Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Kolstad ville være det nye Aalborg: Nu kan dårlig økonomi få stjernerne til at forsvinde

Sander Sagosen er Kolstads helt store navn
Sander Sagosen er Kolstads helt store navnProfimedia
Kolstad skulle ved siden af Aalborg være det helt nye fyrtårn i skandinavisk håndbold, men nu er det gigantiske norske prestige-projekt langsomt ved at falme.

Kolstad møder i aften FC Barcelona i Champions League, en ordentlig mundfuld for de norske mestre, der ikke har formået at gøre Kolstad til en stormagt på den europæiske scene, som det var planlagt, da prestigeprojektet blev planlagt.

Indtil 2021 var Kolstad blot en lille prik på det norske landkort, og endda en meget lille en på det internationale håndboldkort. Og klubben havde en ubetydelig placering i en forholdsvis middelmådig liga.

Men så kom direktør Jostein Sivertsen med denne opsigtsvækkende melding.

"Kolstad Håndbold vil nå målet om at blive den bedste håndboldklub i Norge i 2024. Både klubben og spillerne har ambitionen om, at Kolstad Håndbold skal blive et internationalt tophold, der konkurrerer i toppen af ​​Champions League."

Det lille distrikt i det sydlige Trondheim ønskede at slutte sig til Barcelona, ​​​​Paris, Veszprém og Magdeburg.

Denne vision blev muliggjort af en økonomisk indsprøjtning fra en pulje af økonomisk stærke sponsorer, med fødevarevirksomheden Rema 1000 som hovedsponsor. Det lokkede en række store store stjerner til Norge. Torbjörn Bergerud kom fra GOG, Magnus Gullerud fra Magdeburg, Janus Smarason fra Frisch Auf Göppingen og Sigvaldi Gudjonsson fra Kielce.

Og sidste sommer fulgte Magnus Rød fra Flensborg og Sander Sagosen fra THW Kiel. Det gav træner Christian Berge, som blev hentet ind som tidligere træner for det norske landshold et solidt fundament. 

I den første sæson gik tingene også som smurt. Kolstad fejrede straks det første mesterskab i klubbens historie og vandt også den norske pokal.

Men i juli 2023 begyndte de første små sprækker at vise sig i i form af økonomiske forviklinger, da Sagosen og Co. måtte give afkald på 30 procent af deres løn, og året efter 20 procent. Det blev for meget for Smarason, som forlod klubben til fordel for Magdeburg mens resten accepterede de markante tab og satte deres lid til delvis kompensation i form af sportslig succes og de tilhørende bonusser.

Kolstad er kommet menneskehænder i Champions League
Kolstad er kommet menneskehænder i Champions LeagueProfimedia/ČTK / DPA / Frank Molter

Det lykkedes at overtale Sagosen, der virkelig har kæmpet med formen, at forlænge kontrakten frem til 2027, men glæden over den forlængelse blev kort efter fulgt op af meddelelsen om, at Magnus Rød forlod klubben efter blot én sæson. Han har spillet for Pick Szeged siden sidste sommer. 

Med Barcelona og SC Magdeburg som de første modstandere i Champions League vil Kolstad lynhurtigt få et signal om hvår de står i forhold til at realisere deres stortstilede projekt. Store nederlag og videre økonomiske vil utvivlsomt få flere topspillere til at overveje deres fremtid i den norske klub.