Hvem bliver den næste førerulv i FCM? Fem bud på den kommende cheftræner på heden

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Hvem bliver den næste førerulv i FCM? Fem bud på den kommende cheftræner på heden

Hvem får lov til at tage rattet i FC Midtjylland efter Albert Capellas?
Hvem får lov til at tage rattet i FC Midtjylland efter Albert Capellas?Profimedia
Et 1-3 nederlag på hjemmebane til Lyngby var mere, end den midtjyske selvforståelse kunne holde til, og dermed blev det også den sidste kamp for spanske Albert Capellas, der dermed kun nåede at være cheftræner i FC Midtjylland i 25 kampe. På trods af fine resultater i Europa, så er midtjyderne en uheldig runde fra at ende uden for top-6, og det er dermed en klub i krise, en ny cheftræner skal rette op på.

Der er selvsagt en del bud på, hvem der kunne tage over for Capellas i FC MIdtjylland, og vi ser her på nogle af de mest sandsynlige muligheder - plus naturligvis et langskud, der er Claus Steinlein værdigt.

David Nielsen

En gammel kending af dansk fodbold, der kommer med en pakke, der indeholder en både farverig og karismatisk personlighed og som dertil har resultater i bagagen, der kan retfærdiggøre, at pilen peger på ham.

Hvad der derudover taler for, er at han med sin pondus vil kunne sætte skik på omklædningsrummet. Skagboen Nielsen sætter store krav til sine spilleres arbejdsindsats, og det er åbenlyst for enhver, der fulgte Nielsens tid i AGF, at han er en motivator af guds nåde. 

Et faktum, der også vil kunne sætte ild i tribunerne på MCH Arena.

Hvad der taler mod, er at han af nogle er blevet beskrevet som for meget den samme type som Bo Henriksen, der som bekendt heller ikke var nogen større succes i Herning.

David Nielsen fik også problemer på taktikbrættet i sin tid i AGF, da den nuværende Southampton-træner Ruben Sellés forlod klubben, hvilket indikerer nogle begrænsninger på det felt. Kan FCM parre Nielsen med en dreven taktiker, især på den offensive front, så vil det kunne være et stærkt match.

Niels Frederiksen

Den tidligere Brøndbytræner er i øjeblikket arbejdsløs efter sin fyring i vestegnsklubben, og han er en træner, der vil have et stort fokus på at udvikle de unge spillere i FCM. Sådan gjorde han med succes i Brøndby, som han bekendt førte til et mesterskab i 20/21.

På det personlige plan, der er Niels Frederiksen en behagelig mand, der nødigt hidser sig op, og i så fald før har tyet til at gøre det ved at vifte med skilte mod banen (KEEP ATTACKING). Om ikke andet, så er den offensive tilgang noget, der vil være værdsat på heden. 

Men spørgsmålet er, om Frederiksen er for “fersk” et gemyt til at stå i spidsen for den frække dreng i Jylland, som FCM gerne vil være? Man kommer just fra en Albert Capellas, der heller ikke ligefrem var noget festfyrværkeri, så måske man vil gå målrettet efter en mere udpræget showmand?

Frederiksen har dog både et offensivt mindset og en tiltro i forhold til at bruge unge spillere, og begge dele taler for, at den tidligere bankmand sætter sig i trænersædet i Herning.

Per-Mathias Høgmo 

Den tidligere, norske landstræners navn har givet ekko på vandrørene ude på Stadion Allé, siden Capellas blev fyret, og det ville være forkert at påstå, at hans profil ikke virker interessant.

Han er relativt ukendt i forhold til dansk fodbold, men har et CV, der både byder på at stå i spidsen for Norges herrer 35 gange samt det norske kvindelandshold til OL-guld i 2000. For nuværende har han stor succes i Häcken, som han i 2022 gjorde til svenske mestre for første gang i klubbens historie, hvilket er noget af en præstation. Ikke mindst, da de scorede hele 69 mål i 30 kampe undervejs.

