Hvorfor er jamaicanerne SÅ hurtige? - Tre parametre gør sig gældende
I det Caribiske Hav ligger der en ø ved navn Jamaica. Østaten har i omegnen af tre millioner indbyggere på et areal, der er cirka en fjerdedel af Danmarks størrelse og er hjemsted for en masse smuk natur.
Øen er ikke den største sportsnation i verden. Men inden for én disciplin af atletikken er øens befolkning helt uovertruffen.
Jamaica har nemlig udviklet nogle af de allerdygtigste sprintere i historien, og nationen har haft en lang periode, hvor den ganske enkelt var urørlig. Både på herrer- og damesiden har jamaicanerne excelleret i diverse sprintdiscipliner i mange år, hvor det er blevet til utallige medaljer, ved både VM og OL.
Det er umuligt at sige Jamaica uden at tænke på Usain Bolt. Verdens hurtigste mand. Nogensinde.
Men hvorfor er det lille og fattige land så exceptionelt gode til at producere sprintere?
Den overordnede ansvarlige for elite- og talentområdet i Dansk Atletikforbund, Mikkel Larsen, har selv været på Jamaica og set, hvordan de jamaicanske atleter træner. Han fremhæver særligt tre punkter, der har været afgørende for, at den lille ø har været en mastodont i sprintdisciplinerne.
TRE AFGØRENDE PARAMETRE:
”For det første har de en overrepræsentation af mennesker med den genmasse, der skal til for at præstere i discipliner, hvor hurtighed og power er vigtigst. Vi har også mennesker med den genetik i Danmark, men det er som at finde en nål i en høstak, mens der på Jamaica er en stor procentdel, der har netop den specifikke genmasse.” fortæller Mikkel Larsen.
Det næste parameter er, at næsten alle børn og unge, der har gode forudsætninger for at blive dygtige sprintere, bliver opdaget.
”For det andet har de et fantastisk godt rekrutteringssystem. På Jamaica er det største, man kan at kvalificere sig til ”The Champs”, som er skolemesterskaberne i Atletik. Mesterskaberne bliver afholdt på National Stadium i Kingston, hvor der bliver fuldstændig udsolgt. Alle skal ind og se ”The Champs” for at se den næste nye stjerne.”
”Jeg vil vove den påstand, at der kan ikke gå ét talent rundt på Jamaica, som ikke bliver opdaget.”
Sidst men ikke mindst, så er det nogle meget kompetente trænere, der tager sig af de unge sprintaspiranter, hvilket også har været essentielt ifølge Mikkel Larsen.
”Det tredje parameter er, at de faktisk har en udmærket træningsviden. Det er ikke raketvidenskab, men det er relativt god træning, og det betyder faktisk, at når man har så mange talenter, så kommer talenterne også omkring nogle trænere, som godt ved, hvad der skal til. Tidligere tog talenterne til USA, men nu bliver de på øen.”
De tre parametre danner det, som Mikkel Larsen kalder for ”en fremragende cocktail”, hvilket har gjort jamaicanerne nærmest ustoppelige.
”Når alle tre parametre er til stede: genetik, verdensklasse rekrutteringssystem og god træning, så har man en kombi, der siger spar-to.”
Generationsskifte og flere discipliner
Det har længe været jamaicanerne, som man har skullet holde øje med i diverse sprintdiscipliner. I de seneste fire Olympiske Lege har Jamaica hentet intet mindre end 44 medaljer. 43 af de 44 medaljer er vundet i sprintdiscipliner. Det er en imponerende flot statistik af den lille østat.
”Jamaicanerne har haft en periode, hvor alt har flasket sig for dem. De kunne nærmest ikke vinde flere medaljer i sprint, end de har gjort i de seneste 20 år – de har haft en frekvens af talenter, som er udover det sædvanlige.” fortæller Mikkel Larsen.
De lynhurtige folk som Usain Bolt og Asafa Powell er pensionerede og kan ikke vinde medaljer for Jamaica ved OL i Paris i 2024. Mikkel Larsen mener, at Jamaica kan gå ind i en lidt tungere fase, når det kommer til triumferne.
”Jamaicas største udfordring lige nu er det generationsskifte, som de er i gang med.”
Det er hovedsageligt på herresiden, at mange af de profilerede sprintere har trukket sig tilbage. Derfor vil jamaicanerne nok sætte deres lid til de kvindelige løbere såsom Shelly-Ann Fraser-Pryce, Elaine Thompson-Herah og Shericka Jackson, som blandt andet var med til at vinde guld i 4x 100 meter ved det seneste OL.
Mikkel Larsen forudser dog også, at de jamaicanske atleter kan excellere i andre sportsgrene i de kommende år.
”Jeg tror, at de kommer til at brede sig til også at være endnu stærkere i discipliner som længdespring, trespring, kuglestød.”
”Ved seneste VM var der tre jamaicanske kvinder i finalen i trespring.” fortæller Mikkel Larsen.
Han er dog ikke bange for, at Jamaica kommer til at mangle børn og unge, der har lyst til at dyrke sporten.
”Mange danske drenge drømmer om at komme på A-landsholdet i fodbold, men på Jamaica drømmer de om at blive den næste store sprinter.”
OL i Paris
Det har næsten været en selvfølge, at Jamaica har domineret diverse sprintdiscipliner ved de Olympiske Lege. Til næste år afholdes OL i Paris, og der er det langt fra sikkert, at det caribiske land vinder lige så mange medaljer som sædvanlig.
Et Jamaica i færd med et generationsskifte og USA med et hav af dygtige sprintere kan være skidt nyt for de sprintglade jamaicanere. Mikkel Larsen spår da også amerikanerne som favoritter i sprintdisciplinerne på både herre- og damesiden.
”USA står rigtig stærkt og har lidt en guldgeneration både på kort og langt sprint og både med og uden hække, så de er tilbage som en magtfaktor på sprint,” fortæller han og fortsætter:
”Jamaicanerne sætter lid til de kvindelige løbere. 4x 100 vinder de nok stadig, men de bliver presset.”
Mikkel Larsen tror dog stadig på, at jamaicanerne kommer til at være blandt de bedste.
”De kommer stadig til at være med i finalerne, men de kommer nok ikke til at rydde bordet og tage alle medaljerne, som vi ellers tidligere har set.”
Afrikansk opblomstring
Det er ikke til at vide, hvornår Jamaica kommer op på niveau med USA igen, men det er dog ikke kun de to nationer, som i fremtiden kommer til at kæmpe om at være de hurtigste i verden.
Ifølge Mikkel Larsen er der nemlig en interessant udvikling i gang på det afrikanske kontinent.
”Afrika bliver det næste sted med masser af udvikling. Særligt i Vest- og Centralafrika kommer det til at eksplodere med sprintere. Specielt på den anden side af Paris.”
Mikkel Larsen mener, at de afrikanske atleter har rigtig gode fysiske forudsætninger for at kunne gøre sig gældende blandt de bedste sprintere i verden. Der er dog et af de tre føromtalte parametre, som han mener, at de afrikanske lande bør koncentrere sig om.
”De skal dog fokusere på, at de får nogle trænere med en masse kompetencer. Mange af sprinterne søger væk for at få bedre træning, og hvis landende i Afrika for alvor skal etablere sig i sprintdisciplinen, så skal de udvikle sig på trænersiden.”