Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Kørefejl blev dyr for ellers teknisk stærke Pieterse: Rival kørte væk og blev verdensmester

Fem van Empel kan se tilbage på en sæson, hvor hun både har vundet World Cuppen og VM i cyklecross.
Fem van Empel kan se tilbage på en sæson, hvor hun både har vundet World Cuppen og VM i cyklecross.Profimedia
Hollandske Fem van Empel og Puck Pieterse har trods en alder på blot 20 år fejet al modstand til side i denne sæson, og ved verdensmesterskaberne i Hoogerheide i hjemlandet, så det også ud til, at de to skulle følges ad i langt størstedelen af løbet. En kørefejl af sidstnævnte blev dog dyr, og så kunne Fem van Empel stikke afsted og lade sig kåre som verdensmester.

Det blev ikke helt den helt store tvekamp mellem Fem van Empel og Puck Pieterse, som der var udsigt til, da der lørdag eftermiddag blev kørt VM i cyklecross i hollandske Hoogerheide, men det blev dog ikke desto mindre præcis de to, der tog sig af første- og andenpladsen, da førstnævnte blev verdensmester for første gang i karrieren.

De to 20-årige hollændere har domineret World Cup-sæsonen helt og aldeles, hvor de fordelte 11 ud af 14 afdelinger med sejre imellem sig, syv til Fem van Empel, fire til Puck Pieterse, deres vanvittige parløb kun forstyrret af landsmand Shirin van Anrooij, ligeledes på 20 år, der dog ikke stillede op til dagens eliteløb for kvinder.

Forventningen var derfor, at de to altædende hollændere skulle følges pænt ad på langt størstedelen af de syv omgange, der skulle køres undervejs. Sådan skulle det dog ikke helt gå, for allerede helt fra starten blev Puck Pieterse sat tilbage.

Her kiksede den 20-årige hollænder nemlig fuldkommen, da hun i to omgange ikke fik klikket sin fod i pedalen, og derfor startede Pieterse lidt på baghjul og måtte bruge en omgang på at hente Fem van Empel, der lynhurtigt satte sig forrest og med sit malende tempo fik sat lidt pres på resten af feltet.

Fatal kørefejl

Herefter fulgte dog et par runder på den relativt hurtige bane i Hoogerheide, hvor de to hollændere fulgtes ganske pænt ad, præcis som det var forudsagt.

Det var til gengæld ikke forudsagt, at Puck Pieterse skulle lave en ukarakteristisk kørefejl, da hun i det dybe mudder på den tekniske skovsektion mistede grebet og måtte ned at ligge.

Der var intet andet end gensidig respekt mellem Fem van Empel og Puck Pieterse ovenpå lørdagens dyst i Hoogerheide.
Der var intet andet end gensidig respekt mellem Fem van Empel og Puck Pieterse ovenpå lørdagens dyst i Hoogerheide.Profimedia

Den fejl tog van Empel fuldt udbytte af, for det hul, som blev skabt, formåede Pieterse aldrig at lukke, og dermed kunne van Empel køre over målstregen i ensom majestæt, før Pieterse fejrede sin andenplads ved at køre de afsluttende hundrede par meter på baghjulet.

Efterfølgende var der dog kun store krammere mellem de to rivaler, mens den nyslåede verdensmester fortalte, at hun ærgrede sig en smule over, at Pieterse havde været styrtet.

Emotionel sejr

For Fem van Empel kommer verdensmesterskabet ovenpå en sæsonafslutning, hvor den 20-årige hollænder måtte samles op og holde fokus, da hun under World Cup-afdelingen i italienske Val di Sole styrtede og slog knæet på den isede sne, der lagde underlag til det italienske løb.

"Det er lidt vildt. Det er en emotionel sejr. Jeg er meget glad, for jeg har haft de rigtige folk bag mig, så jeg vil gerne sige tak til dem alle for at hjælpe mig," kommer det fra det nykårede verdensmester, der ligesom Puck Pieterse har kørt sin allerførste sæson som senior.

Tredjepladsen blev snuppet af rutinerede Lucinda Brand, der i 2021 blev verdensmester i belgiske Oostende. Dermed fuldendte Lucinda Brand den hollandske dominans på hjemmebanen i Hoogerheide, og det var samtidig sjette år i træk, at den 33-årige hollænder kom på podiet ved VM.

Tidligere lørdag var der danskere i aktion, hvilket der ikke var i kvindernes eliteløb, da pigerne først kørte juniorløb, før herrernes U23-løb blev afviklet. I begge løb blev det dog ikke til de helt store danske indsatser.

I pigernes juniorløb, der blev vundet af canadiske Isabella Holmgren foran tvillingesøster Ava Holmgren, sluttede Julie Lillund som nummer 30, mens Olympia Norrid-Mortensen sluttede som nummer 32. Hos U23-herrernes blev bedste dansker Gustav Wang som nummer 44, mens Karl-Erik Rosendahl sluttede næstsidst på placering nummer 50. Her sejrede Thibau Nys, søn af cyklecrosslegenden Sven Nys.

Søndag køres der også tre løb i Hoogerheide, når først drengejuniorerne kører, hvorefter U23-kvinderne skal tackle ruten tæt på den belgiske grænse, før weekenden rundes af med et brag af en tvekamp mellem Mathieu van der Poel og Wout van Aert.