Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Olaf Eller ønsker færre importspillere: Ligaen kan ikke overleve uden unge danskere

Henrik Bauch
To af ligaens nuværende importspillere (Gabriel Desjardins til venstre og Jesper Thörnberg til højre)
To af ligaens nuværende importspillere (Gabriel Desjardins til venstre og Jesper Thörnberg til højre)Danmarks Ishockey Union
Antallet af udlændinge i den bedste danske ishockeyrække, Metalligaen, er en evig kilde til debat. Til og med den kommende sæson må klubberne have maksimalt ni udlændinge i truppen. Det er alt for mange, siger cheftræner og sportschef i Rødovre Mighty Bulls, Olaf Eller, til Flashscore.

Som i mange andre sportsgrene, henter klubberne i den danske Metalliga spillere i udlandet. For at højne niveauet til kampene, men også for at højne standarden til træning.

Inden sæsonen 2022-23, besluttede Ligaforeningen at hæve antallet at tilladte importspillere fra otte til ni. I forbindelse med præsentationen af beslutningen, sagde formanden for Ligaforeningen, Klaus B. Rasmussen om bevæggrundene.

”Grunden til, at vi er blevet enige om ni imports er først og fremmest, at klubberne fornemmer, at massen af danske Metal Liga-spillere lige nu er for lille. Der er et hul i talentudviklingen, og de unge mennesker, der har talent, rejser tidligere ud i dag. Alle klubber vil gerne have et maskineri til at køre med fire kæder, og en enkelt ekstra import giver os den mulighed”.

I samme ombæring sagde Rasmussen, at beslutningen ville gælde til og med den netop påbegyndte sæson 2023/24, og at man håbede, i samarbejde med Danmarks Ishockey Union, at kunne sænke antallet igen ved at styrke talentudviklingen.

Halvvejs inde i aftalens længde mener Olaf Eller, at beslutningen om at have ni udlændinge i trupperne er en dårlig ide, samt at det ligefrem kan være antallet af udlændinge, der bremser selvsamme talentudvikling.

”Der er nogle klubber, der skal drive deres virksomheder og deres interesser. Jeg siger bare, at der er flere unge spillere med stort potentiale, der ikke får lov at spille i Metalligaen. Jeg synes, at Herlev i sidste sæson var et glasklart eksempel på dette, da de spillede med Marius Kring og Noah Samsøe, som steppede op, da udlændingene blev skadet mod slutningen af sæsonen”, siger Eller.

Marius Kring fik sit gennembrud i sidste sæson
Marius Kring fik sit gennembrud i sidste sæsonDanmarks Ishockey Union

Marius Kring var i sidste sæson 17 år gammel, mens Noah Samsøe blev hentet til fra Gentofte i 1. division. Førstnævnte spillede i slutspillet mere end 20 minutter pr. kamp i en sæson, hvor Herlev vandt bronze.

”De unge spillere skal måske lige have en måned eller to til at udvikle sig, men måske er det rigtigt godt for de unge mennesker, at de kan se en vej op til førsteholdstrupperne og Metalligaen. Det faktum kan ligaen på den lange bane absolut ikke undvære. Ellers spiller vi med 15 udlændinge om fire år,” forudser Rødovre-cheftræneren.

Skulle man forestille sig, at uenigheden om antallet af importspillere skulle bunde i misundelse over andre klubbers økonomiske råderum, så kan man ifølge Olaf Eller godt tro om igen.

”Det er det slet ikke. Hvis ikke man som ung spiller kan se muligheden for at gå hele vejen, så mister man lysten til hockey, og så falder sporten fra hinanden i Danmark. Det er absolut ikke et rationale, der er drevet af Rødovres økonomi. Jeg havde 100 % haft den samme holdning, hvis jeg havde siddet i Aalborg eller Herning, lyder det fra Eller.

Ishockey har ikke på helt, på samme måde som fodbold, oplevet det samme tilskuerboost efter corona-nedlukningen. Udlændinge er typisk spillere, der bidrager med noget x-faktor og dermed potentielt flere tilskuere i hallen. Den udlægning giver Olaf Eller heller ikke meget for.

”Undskyld min grovhed, men jeg tillader mig at tvivle på, at det generelle danske ishockeypublikum kan se forskel på, om der er otte eller ni importspillere i trupperne. Det er jo ikke fordi den sidste spiller på holdkortet skal spille i førstekæden, Det handler om, at spilleren kan få nogle minutter hist og her, i stedet for slet ikke at få nogen”.

Olaf Eller har også gjort sig nogle tanker om, hvordan han ville sammensætte en kommende aftale. Da den gældende aftale blev indgået, sad Eller ikke med om bordet.

”Jeg synes, at man skal trække en udlænding fra om året i en periode på tre år, og dermed ende på seks. Man kunne starte om et par år for at give klubberne muligheden for at tilpasse sig, i forhold til deres ungdomsafdeling, og hvordan de skal pleje deres bedste ungdomsspillere”, siger Eller, der også aner en tendens omkring de allerbedste, unge spillere med dansk pas. Unge spillere, som ifølge Eller kunne have spillet en sæson eller to mere, inden de tog til udlandet.

Hjalte Thomsen i Herning-trøjen
Hjalte Thomsen i Herning-trøjenDanmarks Ishockey Union

”En spiller som Hjalte Thomsen fik nærmest ingen spilletid i Herning, men tog så til Sverige og har siden spillet flere kampe på Malmö Redhawks U20-hold, samt to kampe i SHL. Der synes jeg da, at det er lidt overraskende, at han ikke fik mere spilletid i Herning”, siger Eller inden han fortsætter:

”Jeg vil vove den påstand, at de næstbedste i dag ikke er dårligere, end de næstbedste var for fem år siden. De allerbedste tager til udlandet, dog færre end tidligere, så det er den samme type spillere, der er "ladt" tilbage til de danske klubber, som der hele tiden har været”.

Rødovre Mighty Bulls indledte sæsonen, der startede i fredags, med fem importspillere, hvilket er færrest i Metalligaen.

Esbjerg, Herlev og Odense har registreret det maksimale antal importspillere fra sæsonens start.

Det er tilladt løbende at tilføre spillere fra udlandet frem mod deadline, der typisk ligger omkring februar måned.