Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Mental styrke blev altafgørende i Mathilde Neesgaards rumænske håndboldeventyr

Mathilde Neesgaard nåede at score 12 gange i Champions League for CS Rapid București.
Mathilde Neesgaard nåede at score 12 gange i Champions League for CS Rapid București.Profimedia
Mathilde Neesgaard skifter i sommerpausen rumænske CS Rapid București ud med danske HH Elite. Dermed kan den 31-årige playmaker samtidig se tilbage på en vild og tumultarisk sæson i en håndboldnation, der gør de fleste ting anderledes end i Danmark, og hvor særligt mental styrke er en vigtig ingrediens for en god oplevelse.

Efter en enkelt sæson i rumænske CS Rapid București vender den danske landsholdsbobler Mathilde Neesgaard nu snuden hjem mod Danmark, hvor den 31-årige playmaker fra den kommende sæson tørner ud for HH Elite.

Her fik danskeren, der startede karrieren i FC Midtjylland, nu Ikast Håndbold, chancen for at udleve drømmen om en udlandskarriere på et vaskeægte storhold, der foruden at skulle kæmpe med om mesterskabet i Rumænien også var i Champions League.

Opholdet i den rumænske hovedstad blev dog absolut ikke nogen dans på roser for den 31-årige forhenværende ligaprofil, der i april 2023 debuterede på A-landsholdet. For blot tre uger efter sin ankomst valgte klubben at skille sig af med den danske trænerduo, Kim Rasmussen og Bo Rudgaard.

”Det er klart, at da de bliver fyret, skal jeg starte 100 procent forfra, fordi så er jeg jo tilbage til, at der ikke er nogen der kender mig, hvor Kim og Bo trods alt kendte til mig, og jeg kendte til dem. Jeg kan ikke sige, hvad min rolle ville have været, hvis de havde været der, men det er selvfølgelig klart, at det var en udfordring at starte helt forfra,” fortæller Mathilde Neesgaard til Flashscore.

Ovenpå fyringen af den danske trænerduo, hvor Neesgaard især havde indgående kendskab til Bo Rudgaard, der i tre sæsoner var assistenttræner i Aarhus United, hvor Neesgaard fik sit helt store ligagennembrud, fulgte en tumultarisk sæson for både Rapid og danskeren.

”Det har været en sæson, der har været rigtig meget op og ned, qua skader og skiftende roller alt afhængig af hvordan truppen har set ud, og det har gjort, at man på nogle tidspunkter bare skulle slå til og på andre tidspunkter var en del længere væk fra spilletid,” forklarer Neesgaard.

Har nydt at bo i vildt fed by

Allerede i december kunne HH Elite så fortælle, at man til den kommende sæson får tilgang af den erfarne playmaker, og når Neesgaard allerede nu vælger at rejse tilbage til Danmark, er der flere årsager til det.

”Noget af det handler om timingen, om hvilke muligheder der er for at komme hjem, og der synes jeg, at det projekt, der er i Horsens, er helt vildt spændende og tiltrækkende. Men jeg var også meget i tvivl, om jeg skulle blive i udlandet, for jeg har egentlig rigtig godt kunne lide at være ude og opleve en hel masse, men når alt kommer til alt, har det også været rigtig hårdt at være i Rumænien,” kommer det fra Mathilde Neesgaard.

I 2022 blev Mathilde Neesgaard valgt til årets hold i den danske kvindeliga.
I 2022 blev Mathilde Neesgaard valgt til årets hold i den danske kvindeliga.Ole Nielsen

”Håndboldmæssigt har det næsten været mere modgang end medgang. Så for mig tror jeg også bare, at det var fint at kunne sige, at nu har jeg oplevet det, og det var en god oplevelse, men nu er jeg klar til at vende hjem til Danmark og hjem til den kultur, man kender, og den måde som jeg tror på og synes, at man skal være et hold og en klub på.”

Samtidig understreger danskeren dog, at det absolut ikke har været nogen dårlig oplevelse at være bosat i den rumænske hovedstad, der er landets suverænt største by og den ottendestørste i hele EU.

”Jeg har nydt det helt vildt. Bukarest er en helt vildt fed by, og pigerne på holdet har været så søde, og jeg har fået nogle rigtig gode veninder og nogle fede oplevelser. Så jeg har virkelig formået at få det bedste ud af det,” pointerer Neesgaard overfor Flashscore.

Vigtig mental ballast

At rykke teltpælene op på sådan vis – skiftet til Rapid București skete relativt pludseligt i midten af august og altså kort før sæsonstarten – er dog en ekstremt krævende øvelse, og derfor er Neesgaard taknemlig for, at hun rejste til Rumænien med en vis ballast.