Han har altså skaffet dem mesterskabet via en offensiv spillestil, der dog ikke har været så boldbesiddende, som man måske ville ønske i Herning. Det er i høj grad fordi Høgmo har været god til at lade modstanderne have bolden, men med højt pres og høj fart fange dem midt på banen og hurtigt drive den mod mål.

Häcken i 2022
Häcken i 2022Flashscore

En spillestil, der vil gå godt til midtjydernes solide midtbane og hurtige kanter. 

Han er dertil ikke bleg for at lade sine centerforsvarere gå frem i banen, hvilket vil passe Erik Sviatchenko og Henrik Dalsgaard godt.

Ifølge rygter i medierne, så har den drevne taktiker allerede i kontakt med Herning for at forhandle om at overtage tøjlerne, så det kan meget vel være, at han bliver præsenteret allerede inden sidste spillerunde løber af stablen søndag eftermiddag. 

Jess Thorup

Det vil være et gensyn med heden for Thorup, hvis FCM vælger at se i hans retning - og han samtidig har interesse i at vende tilbage til den klub, som han stod i spidsen for i 165 kampe og førte til mesterskabet i 2018.

Det vil også på mange måder være det sikreste valg for Steinlein og Graversen, men spørgsmålet er her, om han vil kunne videreudvikle klubben, som man i Herning har sat sig for øje.

Man har fortsat med at række op efter højere hylder siden Matthew Benham kom ind i klubben, og at vende tilbage til Jess Thorup vil være en form for stagnering i mange tilhængeres øjne. 

Esbjergenseren Thorup har et stille men autoritært gemyt, og han vil hurtigt kunne fange klubbens frie fald, da han kender forholdene i klubben ud og ind, og tillige kender mange af spillerne. Men har midtjyderne brug for en brandslukker? 

Hvis de, som det i skrivende stund ser ud til, ender uden for top-6 er det tid til at se fremad mod næste sæson (og naturligvis undgå nedrykning, men det scenarie virker trods alt usandsynligt).

Det vil man gøre bedst ved at rive ting op med rode, satse på at drive de unge talenter frem i første række og lægge et nyt fundament. Her er Thorup ikke den mest oplagte kandidat. Men han er bestemt et godt bud, hvis FCM ikke hiver en kanin ud af ærmet.

Langskuddet: Scott Parker

Scott Parker forlader sin sidste kamp for Club Brügge
Scott Parker forlader sin sidste kamp for Club BrüggeAFP

FC Midtjylland har flere gange haft en evne til at trække folk til klubben, som man faktisk tænkte, var fra en for høj hylde. Det har været tilfældet med Rafael van der Vaart, det har været tilfældet med Pione Sisto, det har været tilfældet med Vagner Love, og det var i manges øjne også tilfældet med Albert Capellas, der som bekendt har et enormt godt renommé både i Danmark og internationalt. 

De har dog alle også det til fælles, at de overhovedet ikke er lykkedes i klubben, og i langt højere grad har været deciderede fiaskoer. Derfor kan man spekulere over, om FCM nu vælger at gå efter endnu et kæmpe navn, som dog samtidig vil være en stor satsning. Her kunne en mulighed være den tidligere, engelske landsholdsspiller Scott Parker.

Midtjyderne har et godt kendskab til belgisk fodbold, og her er Parker netop blevet fyret i Club Brügge efter blot at have vundet to ud af 12 kampe og røget ud af Champions League med samlet 1-7 til Benfica.

Han har tidligere trænet både Fulham og Bournemouth, som han begge fik rykket op i Premier League, så det er afgjort en kapabel træner, der samtidig har et internationalt snit, en erfaring og en stil, der vil appellere til en type som Claus Steinlein.

Han vil dog samtidig afkræve et gedigent honorar, så det vil være en både sportslig og økonomisk satsning, der samtidig er afhængig af, om Parker har lyst til at tage et skridt ned af stigen.