Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Fra van der Vaart til Brian Laudrup: De ti mest profilerede klubskifter i Superligaen

Henrik Bauch
Det blev aldrig et lykkeligt ægteskab mellem Laudrup og FCK
Det blev aldrig et lykkeligt ægteskab mellem Laudrup og FCKProfimedia
Der har været mange store navne i den danske Superliga. Unge himmelstormere samt kæmpenavne på retræten. Flashscore giver dig her vores bud på 10 af de mest profilerede spillerhandler i Superligaens historie.

Rafael van der Vaart - FC Midtjylland

Glæden og stoltheden lyste ud af Claus Steinlein i sommeren 2016, da han på et pressemøde kunne præsentere det måske største navn der nogensinde har spillet i Superligaen. Den hollandske superstjerne, der tidligere havde iført sig trøjer som Ajax, Hamburger SV, Tottenham og Real Madrid, skulle nu kaste stjernestøv over det midtjyske prestigeprojekt.

Ifølge Transfermarkt lå overgangssummen på 7,5 mio. kroner for en to-årig kontrakt med FC Midtjylland.

Trods forlydender om at klubben havde gjort deres hjemmearbejde blev opholdet aldrig den samme succes på banen, som den gjorde på marketingskontoret. 833 minutter fordelt på 20 kampe, er den nedslående total for van der Vaart i FC Midtjylland, der dog også døjede med skader i sin tid i klubben.

Efterfølgende har van der Vaart også åbnet op for problemerne i sin tid i det midtjyske. Hollænderen følte sig fejlcastet på Jess Thorups mandskab. Derudover har van der Vaart også mellem linjerne sagt at hans indtræden i dansk fodbold, hang uløseligt sammen med at hans daværende kæreste spillede håndbold i Esbjerg. Efter kontraktudløb i 2018, skiftede Rafael van der Vaart til netop Esbjerg. Et ophold, der blev endnu mindre succesfuldt.

Rafael van der Vaart præsenteres i Herning
Rafael van der Vaart præsenteres i HerningProfimedia

Daniel Agger - Brøndby

Daniel Agger var, og er til stadighed, en af de bedste stoppere med rødbedefarvet pas. Prototypen på en spillende midtstopper, garneret med spilintelligens og et fortræffeligt venstreben. Det stod hurtigt klart, at han var for god til Superligaen, hvilket resulterede i at Agger skiftede Brøndby ud med Liverpool i vinteren 2006.

Med en pris på 63 mio. kroner, indskrev han sig som den dyreste transfer ud af Superligaen på daværende tidspunkt.

Opholdet i Liverpool blev en succes for Agger, der trods en fysik, der måske ikke helt var af Premier League kaliber, stadig bliver omtalt som en af de bedste stoppere Liverpool har haft.

Derfor var det om muligt endnu mere profileret, da Brøndby kunne byde Daniel Agger velkommen tilbage på Vestegnen i sommeren 2014 for en pris der på rygtebasis lød på 26 mio. kroner.

To år senere stoppede Agger karrieren grundet mange skader. Det blev i anden omgang til 43 Superligakampe for Brøndby.

Den tidligere landsholdsspiller har i retrospekt udtalt, at han ikke havde gjort sit hjemmearbejde godt nok, inden han returnerede til Brøndby. Især klubbens økonomiske forfatning med en truende konkurs overraskede stopperen.

Jesper Grønkjær - FC København

Jesper Grønkjær første indtog i Superligaen var i AaB, for hvem han debuterede i 1995. Som klassisk kantspiller var Ajax en oplagt mellemstation inden det store skifte til Chelsea i år 2000. Prisen lød angiveligt på 140 mio. kroner. Det var endda inden Roman Abramovich kom til klubben.

Efter fire sæsoner i London, gik karrieren lidt i stå i det udenlandske. Alligevel var det et kæmpe scoop, da FC København hentede Grønkjær hjem i en alder af blot 28 år for omkring 15 mio. kroner.

Her udviklede Grønkjær sig til Superligaens ubetinget største profil. I FC Københavns europæiske kampe, spillede han altid som den hængende angriber i en 4-4-1-1 formation. Grønkjærs spil på denne position gjorde, at man snakkede om “Grønkjær-positionen”, når snakken gik på, hvordan pladsen på banen blev fortolket.

Den tidligere danske landsholdsspiller var del af et yderst succesfuldt københavnsk mandskab, der i Grønkjærs fem år i klubben vandt fire danske mesterskaber. Derudover var han med FCK to gange i Champions League, hvor den i Grønkjærs sidste sæson stod på en ottendelsfinale mod Chelsea.

Med udgangen af sæsonen 2010/11 stoppede Jesper Grønkjær karrieren og blev ansat som tv-ekspert på Viaplay.

Grønkjær fejrede store triumfer i FC Købanhavn
Grønkjær fejrede store triumfer i FC KøbanhavnProfimedia

Christian Poulsen - FC København

Historierne om Christian Poulsens ankomst til København er mange. En spiller fra den danske 2. division til Superligaen i en direkte transfer, var hidtil sjældent set. Talentet var så stort, at den daværende cheftræner i FC København, Roy Hodgson, udtalte, at hvis klubben ikke skrev kontrakt med ham, så ville han selv gøre det selv og betale hans løn af egen lomme.

