Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Rungsted-chef om udlændingekvote: "At udvikle ungdomsspillere er ikke mit hovedprodukt"

Flashscore
Thomas Friberg mener at antallet af udlændingen i dansk ishockey er passende
Thomas Friberg mener at antallet af udlændingen i dansk ishockey er passendeRungsted Seier Capital
”Helt overordnet, så vil jeg gerne høre navnet på en dansk spiller med ligakvalitet, der ikke har fået chancen, fordi der har været for mange imports. De findes ikke”, slår Rungsted Seier Capitals direktør Thomas Friberg fast, i et interview med Flashscore.

År efter år har der været diskuteret, hvor mange udenlandske ishockeyspillere der bør være på holdkortene i den danske Metal Liga. For nylig bragte Flashscore et interview med cheftræneren for Rødovre Mighty Bulls, Olaf Eller, der mener, at man over en årrække bør skære antallet fra de nuværende ni ned til seks imports pr. hold. Det interview kan du læse her.

"At udvikle danske ungdomsspillere er ikke mit hovedprodukt. Det er dog et meget vigtigt biprodukt. Hvis vi fjernede tre imports pr. hold, skulle vi finde 27 danskere med kvalitet til at spille i Metal Ligaen. Det kan man ikke, når mængden af spillere er så lille", lyder det fra Thomas Friberg.

Direktøren i Rungsted Seier Capital mener ikke, at man kan gøre den manøvre uden, at det kommer til at gå udover både kvaliteten, men også talentudviklingen af danske spillere.

"Den gennemsnitlige ligaspiller spiller omkring syv år. Hver klub skal bruge omkring 20 danske spillere pr. år. Ishockey i Danmark er en ret lille størrelse, og man kan ikke være sikker på, at der kommer lige mange talenter hvert år".

Rungsteds kommende kampe
Rungsteds kommende kampeFlashscore

Netop Rungsted har i denne sæson ligaens yngste spiller indlemmet i truppen. 15-årige Oliver Green debuterede i Metal Ligaen i sidste sæson, men er i denne sæson permanent i førsteholdstrup.

"Når jeg tager en 15-årig ind i min elitetrup i år, så koster han mig rundt regnet 100.000 kroner om året, alt inklusiv. Udfordringen er ikke den udgift i sig selv, men det faktum, at der ikke er overgangssummer i dansk ishockey. Kontrakter er typisk korte, og spillerne rejser kvit og frit".

Den normale kontraktstruktur i Danmark gør, at både spillere og klubber ikke ønsker at binde sig for lange kontrakter. Kontrakterne er typisk af 1-2 års varighed, hvor de længerevarende kontrakter typisk indgås med ældre spillere.

Spillerne ønsker ikke at være bundet af en lang kontrakt, hvis der kommer et bedre kontrakttilbud næste år, og derfor kommer klubber tit til kort, mener Friberg.

"Vi kan jo ikke sige til spillerne, at nu gider vi ikke have dig mere. Vi er som klub kontraktligt forpligtet i den fulde længde af aftalen. Omvendt kan spillerne ret let komme ud af deres kontrakter. De kan enten købe sig fri, ved en mindre betaling, og ellers ønsker klubberne ikke at have utilfredse spillere i omklædningsrummet, og er dermed tilbøjelige til at lade spillerne få deres vilje".

Topstillingen i Metal Ligaen
Topstillingen i Metal LigaenFlashscore

Økonomien i dansk ishockey er ikke overvældende. Rungsted-direktøren vurderer, at omsætningen i Metal Ligaen ligger på omkring 15 mio. kroner i gennemsnit.

I lighed med i NHL er de danske Metal Liga-klubber også underlagt et lønloft.

Et fast, årligt beløb, som klubberne ikke må overskride, i aflønning af deres samlede antal kontraktspillere.

Lønloftet i den danske Metal Liga er 6.180.000 kroner i den indeværende sæson. Herunder ligger spillernes løn, feriepenge, værdi af fri bil og fri bolig, hvis spillerne har det.

"En stor udfordring i dansk ishockey er, at når vi i Rungsted udvikler spillere som Jonas Røndbjerg og Alexander True, så tager de til Sverige i et par år. Når de så bliver draftet til NHL, er det den svenske klub, der indkasserer NHL-pengene, og ikke os. Vi får 0 kroner".

I ishockey er systemet med kompensation for spillerens udvikling ikke som i fodbold. I ishockey er det kun de sidste to år, inden spilleren tager til NHL, der kompenseres for.

Thomas Friberg mener, at de udenlandske spillere, udover at hæve niveauet i kampene, også er et vigtigt parameter i forhold til talentudviklingen af danske spillere.

"I forbindelse med at forsøge at fastholde de unge spillere længere i Danmark, så handler det om, at den daglige træning i klubberne holder et højt niveau. Det kan ikke lade sig gøre, hvis man fjerner de bedste spillere, som importspillerne typisk er", siger Friberg.

Rungsteds seneste kamp endte med sejr
Rungsteds seneste kamp endte med sejrFlashscore

"Det handler også om, at vi skal kunne drive en forretning og få folk i hallerne. Det gør man kun, hvis kvaliteten er der. Hvis vi ikke tjener penge, er der ingen talentudvikling på danske spillere. For så lukker vi jo".

I forbindelse med den nye TV-aftale, hvor det svenske produktionsselskab DMC købte rettighederne i en periode på seks år, er en del af beløbet øremærket DIU og talentudviklingen. Det samme gælder for aftalen med ligasponsoren Dansk Metal.

"Dermed betaler vi indirekte til driften af DIU og ungdomslandsholdene. Jeg vil vurdere, at alle Metal Liga-klubber finansierer driften af alle de danske ungdomslandshold", siger Friberg, der understreger, at det også er sådan, det bør være.

Rungsted Seier Capital har ifølge hjemmesiden Eliteprospect den næstyngste trup i Metal Ligaen, med en gennemsnitsalder på 23,7 år.

Truppen tæller i øjeblikket 25 spillere, hvoraf otte er udlændinge.