”Jeg er glad for, at jeg ikke var i start-20erne, da jeg tog af sted, for så tror jeg, at jeg var vendt hjem igen efter kort tid. Men jeg har nået at arbejde en masse med mig selv, og jeg har haft nogle redskaber til, hvordan jeg håndterer det, når jeg møder modgang, som har hjulpet mig rigtig meget og gjort, at jeg kunne holde snuden i sporet og fokusere på det, jeg selv kunne kontrollere, og det har blandt andet været at sørge for at få nogle fede oplevelser udenfor banen,” lyder det fra den 31-årige playmaker

Når Mathilde Neesgaard har redskaber til at håndtere modgang, skyldes det blandt andet, at den forhenværende Aarhus United-profil tidligere i forbindelse med sit kandidatstudie i idræt var i praktik hos en århusiansk virksomhed, der arbejder med mentaltræning og sportspsykologi, som bagspilleren også efterfølgende var tilknyttet.

Før gennembruddet i Aarhus United tørnede Mathilde Neesgaard blandt andet ud for TTH Holstebro og Ringkøbing Håndbold.
Før gennembruddet i Aarhus United tørnede Mathilde Neesgaard blandt andet ud for TTH Holstebro og Ringkøbing Håndbold.Ole Nielsen

Havde Neesgaard ikke haft netop denne ballast med sig til det rumænske, er den tidligere ligaprofil ganske overbevist om, at det var blevet et kort ophold i Rapid București.

”Jeg tror, jeg var taget hjem. For at sige det mildt. Det tror jeg simpelthen, jeg havde gjort.”

Alligevel er Mathilde Neesgaard slet ikke i tvivl om, at det har været en givende oplevelse, som nu klæder danskeren endnu bedre på til den kommende sæson i Horsens.

”Jeg er vokset enormt meget på de her 10 måneder, og som jeg snakkede med en af mine holdkammerater om, da jeg skulle hjem dernede fra, at når man kommer til Rumænien, så har man en eller anden form for mental styrke, for ellers tager man ikke bare til Rumænien, men jeg tror først, at det er efter sæsonen, at jeg har indset, hvor mentalt stærk jeg egentlig er,” kommer det fra Neesgaard til Flashscore.

Danske forhold noget specielt

Nu glæder den 31-årige dansker, der tidligere i karrieren har været ramt af en slem korsbåndsskade, sig til at vende tilbage til tilværelsen i en dansk håndboldklub, som ifølge danskeren er en helt anderledes oplevelse.

”Min fornemmelse er, at skandinavisk håndbold, og måden man er et hold på, er noget helt særligt i forhold til andre steder i Europa. Og det mærkede jeg i hvert fald for alvor i Rumænien, og det er jo svært at sige, om det er meget anderledes andre steder i Europa. Men nu startede jeg så måske også der, hvor det er allermest anderledes, så det kunne helt sikkert have været fedt også at opleve noget andet,” fortæller Neesgaard til Flashscore.

Den anderledes klubkultur skulle der altså ikke gå andet end et par uger, før end Neesgaard selv fik at opleve, da de føromtalte landsmænd, Rasmussen og Rudgaard, fik en fyreseddel i hånden, og den slags hurtige beslutninger er slet ikke så unormale endda i et håndboldland som Rumænien.

I sæsonen før skiftet til Rumænien leverede Mathilde Neesgaard imponerende 181 mål og 126 oplæg i 29 kampe for Aarhus United.
I sæsonen før skiftet til Rumænien leverede Mathilde Neesgaard imponerende 181 mål og 126 oplæg i 29 kampe for Aarhus United.Ole Nielsen

”Der er langt, langt, langt større pres på. Det handler selvfølgelig også om turneringsstrukturen, fordi det i Rumænien er en "ligeud" ligaturnering, så der er ikke rigtigt råd til at lave bommerter undervejs. Så man handler også meget mere på "nu og her" i en rumænsk håndboldklub, hvor man i Danmark har lidt mere tålmodighed til at bygge noget op, og man udviser større tålmodighed og tillid til sit trænerteam og sin trup,” forklarer Neesgaard.

Selvom det altså oftest er trænerteamet, der må gå planken ud i første omgang, når resultaterne ikke lige spiller, så understreger danskeren, at den resultatorienterede tilgang bestemt har indflydelse på den dagligdag, Neesgaard nu lægger bag sig med skiftet tilbage til den danske kvindehåndboldliga.

”Hvis ikke du leverer nu og her, så finder man bare noget andet, og det er nok den største forskel, for det gør enormt meget ved den tryghed og tillid, man har i sit arbejde. Der er ikke noget der hedder proces, det findes ikke i Rumænien.”