Indtoget i Superligaen kom på en tragisk baggrund. Ståle Solbakken faldt om efter en træning på FCKs træningsanlæg og så blev Poulsen smidt i ilden.

I sommeren 2002 var midtbanespilleren vokset ud af Superligaen. Schalke 04 lagde et på det tidspunkt kæmpebeløb på omkring 60 mio. kroner på bordet. Et beløb, der krone for krone er større end transfersummen for Jesper Lindstrøm 19 år senere.

Udover Schalke bød karrieren på storklubber som Ajax, Sevilla, Liverpool og Juventus, foruden et ophold i Evian i Frankrig. Karrieren blev afsluttet “hjemme” i FC København i 2016. På landsholdet gjorde Poulsen sig også bemærket. 

Både ved at være i den modtagende ende af en spytklat fra Francesco Totti, samt at have knaldet sin knytnæve i maven på Marcus Rosenberg i den landskamp, der i eftertiden kendes for at have født begrebet “Fodboldtossen”.

Eric Djemba-Djemba - OB

Det var med et yderst fornemt CV, at Eric Djemba-Djemba entrerede Superliga og Ådalen, da han i 2008 skrev kontrakt med OB.

39 kampe for Manchester United, foruden kampe for Aston Villa og Burnley, gør camerouneren til en af de bedst meriterede spillere i den danske Superliga.

På midtbanen satte Djemba-Djemba hurtigt sit aftryk på spillet i OB, der i tre ud af de fire år han var i OB, fik sølvmedaljer om halsen hvert eneste år. I de år var OB den eneste reelle trussel for magtfaktoren FC København.

Trods det flotte navn ankom Eric Djemba-Djemba på en fri transfer fra Qatar SC, hvor han forsøgte at genopbygge sin karriere.

Camerounerens indfyldelse på OB er ikke til at tage fejl af. Dog blev OB nummer 10 i hans sidste sæson i klubben, men OB har generelt siden haft svært ved at gøre sig gældende i spillet omkring medaljer.

Djemba-Djemba skabte stor hype i Odense, samtidig med at hans hårde spillestil også kastede en anseelig mængde gule kort til sig.

Båndet til Odense er da heller ikke brudt for Eric Djemba-Djemba, selvom den aktive karriere er slut. I 2021 blev Djemba-Djemba udnævnt som ambassadør for Odense-klubben, og dermed repræsenterer camerouneren stadig den klub, han spillede flest kampe for i karrieren.

Eric Djemba-Djemba blev hurtigt en markant skikkelse i Superligaen
Eric Djemba-Djemba blev hurtigt en markant skikkelse i SuperligaenProfimedia

Brian Laudrup - FC København

Det vakte både national og international opsigt, da Flemming Østergaard stolt kunne proklamere, at FC København og Chelseas Brian Laudrup havde indgået en aftale.

I slutningen af oktober i 1998 blev Laudrup præsenteret i Parken, efter at rygterne havde svirret i længere tid. Godt hjulpet på vej af de to klubbers indbyrdes møde i Europa, endte det med at englænderne købte Bjarne Goldbæk og Laudrup drog mod den danske hovedstad.

Laudrup kostede “blot” omkring 8 mio. kroner, men FC København var slet ikke gearet til en spiller af Laudrups karakter.

Cheftræner var på daværende tidspunkt Christian Andersen og hans udskejelser på træningslejren viste alt om den manglende professionalisme, der herskede på Øster Allé.

12 kampe blev det til i FCK-trøjen, og Laudrup spillede sin sidste kamp på hjemmebane mod Brøndby i sæsonens tredjesidste kamp.

Herefter valgte Brian Laudrup at bruge en klausul i sin kontrakt og ophæve samarbejdet. Tilsvininger fra tribuner på udebane samt for meget virak om sit privatliv, blev efter sigende for meget for Laudrup og familien, der i sine 12 kampe lavede to mål. Begge mod Silkeborg.

Efter bruddet i København tog Laudrup til Ajax, hvor karrieren blev indstillet i juli 2000.

Jack Wilshere - AGF

182 Premier League kampe, langt de fleste for Arsenal. Dobbelt FA Cup vinder, samt 34 landskampe for England, stod der på det personlige CV hos Jack Wilshere, da han i februar 2022 skrev en kort kontrakt med AGF.

Skader havde sat sit præg på Wilshere, der tidligt i karrieren blev udskreget som et af Englands helt store stjerneskud. Arsene Wenger gav ham førsteholdsdebut for Arsenal inden han var fyldt 17, så at karrieren skulle slutte i Smilets By, stod bestemt ikke i kortene for Wilshere, der af Wenger blev beskrevet som en spiller med spansk teknik og engelsk hjerte.

I Aarhus blev det til 14 kampe uden at det kastede scoringer af sig, i en generelt set skuffende sæson for AGF, der sluttede sæsonen som nummer 10.

