Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

"Gloves off": Forklaring på den olympiske kønsskandale i boksning

Imane Khelif efter at Angela Carini forlod ringen
Imane Khelif efter at Angela Carini forlod ringenAFP
En skandale har overskygget boksningen ved OL i Paris, efter at en algerisk kvindelig bokser, som tidligere ikke har bestået en kønstest, stoppede sin modstander efter 46 sekunder.

Flashscore tager et kig på skandalen, som har spredt sig langt uden for ringen, men som er mere kompliceret, end det først ser ud til, og selv olympiske embedsmænd indrømmer, at det er et "minefelt".

Hvem er involveret?

Den 25-årige algeriske bokser Imane Khelif, som bokser i 66 kg-kategorien, og den 28-årige taiwanske bokser Lin Yu Ting, som bokser i 57 kg-kategorien.

Skænderiet brød ud, efter at Khelif vandt sin kamp mod Italiens Angela Carini på bare 46 sekunder med to "hårde" slag mod italienerens næse, som begyndte at bløde voldsomt.

Både Khelif og Lin blev diskvalificeret fra verdensmesterskaberne i 2023 i New Delhi, som blev afholdt af International Boxing Association (IBA), fordi de ikke opfyldte "kvalifikationskriterierne".

Begge deltog dog i OL i Tokyo og blev godkendt til at kæmpe i Paris.

Hvad var "egnethedstesten"?

Det er her, tingene begynder at blive uklare. IBA sagde i en erklæring, at atleterne "ikke gennemgik en testosteronundersøgelse, men var genstand for en separat og anerkendt test."

Men "detaljerne" i denne test "forbliver fortrolige".

Lin appellerede ikke afgørelsen, bemærker IBA. Khelif tog sin sag til Den Internationale Sportsdomstol (CAS), men trak derefter appellen tilbage.

IBA sagde, at testen "endegyldigt indikerede", at begge ikke opfyldte de nødvendige kriterier for at være kvalificeret og havde "en konkurrencemæssig fordel i forhold til andre kvindelige konkurrenter".

Lin fejrer efter en sejr
Lin fejrer efter en sejrAFP

På det tidspunkt sagde Khelif, at hun havde fået at vide, at hun havde "egenskaber, der betyder, at jeg ikke kan bokse med kvinder", og hævdede, at hun var offer for en "stor sammensværgelse".

Khelifs profil på OL 2024's medieinformationsside sagde oprindeligt, at hun var blevet diskvalificeret fra verdensmesterskaberne på grund af "forhøjede testosteronniveauer", men det er senere blevet fjernet.

Den Internationale Olympiske Komités talsmand Mark Adams sagde, at det var et "faktum", at dette var årsagen, men sagde, at IBA havde truffet en "pludselig og vilkårlig beslutning" om at diskvalificere bokserne.

Adams sagde, at IOC's egne kriterier var det køn, der var angivet i boksernes pas, men erkendte, at det "ikke er et sort-hvidt spørgsmål".

Måling af testosteron er utilfredsstillende, sagde han til journalister. "Der er mange kvinder med højere niveauer end mænd, så ideen om, at en testosterontest er en slags magisk kugle, er ikke sand", sagde Adams.

Er det et spørgsmål om transkønnethed?

Nej. Ingen af bokserne er kendt for at identificere sig som transkønnede, og IOC har langet ud efter "ukorrekt rapportering" i den retning.

"Jeg vil gerne gøre det helt klart for alle: Dette er ikke et spørgsmål om transkønnethed. Disse kvinder har deltaget i konkurrencer i mange år," sagde Adams.

Han advarede om at gøre skandalen til en "heksejagt" og tilføjede: "Dette involverer rigtige mennesker, og vi taler om rigtige menneskers liv her."

Khelif fortalte UNICEF i et interview tidligere på året, at hun begyndte at bokse efter at have undgået slag fra drenge, som følte sig truet af hendes evner som fodboldspiller.

Lin tilskriver spørgsmålene om hendes køn, hendes korte frisure og højde (hun er 1,75 m høj). "Hvis jeg havde langt hår, skulle jeg bruge for meget tid på at pleje det," sagde hun til CNA, Taiwans halvofficielle nyhedsbureau.

Politisk modspil

De to atleter ser ud til at være blevet fanget i et slagsmål mellem IBA og IOC.

IOC fratog IBA ansvaret for at organisere legene i Paris på grund af økonomiske, etiske og ledelsesmæssige problemer.

"Paris 2024 Boxing Unit", et særligt organ oprettet af IOC, står for den olympiske konkurrence og har mindre strenge kriterier for at komme i betragtning end IBA.

"IOC's forskellige regler om disse forhold, som IBA ikke er involveret i, rejser alvorlige spørgsmål om både konkurrencens retfærdighed og atleternes sikkerhed," lød det fra IBA.

IOC slog tilbage. "Som ved tidligere olympiske boksekonkurrencer er atleternes køn og alder baseret på deres pas," sagde organisationen.

"Alle mennesker har ret til at dyrke sport uden diskrimination."

Hvad var reaktionen?

Voldsom og øjeblikkelig. Politikere og berømtheder begyndte at skyde med skarpt på de sociale medier inden for en time efter kampens afslutning.

Italiens premierminister Giorgia Meloni sagde, at kampen "ikke var på lige fod".

Den amerikanske præsidentkandidat Donald Trump erklærede på sit sociale netværk Truth: "JEG VIL HOLDE MÆND UDE AF KVINDESPORT!"

Hans modkandidat JD Vance beskrev kampen som en "voksen mand, der banker en kvinde i en boksekamp", og tilføjede: "Det er ulækkert, og alle vores ledere bør fordømme det."

Harry Potter-forfatteren JK Rowling sagde på X, tidligere Twitter, at legene i Paris ville være "for evigt plettet af den brutale uretfærdighed, der blev begået mod Carini".

Der er ingen antydning af, at nogen af bokserne nogensinde har været en mand.

Ingen af bokserne har udtalt sig, og Khelif har kun sagt:

"Det er altid tilfredsstillende at vinde i en så vigtig konkurrence, men jeg er fortsat fokuseret på mit mål om en medalje."

"Hvad bliver det næste?

Lin går i ringen mod Sitora Turdibekova fra Usbekistan på fredag kl. 13.30 dansk tid.

Khelif kæmper mod ungarske Anna Luca Hamori i kvartfinalen lørdag kl. 17.22 

Hvad angår kontroverserne, så fortsætter de.