Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Dansk landsholdsprofil langer ud efter hårdt kampprogram: Det kan skære år af karrieren

Emma Friis i landsholdstrøjen
Emma Friis i landsholdstrøjenČTK / AP / Aaron Favila
Landsholdsspilleren Emma Friis er ved at lande på begge ben i Rumænien, efter en turneringsoptakt uden sommerferie. Netop det hårde kampprogram kan godt få indflydelse på hvor længe man kan holde karrieren i omdrejninger. Det fortæller hun i et eksklusivt interview med Flashscore.dk.

Efter OL har Emma Friis taget hul på et nyt kapitel i håndboldkarrieren. Ikast er blevet byttet ud med CSM Bucuresti, og efter en bøvlet start er den 24-årige landsholdsprofil ved at finde sig til rette i den rumænske hovedstad.

”Jeg er faldet godt til. Det har været meget spændende og nyt det hele. Jeg er begyndt at finde mig til rette i min hverdag. Det var lidt meget i starten, men jeg har det godt nu”, fortæller Friis til Flashscore.dk inden hun samme med landsholdet forbereder sig på at spille en træningsturnering i Norge.

Ønsket var at prøve sig selv af i en anden kultur, og selv om Friis endnu har til gode at få en ”østeuropæisk” oplevelse, som man ofte hører om med extravagante klubledere eller lignende, så har Friis noteret sig store forskelle mellem Danmark og Rumænien.

”Det er clashet mellem kulturerne der har været rimeligt store, og så alle de små ting som, hvor man skal handle ind, hvor hallen ligger og den slags. Man møder mange nye mennesker hele tiden, så det har været en kombination af det hele”, siger hun.

Selvom opholdet i Rumænien stadig er i sin spæde begyndelse, anbefaler Emma Friis, at man som indbygger i det køligere nord, forsøger sig med et ophold under varmere himmelstrøg, og hos en befolkning hvor sindene hurtigt kan komme i kog.

”Generelt er det en fed kultur. Som skandinavere tror jeg vi alle sammen kan lære noget af deres kultur. Vores fans er engagerede på et andet niveau end i Danmark. De er mere ekstreme, og mere tilbøjelige til at vise deres følelser, end vi er i Skandinavien”.

I Bukarest kan Emma Friis i det daglige også læne sig opad Trine Østergaard, der er i gang med sin anden sæson i det rumænske storklub. På trænerbænken kan Friis også finde de danske gloser frem, eftersom klubben har Helle Thomsen ansat på en to-årig kontrakt der blev indgået i sommeren 2024. Truppen i CSM Bucuresti er internationalt sammensat, og derfor har Friis endnu ikke haft behov for at lære rumænsk, for at kunne begå sig på banen.

”Alt i klubben foregår på engelsk. Sprogbarrieren er ikke et problem i klubben, men det kan godt være det udenfor”.

Det har været et hård opstart for Friis efter OL, hvor hun spillede bronzekamp mod Sverige d. 10. august. Blot 12 dage senere skulle der spilles Super Cup i Rumænien, og siden har der været ikke mindre end 15 kampe at spille for Emma Friis og co.

”Det er et voldsomt kampprogram. Det er hårdt. Det er også ret specielt på bagkant af OL, at man træder ind i en ny sæson uden nogen pause. Personligt tror jeg godt man kan holde til det i en vis tid, men på et tidspunkt løber kræfterne også op. Det kan godt være uoverskueligt at kigge ind i en kampkalender hvor der ikke er meget fri”, kommer det fra venstrefløjen.

Det hårde program har været til stor debat i de seneste år, hvor internationale klub- og landsholdsturneringer bliver udvidet til flere og flere hold.

Det tærer på kræfterne, og karrierer, der varer til langt op i 30’erne er ved at være et særsyn i international topsport.

Selvom Friis ikke føler programmet trykke endnu, vil hun omvendt ikke afvise, at det kan koste nogle år i karrierelængde.

”Det er svært at sige. Det kan godt være det har en indflydelse, men det må jeg tage år for år. Omvendt vil man jo også gerne spille de store kampe og turneringer”, siger hun.

Som en af profilerne på både klub- og landshold ved Emma Friis godt at der kigges i hendes retning, når de afgørende kampe skal spilles, og hun anerkender også at der er en diskrepans mellem ejere og sponsorer der gerne vil vinde, og håndboldspillere der gerne vil leve af deres sport.

”Det er en balancegang, men heldigvis har vi en træner, der er god til at tage højde for vores programmer, men kampene skal jo spilles. Vi kan ikke bare sige, at vi bliver hjemme og ikke gider at spille”, lyder det fra Friis.

De mange kampe har flere steder ført til nye træningsmetoder, og en større åbenhed om, hvor man som spiller står rent fysisk. Selv nyder Friis at have en dansk træner på begge hendes hold, som har forståelse for det pressede kampprogram.

”Jeg synes både på landsholdet og på klubholdet, at der er en god dialog om, hvor vi er rent fysisk. For min del er det vigtigt at kunne sige, hvis jeg har brug for en pause, eller vil lave en styrketræning i stedet for en håndboldtræning, fordi jeg ved det gør mig bedre på den lange bane”, siger Friis, der har lavet 16 mål i seks Champions League kampe for sin nye rumænske klub.

Netop Champions League bærer et vidnesbyrd om trætte spillere i et OL-år mener Friis. Med CSM Bucuresti har hun vundet fire kampe, blandt andet over den slovenske storklub Krim Ljubljana, men også tabt til ligeledes rumænske Bistrita, som er deres eneste sejr i turneringen indtil videre

”Man kan jo se i Champions League at holdene slår hinanden på kryds og tværs fordi spillerne er trætte efter OL. Det er en interessant sæson at være vidne til”, lyder det fra landsholdsfløjen, der vil overlade de mulige løsninger på det fortættede program til andre.