Wilshere tog til AGF med ønsket om at få fast spilletid, og tegnede en kontrakt hvor der var mulighed for forlængelse. 

Forlængelsen udeblev, da Wilshere indstillede karrieren efter opholdet i AGF for at gå trænervejen. Englænderen har efterfølgende udtalt, at han hurtigt i Aarhus besluttede, at fremtiden skulle foregå på sidelinjen. Derfor var det svært for Wilshere at give sig 100 % i den hvide trøje, og englænderen fik heller aldrig for alvor vist klassen for AGF.

Martin Jørgensen - AGF

Kærlighed mellem klub og spiller har alle dage været et diffust spørgsmål. Nogle gange er kærligheden flygtig eller påtaget, men andre gange virker den til at være noget ganske særligt. Sådan virker forholdet mellem Martin Jørgensen og AGF. En vaskeægte klubmand, der “bare” var i Italien i 11 år for at udleve sine ambitioner.

Det er derfor ikke grundet høje salgspriser, at Martin Jørgensen figurerer på listen over profilerede til- og afgange i Superligaen historie. 335 kampe i Serie A for Udinese og Fiorentina, taler et tydeligt sprog om Jørgensens kvaliteter. Det samme gør 102 landskampe for Danmark.

Som ung spiller drog Jørgensen ud fra Aarhus blot for at lande der igen i vinteren 2010. Der var andre mulige destinationer for Martin Jørgensen, men AGF blev valgt som klubben der skulle hjælpe Jørgensen med til VM i 2010. 

Missionen lykkedes. Jørgensen kom med til VM i Sydafrika, men AGF rykkede samtidig ud af Superligaen. Kærligheden blev dog ikke anfægtet af den grund og trods status af VM-spiller, følte Jørgensen sig ikke for fin til at tage turen med ned på næstbedste niveau. En flot og anerkendelsesværdig karriere sluttede med årets udgang i 2014.

Khalid Boulahrouz - Brøndby

Det var noget at en stopklods, som Brøndby fik samlet op i efteråret 2013, da man kunne præsentere Khalid Boulahrouz som ny mand på Vestegnen. 35 landskampe for Holland og med med fast adresse i klubber som Hamburger SV, Sevilla og Chelsea, gør hollænderen med de marokkanske rødder til et af de store navne i Superliga-folkloren.

En rigtig hardhitter i det centrale forsvar og ikke hvad man typisk forbinder med en fodboldspiller fra Holland. Det var dog præcis hvad Brøndby havde brug for i 2013. Nedrykning blev afværget sæsonen forinden, og det var derfor nødvendigt med noget lederskab i truppen.

Boulahrouz kostede ikke Brøndby noget i transfer fee og derfor kunne man tilbyde ham en flot kontrakt, af en anslået værdi tæt på 3 mio kroner, for de ni måneder som kontrakten varede.

Med tilnavnet “Kannibalen” var der store forventninger til at Boulahrouz skulle genrejse Brøndby, men skader og dårlig form ved ankomsten, resulterede blot i 13 kampe for de blå/gule. Et dyrt bekendtskab for daværende sportschef Per Rud, der dog genvandt anseelsen hos klubbens mange fans, da afløseren for Boulahrouz fra sommeren 2014 hed intet mindre end Daniel Agger.

Der var store forhåbninger til Boulahrouz
Der var store forhåbninger til BoulahrouzProfimedia

Mohammed Kudus - FC Nordsjælland

Selvom det er en anden, tidligere FC Nordsjælland spiller der er Superligaens største salg, vel at mærke hvis alle klausuler indfries, så er det Mohammad Kudus der kommer på denne liste.

Han satte ild i Superligaen med både fart og scoringer. 14 mål blev det til i Farum, inden klubben i sommeren 2020 kunne annoncere et salg af den dengang blot 19-årige Kudus, til den hollandske storklub Ajax.

Salgsprisen lød på i omegnen af 80 mio. kroner og var det næststørste på daværende tidspunkt, kun overgået af salget af Emre Mor til Borussia Dortmund.

Talentet hos ghaneseren er efterfølgende blevet foldet i fuldt flor i Æresdivisionen.

Ifølge Transfermarkt er det blevet til 23 mål og 11 oplæg i 83 kampe for Ajax. Blandt andet lavede Kudus fire mål i efterårets gruppespil i Champions League, blandt andet et sandt tordendrøn på Anfield ned mod The Kop.

På landsholdsplan har den netop afsluttede sæson også været minderig for den nu 22-årige ghaneser. Under VM i Qatar startede Kudus inde i alle Ghanas tre kampe. I den eneste sejr for den afrikanske nation lavede Kudus to mål, i 3-2 sejren over Sydkorea. 

Den flotte sæson har også fået rygtemøllen til at svirre omkring den hurtige angriber. Erik Ten Hag, der hentede Kudus til Ajax, skulle angiveligt være klar til at hente Kudus til Manchester United, ligesom Brighton også har udvist interesse.

Heldigvis for FCN, lader det til at de har en videresalgsklausul indbygget i kontrakten med Ajax. Efter sigende skulle den lyde på 15 % af merprisen.