Håndboldtalenter oplevede mistrivsel på ungdomslandshold: Vi blev overvåget
Kritik af udseende, vægt og kropsbygning, uventede kontrolbesøg for at finde slik på hotelværelser, nedladende omtale af evner og seriøsitet foran resten af holdet samt overvågning i madbuffeten, er nogle af kritikpunkterne, som bliver fremført af 15 nuværende eller tidligere ungdomslandsholdsspillere, som Jyllands-Posten har interviewet.
Danmarks landsholdsanfører, Sandra Toft, kalder kulturen for "dårlig, hård og helt forkert".
Under en ungdomsslutrunde blev Sandra Toft bedt om at sidde ved en af trænerne til alle morgenmåltider, så vedkommende kunne holde øje med, hvad hun spiste.
"De ville overvåge, at jeg ikke tog noget af det, man ikke måtte tage i buffeten som for eksempel lyst brød", siger Sandra Toft, der var ungdomslandsholdsspiller fra 2005 til 2008.
Landsholdsprofilen Mie Højlund beskriver sin tid på ungdomslandsholdet fra 2014 til 2016 som et "hårdt miljø" at være i.
"Vi blev overvåget og kontrolleret i alt. Lige fra om vi var online på Facebook, til om vi havde slik på værelserne. Vi var ikke særligt gamle, så vi smuglede slik med. Indimellem kom trænerne ind på hotelværelserne for at tjekke efter. Det er lidt vildt at tænke på", fortæller Højlund.
Under en samling i 2017 oplevede flere spillere, at en træner i grove vendinger kritiserede deres udseende og bad dem om at gøre mere ud af sig selv, skriver Jyllands-Posten på baggrund af de 15 interviews.
I et kandidatspeciale fra Syddansk Universitet fra 2022 fortæller otte anonymiserede kvindespillere, at talentsamlingerne i perioden fra 2018 til 2020 "påvirkede deres mentale og fysiske velvære negativt".
De oplevede generelt en kultur præget af irettesættelser og skældud, skriver avisen.
Sportschef i Dansk Håndbold Forbund (DHF), Morten Henriksen, er ked af at høre spillernes fortællinger og understreger, at det er et system, man ikke ønsker.
"Jeg har svært ved at forestille mig, at der ikke er flere nuancer, og at tingene kan være taget ud af en kontekst, men den måde, spillerne har oplevet det på, indikerer et system, der ikke har kommunikeret godt nok".
"Det er dybt beklageligt. Vi kan ikke lave om på fortidens synder, som det vel efterhånden må siges at være, men det er vores ansvar, at tingene var i orden dengang og nu", siger Morten Henriksen til Jyllands-Posten.