo.

Den kom et år efter, at hun blev diagnosticeret med kræft i æggestokkene og fortsatte med at spille under behandlingen, mens hun bar paryk.

Hun er nu kræftfri.

"Små piger ser op til Linda Caicedo som en, de kan drømme om at blive ligesom en dag," siger Rafael Murillo, formand for hendes første klub.

Otteårige Mariana Medina er en af en håndfuld piger, der træner på Villagorgona-banen iført Real Juanchitos farver.

"Når jeg bliver stor, vil jeg være som Linda og spille som hende," siger hun.