Håndboldklub har vendt truende konkurs til overskud
Selskabet bag klubben af samme navn i kvindernes håndboldliga så ind i et regnskabsår med markant højere udgifter end indtægter og råbte om hjælp.
Hjælpen kom, og da selskabet for nylig havde sat regnskabsårets udgifter og indtægter op mod hinanden, var der 347.324 kroner i overskud på bundlinjen.
"Vi havde aftalt med dem, der hjalp os, at hvis vi tog imod penge, skulle vi nok sikre os, at der var et selskab efter 30. juni, og det levede vi op til".
"Det var for mig fantastisk at få lov at præsentere det, men det er et fælles stykke arbejde, der er gjort", siger direktør Jakob Andreasen.
Selv har han levet en omtumlet tilværelse de seneste par år. Da alvoren gik op for bestyrelsen, blev daværende direktør Carlo de Silva opsagt, og Jakob Andreasen blev sat til at dobbeltjobbe som cheftræner og direktør.
"Det var ikke specielt hyggeligt. Det ville vi gerne have undgået, men det var det, der skulle til for at komme i mål med selskabets økonomi", siger han.
Øvelsen blev gennemført for at spare penge. Også en sælger mistede sit job.
"Vi ville gerne undgå, at spillerne skulle gå ned i løn. Så vi sparede på administration. Det var ikke sjovt, men det var nødvendigt", siger Jakob Andreasen, der i dag kun er direktør.
Det var især et økonomisk efterslæb fra coronapandemien, der havde bragt Silkeborg-Voel i en penibel situation. Regnskabet for 2021/22 viste et minus på 1,6 millioner kroner, og derfor gik bunden ud af kassen.
Egenkapitalen røg i minus, og beredskabet til at modstå en krise var ikke eksisterende. Sådan er situationen stadig. Det beskedne overskud kan ikke lukke hullet, og der er stadig 1,1 millioner kroner til en positiv egenkapital.
"Det bliver et langt og sejt træk. Nu laver vi overskud på driften, og det er et godt sted at være. Samtidig har vi fået penge ind fra investorer, og derfor er vi ikke i problemer likviditetsmæssigt".
"Men vi er bevidste om, at vi skal have opbygget vores egenkapital, så vi kan modstå en ny krise. Vi forventer ingen kriser lige foreløbig, så vi må tage det stille og roligt", siger Jakob Andreasen.
I årsregnskabet skriver direktøren, at man til det nye regnskabsår har sænket lønomkostningerne med 50 procent. Det er blandt andet sket ved at sige farvel til løntunge spillere og goddag til unge spillere med potentiale.
Samtidig vil klubben fortsætte med at stå bag events, som har været en ganske fin forretning.
"Når en sponsor smider 100.000 kroner i en håndboldklub, så skal man også have for 100.000 kroner håndbold ud af det. Derfor er det ikke de penge, folk kommer med, der skal generere overskud. Det skal være penge, som vi selv tjener ved for eksempel events".
"Events har i princippet været vores hovedsponsor i flere år", siger direktøren.
Han skynder sig dog at takke blandt andet selskabet Jysk samt de frivillige og privatpersoner, der lagde penge i klubben, da det så sortest ud.