Landsholdsprofil efter skifte til Tyskland: I Danmark kunne man vinde kampe på 80 procent
Efter et langt liv i trygge omgivelser på Sydfyn, har denne sæson stået på nye oplevelser i den tyske Bundesliga. Den beslutning fortryder Simon Pytlick ikke, trods et år der også har stået i skadernes tegn.
”Det har været et lidt specielt år, men det står godt til for mig, og alt i alt synes jeg, det har været rigtigt spændende. Jeg er kun blevet bekræftet i at det var den rigtige beslutning at prøve noget nyt”, siger Pytlick til Flashscore.dk, inden han giver en statusmelding på kroppens beskaffenhed med et par måneder til OL.
”Alt er super – indtil videre."
I de seneste 12 sæsoner er Flensburg-Handewitt ikke blevet dårligere placeret end nr. fire i den tyske Bundesliga, og i skrivende stund ligger tyskerne nr. tre med fire kampe tilbage. Sæsonstarten var dog ikke prangende med blot tre sejre i de første syv kampe.
”Vi havde nogle kampe i starten af sæsonen, hvor vi havde svært ved at finde vores spil frem. Det mærker vi nu, men anden halvdel af sæsonen har været god, trods vores kiks i DHB pokalen. Flensburg-Handewitt er en utrolig god klub, og menneskerne omkring den er det samme. Her på det sidste er vi også begyndt at finde det niveau, som jeg synes, vi har potentialet til”, lyder vurderingen fra Pytlick, der selvom han ikke fortryder sit skifte, ikke entydigt synes, at han har fået sine forventninger til starten på udlandskarrieren indfriet.
”Både og, vil jeg sige. Mest med tanke på de skader, jeg har haft, men det er jo en del af sporten. Jeg havde da også gerne set, vi havde nogle flere points i tabellen, men hvis man ikke er der 100 % i hver kamp i Bundesligaen, så taber du bare dine kampe”, siger Simon Pytlick.
Bundesligaen er bredt anerkendt som verdens bedste liga. Toppen er bred, og klubberne fra Bundesligaen er ofte repræsenteret ved Champions Leagues Final Four i Köln. Denne sæson er ikke anderledes, hvor både Magdeburg og THW Kiel har indløst billet, ligesom FC Barcelona og Aalborg også har det.
Netop de mange hårdere modstandere, og de krav, det stiller til spillerne, har været en stejl læringskurve for landsholdsprofilen.
”Det tager lige noget tid at vænne sig til. I Danmark kunne man godt spille på 80 % eller under og stadig vinde dine kampe. Det sker bare ikke i Tyskland. Det brugte jeg lige den første halvsæson på at lære, men nu synes jeg det går rigtigt fint med det”.
Fem år som seniorspiller i barndomsklubben GOG, og med forældre, der er uløseligt bundet sammen med klubben, gør at Pytlick har knyttet stærke bånd til de stadigt regerende danske mestre.
”Navlestrengen til GOG er cuttet, men jeg vil selvfølgelig altid have følelser for GOG, og følger da også med i deres resultater Det har været rigtigt fint at komme til Tyskland, og det var også det, jeg søgte - at komme væk fra de trygge rammer. Ligesom med meget andet er første år et læringsår, men den periode er jeg kommet over nu”, fortæller Pytlick, hvis far Jan og mor Berit begge har haft deres faste gang i Gudmehallen i mange år.
Netop af den grund har skiftet til Flensburg-Handewitt ikke været så stor en omvæltning, som Pytlick måske havde troet Historierne om en klub med tætte bånd til nærmiljøet har vist sig at holde stik.
”Det er en meget familiær klub, hvor vi er tæt på fans, sponsorer med videre. Byen bakker stort op, men det overrasker mig måske alligevel lidt, hvor voldsomt det er. Det gør, at springet måske ikke er så stort i forhold til tiden i GOG”, fortæller Pytlick.
Som alle andre atleter, der dyrker en sport på det olympiske program, rumsterer tanken om at se flaget med de fem ikoniske ringe da også hos Pytlick fra Thurø.
”Selvfølgelig tænker jeg da over det. Det er nok noget af det største du kan opleve som sportsatlet. Det handler om ikke at tænke på det hele tiden, for jeg har et meget stramt program. Jeg skal bare sørge for at bringe mig selv i den bedst mulige position ved at spille så godt, som jeg kan”.
Skulle Simon Pytlick blive udtaget til OL, vil der ligesom for tidligere olympiske atleter være et overflødighedshorn af udefrakommende distraktioner, men umiddelbart mener Pytlick, at det ikke skal være enten/eller, men derimod både/og.
”Det bliver jo en svær balancegang, i og med at det er så anderledes end almindelige slutrunder. Der er så mange professionelle på og omkring det her hold, som nok skal hjælpe med at holde fokus. Det handler bare om at tage de udfordringer, der måtte komme henad vejen”.
Alle de potentielt anderledes oplevelser byder også på nogle mindre belejlige. Især kampprogrammet er ikke nødvendigvis et hit hos Pytlick.
”Det vil jo ikke være første gang i min karriere, at jeg skal spille en håndboldkamp kl. 9 om morgenen. Det er en del af det, og det er jo ens for alle. Det er ikke noget, vi kommer til at bruge som undskyldning, men jeg havde da gerne set det var lidt senere”, lyder det fra den hårdt skydende back.
Som 23-årig har Simon Pytlick håndbold-fremtiden foran sig. Alligevel er danskeren i en ung alder en profil og bærende kraft for så vel klub- som landshold. Det er dog ikke noget, der bekymrer Pytlick.
”Man skal holde fast i de ting der fungerer for en. Tage tingene som de kommer, og så tage udfordringerne som de kommer. Man skal huske på, at man spiller håndbold, fordi det er sjovt, og man skal huske at få det indre legebarn lidt frem”, lyder opskriften.
Faremomentet er, at man hurtigt kan komme til at fremstå useriøs, men endnu har Pytlick ikke mødt modgang i forhold til sin måde at anskue håndbold-spillet og sin tilgang til det.
”Det er selvfølgelig en professionel sport, hvor man skal forberede sig, så der er jo en balance. Jeg synes, jeg har fundet en fin balance, og jeg føler ikke der er nogen, der prøver at få legebarnet ud af mig. Det er jo også med til at gøre mig til en god håndboldspiller”, lyder ræsonnementet fra danskeren.
Næste opgave for Simon Pytlick er lørdag eftermiddag, når det danske landshold møder Norge i en testkamp ved Golden League.