Her er Aarhus' nye fodboldstadion: Tegnet af arkitektteam bag VM-stadion
Aarhus får et nyt fodboldstadion i løbet af de kommende år. Det er planen, at det nye stadion i Kongelunden skal stå færdig i 2026. Og nu er der sat navn på arkitektteamet bag - og præsenteret visualiseringer af det kommende stadion.
Til at starte med var de 42 teams, der undervejs blev skåret ned, så der til sidst var tre forskellige teams tilbage. Et hold bestående af Cobe, AFL Architects og Buro Happold. Et hold nummer to bestående af Zaha Hadid, Sweco og Tredje Natur, og sidst et team bestående af Dorte Mandrup, Kristine Jensen, Schlaich Bergermann Partner, Søren Jensen og Voetmann Akustik.
Og det er altså holdet med det verdensberømte britiske Zaha Hadid Architects i spidsen, der tidligere har tegnet Al-Janoub Stadium i Qatar, hvor Danmark ved årets VM mødte Australien, som Kongelunden har peget på som det vindende projekt, et stadion med plads til op mod 24.000 tilskuere.
Holdet med Zaha Hadid Architects har således tegnet et stadion, som et enigt udvalg har peget på. Det vindende team blev blandt andet rost for at have læst og forstået placeringen såvel som omgivelserne. Stadion, der bærer arbejdstitlen 'Skovens Arena,' er således arkitektonisk inspireret af de store træstammer i de omkringliggende skove.
"Det bliver et stadion, der kommer til at sætte standarden for stadionbyggerier i Europa i fremtiden," fortæller rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad Ahmad.
AGF skal stå for driften
Selvom det nye stadion ikke som sådan bliver AGF's eget stadion, så fortælles det på onsdagens pressemøde, at der enighed mellem AGF og Aarhus Kommune om en langvarig lejeaftale. AGF kommer således til at stå for driften af deres nye hjemmebane.
Den århusianske fodboldklub spytter i alt 150 milioner kroner i pengekassen, hvilket sammen med de 500 millioner kroner, som Salling Fondene og Lind Invest tilsammen bidrager med, kommer til at udgøre det samlede budget for stadion på i alt 650 millioner kroner.
Der var stor glæde over udpegelsen af Zaha Hadids projekt hos AGF's bestyrelsesformand, Lars Fournais, der onsdag ikke havde klubbens direktør Jacob Nielsen ved sin side, da sidstnævnten måtte sidde over med en skade i form af tre brækkede ribben.
"Det har fra starten været vores foretrukne projekt ud fra en holistisk tilgang til funktionalitet og design baseret på de ønsker, vi gennem hele processen har fået fra vores fans og sponsorer. Ikke nok med at det er det flotteste stadion, så er det også det mest bygbare og det med den mindste tidsrisiko. Det lægger vi stor vægt på i AGF," kommer det fra Lars Fournais.
Mulighed for landskampe
Tidligere i processen har der været tvivl om, hvorvidt det kommende fodboldstadion i Aarhus ville kunne bruges til landskampe. For mens det kommende stadion altså "kun" får plads til op til 24.000 tilskuere, så var det længe DBU's holdning, at det nye stadion i Kongelunden skulle have en kapacitet på mindst 25.000 siddende tilskuere for at komme i betragtning til eksempelvis VM- og EM-kampe for kvinderne.
Men måske har det danske fodboldforbund blødt lidt op på lige netop dét punkt. For onsdag bliver det nemlig også fortalt, at der faktisk er enighed om ambitioner for i fremtiden at spille landskampe på 'Skovens Arena.'
"Vi har gennem et stykke tid været i dialog med DBU, og vi er glade for, at vi i dag også kan offentliggøre, at vi har lavet en hensigtserklæring med DBU omkring afvikling af landskampe på det nye stadion. Så på rigtig mange måder bliver der noget at glæde sig til, når det nye stadion står klar i sommeren 2026," udtaler AGF's direktør, Jacob Nielsen, i en pressemeddelelse.
Der blev senest spillet herrelandsholdsfodbold i Aarhus tilbage i 2018, da Ceres Park, der fra december 2023 efter planen skal nedrives, var vært for to kampe i Nations League. I alt 21 gange har Ceres Park lagt grund til A-landsholdskampe, mens det århusianske stadion i 2011 også var vært for finalen ved U21-EM.