Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Kørte på podiet i grand tours: Tidligere colombiansk stjerne udelukkes til 2027 for doping

Superman López, efter at have vundet Vuelta a San Juan
Superman López, efter at have vundet Vuelta a San JuanAFP
Den colombianske cykelrytter Miguel Ángel 'Superman' López, der blev nummer tre i Giroen og Vueltaen i 2018, har fået en fireårig udelukkelse for "overtrædelse af antidopingreglerne," meddeler den internationale cykelunion (UCI) i en erklæring onsdag.

UCI's Anti-Doping Tribunal har fundet den 30-årige cykelrytter ansvarlig for at overtræde reglerne "for brug og besiddelse af et forbudt stof (menotropin) i ugerne op til Giro d'Italia 2022 og pålægger en fireårig suspensionsperiode," fortæller organet.

"I overensstemmelse med World Anti-Doping Code og UCI Anti-Doping Regulations begynder suspensionsperioden 25. juli 2023 og forbliver i kraft indtil 24. juli 2027," lyder det videre fra organet, som allerede midlertidigt havde suspenderet den colombianske cykelrytter i juli sidste år.

Menotropin er et forbudt stof og et hormon, der stimulerer forplantningsorganerne og har samme virkning som væksthormoner.

I december 2022 blev 'Superman' López afskediget af Astana-holdet, som dengang forklarede, at de havde "opdaget nye elementer, der viser det sandsynlige forhold" mellem lægen Marcos Maynar og den colombianske bjergbestiger.

Miguel Ángel López, vinder af Schweiz Rundt i 2016 og Catalonien Rundt i 2019, beklagede derefter "en voldelig og uberettiget pause," mens han benægtede "enhver beskyldning, der kunne plette" hans "navn og ære som professionel rytter."

'Superman' López vandt i 2020 Tour de France-etapen, der sluttede på toppen af Col de la Loze, og var allerede blevet suspenderet i en uge af sit hold efter at være blevet tilbageholdt i Madrids lufthavn 22. juli 2022.

Han blev derefter genindsat af Astana i "fraværet af elementer fundet af de spanske myndigheder eller UCI," sagde holdet dengang.

I begyndelsen af 2023 skrev cykelrytteren kontrakt med det colombianske tredjedivisionshold Team Medellin-EPM, som han især vandt Vuelta a San Juan i Argentina og Vuelta a Colombia med, før han blev midlertidigt suspenderet.

På trods af suspenderingen sendte det colombianske hold en støtteerklæring til cykelrytteren på X:"@Supermanlopez, vi kender dig rigtig godt som person og atlet. Derfor har du vores fulde støtte og opbakning, vi tror på dig, din familie @team_medellin vil altid være ubetinget. Mester i styrke".

En byrde for colombiansk cykelsport

Denne beslutning, uanset hvor forventet den var, er en ny byrde for colombiansk cykelsport, som gennemgår en meget kompliceret periode uden store stjerner i det internationale cykelfelt.

Med 37-årige Rigoberto Urán og 34-årige Nairo Quintana, der allerede er tæt på at gå på pension, og Egan Bernal (27), der forsøger at genvinde det niveau, han havde før den ulykke, der næsten kostede ham livet i januar 2022, efterlader suspenderingen af 'Superman' colombiansk cykelsport uden den fremtrædende rolle, den havde i andre tider.

Fra 2013 til 2021 (med undtagelse af 2020) var der altid mindst én colombiansk rytter på podiet i én af de tre grand tours - Tour de France, Giro d'Italia og Vuelta a España - men ingen 'cafetero-rytter' er vendt tilbage til podiet, siden Bernal vandt Giroen i 2021.

Blandt andre problemer peger mange eksperter på doping som et af de store onder i colombiansk cykelsport.

'Superman' López siger praktisk talt farvel til sin karriere med denne suspendering, og Quintana forsøger at genstarte sin karriere hos Movistar, på trods af at det franske retsvæsen i september vil dømme hans læge for angiveligt at have hjulpet cykelrytteren og hans yngre bror Dayer med at dope sig under Touren i 2020, da de begge kørte for Arkéa-Samsic.

Men det er ikke kun eliten i colombiansk cykelsport, der er blevet plettet af doping, men også de formative divisioner.

I 2021 lukkede UAE Team sit colombianske datterselskab efter en dopingsag. Manzana Postobon, et af de hold, der støttede unge ryttere mest, gjorde det samme i 2019 efter to positive tests for brug af denne type stoffer i sine rækker.

Præsidenten for det colombianske cykelforbund, Mauricio Vargas, erkendte i slutningen af 2023, at doping har "plaget" hans sport.