For første gang i 20 år: Danmark semifinaleklar efter tæt opgør med kæmpende hollændere

Emma Friis var i hopla, da Danmark tirsdag formiddag spillede sig i OL-semifinalen.Alex Davidson/Getty Images via AFP
Efter en sejr på 29-25 over Holland er de danske håndboldkvinder semifinaleklar ved OL i Paris. Det startede ellers rigtig skidt for danskerne i Lille, men med fornemt spil fra blandt andre Althea Reinhardt fik danskerne vendt kampen fuldkommen på hovedet og er nu, for første gang i to årtier, klar til en OL-semifinale.

Det startede egentligt helt forfærdeligt tirsdag formiddag i Lille, da Jesper Jensens danske kvindehåndboldlandshold mødtes med et stærkt hollandsk ditto. 4-0 stod det efter ganske få minutter, alle fire scoringer sat ind af hollænderne.

Men da slutsignalet i første halvleg lød, var det pludselig med en dansk étmålsføring, og da samtlige 60 minutters håndbold var færdigspillet, var det såmænd fortsat en måltavle, der kunne berette om dansk føring på 29-25.

Dermed er de danske håndboldkvinder klar til semifinalen ved årets OL. Det er første gang siden 2004, at det danske kvindehåndboldlandshold når frem til de sidste fire ved OL, efter det ved seneste OL-deltagelse i 2012 blev til exit allerede i gruppespillet.

Efter den svære start, hvor danskerne hverken kunne få offensiven eller defensiven til at fungere, formåede håndboldkvinderne i løbet af første halvleg at æde sig ind i opgøret med tålmodigt angrebsspil og en stærkt spillende Althea Reinhardt.

Ved pausen var stillingen som bekendt en dansk føring på ét mål, 11-10, og i anden halvleg fortsatte den danske målvogter sit store spil og endte i sidste ende med en imponerende redningsprocent på flotte 41 procent.

I offensiven var det særligt Anne Mette Hansen og Emma Friis, der var i hopla. Førstnævnte skød på mål seks gange i løbet af opgøret, og profilen scorede såmænd på hver og ét af sine skudforsøg, mens Emma Friis på otte forsøg scorede seks mål.

Selvom hun startede stærkt, sluttede hollandske Dione Housheer med en skudstatistik, hun formentlig meget gerne vil glemme hurtigst muligt med blot syv mål på hele 14 afslutninger, og det var i det hele taget et hollandsk hold, der manglede skarpheden med en scoringsprocent på 49.

Mod kampens afslutning var det tæt på at blive rigtig giftigt for Danmark, der stor med en tremålsføring, da Trine Østergaard fik marchordre med et direkte rødt, hvorefter Anne Mette Hansen fik en tominutters udvisning, og dermed var danskerne pludselig to mand i undertal på banen.

Straks smed hollænderne dog bolden udover sidelinjen med en slem misforståelse, og så var det praktisk talt umuligt for Holland at indhente det danske forspring. Med én sejr mere kan Jesper Jensens tropper altså sikre sig som minimum en sølvmedalje.

I semifinalen venter enten Brasilien eller Norge, der mødes tirsdag aften.