Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Undertippede chilenske kvinder vil inspirere ny generation: Vi håber på en dominoeffekt

25-årige Valeska Lovera er eneste spiller på det chilenske landshold, der til daglig spiller i Europa.
25-årige Valeska Lovera er eneste spiller på det chilenske landshold, der til daglig spiller i Europa.Profimedia
Der er ingen tvivl om, hvor favoritværdigheden ligger, når Danmark og Chile søndag aften tørner sammen ved kvindernes håndbold-VM. Chile er med for blot anden gang i historien, og for de chilenske kvinder ville det først og fremmest være kæmpestort, hvis præstationerne kan være inspiration for et nyt kuld unge håndboldspillere i den sydamerikanske nation.

Søndag aften venter Chiles håndboldkvinder for Danmarks ditto i Boxen i Herning. Det er en modstander, man formentlig ikke kender specielt meget til, for det er kun anden gang i historien, at chilenerne er repræsenteret ved kvindernes VM. 

Således kan nationen heller ikke prale af de helt store præstationer, for det er kun blevet til én eneste VM-sejr i historien for Chile, som i 2009 deltog for første, og indtil i år eneste, gang i historien ved VM, hvor det dengang blev til en placering som nummer 23. 

De resterende ni kampe? De er såmænd blevet tabt med sammenlagt 191 mål i modstandernes favør, og der er altså heller ikke nogen som helst tvivl om, at Jesper Jensens kvinder er kæmpefavoritter til søndagens opgør. 

Blandt de deltagende chilenske kvinder er den 25-årige bagspiller Valeska Lovera, der til daglig spiller i spanske CD Beti Onak. Da Chile i 2009 deltog ved VM, var Lovera således altså kun 11 år gammel, og spillerne blev dengang prompte kæmpestore idoler for håndboldglade børn som Lovera. 

Nu håber Lovera, at den nuværende chilenske trup kan få en lignende rolle i hjemlandet, hvor håndbold absolut ikke kan måle sig med en sport som fodbold for så vidt angår popularitet. 

”Det her et kæmpeskridt fremad og kan fungere som motivation til at få andre til at begynde med at spille, det kan virkelig have en dominoeffekt, hvilket ville være en fantastisk ting for kvindehåndbold i vores land,” fortæller Lovera til IHF forud for søndagens opgør. 

Allerede nu er der dog tegn på, at håndbolden så småt bevæger sig i den rigtige retning i det sydamerikanske land, for i 2022 tog de chilenske håndboldkvinder for første gang i historien metal med fra en større international turnering, da det blev til et sæt bronzemedaljer ved de syd- og centralamerikanske mesterskaber, der blev vundet af Brasilien foran Argentina

2023 har ligeledes været et særdeles positivt år for chilensk kvindehåndbold, for både på U20- og U18-niveau har Chile formået at kvalificere sig til de respektive verdensmesterskaber, der i 2024 afholdes i henholdsvis Nordmakedonien og Kina, turneringer som de danske kvindelige håndboldtalenter også er kvalificeret til. 

Men i første omgang skal ’Las Lobas,’ som de chilenske håndboldkvinder populært kaldes i hjemlandet, forSøndagens opgør mod Chilesøge at forbedre præstationen fra første kamp, hvor det blev til et nederlag på 44-19 til et stærkt rumænsk mandskab. Lovera gør sig dog ingen forestillinger om, at Chile kan slå Jesper Jensens mandskab. 

”Vi får brug for en masse held og lykke. De er et af topholdene i verden, og de spiller på hjemmebane, så de vil gøre alt for at gå ud og vinde stort foran deres fans. Vi vil gøre vores bedste og håbe, at det hele går godt,” kommer det fra Lovera. 

Søndagens opgør mod Chile spilles som bekendt i Herning, ligesom alle andre danske gruppespilskampe, og kampen sættes i gang klokken 20.30.