Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Kontroversiel NHL-russer sætter vild rekord: Overhaler selveste Wayne Gretzky

I 2018 vandt Aleksandr Ovechkin karrierens første og hidtil eneste Stanley Cup-trofæ.
I 2018 vandt Aleksandr Ovechkin karrierens første og hidtil eneste Stanley Cup-trofæ. Profimedia
Natten til onsdag fik 37-årige Aleksandr Ovechkin sendt pucken i mål to gange. Dermed overhalede han ingen ringere end Wayne Gretzky på alletiders udebane-topscorerliste i NHL.

For 37-årige Aleksandr Ovechkin har 2022 været et udfordrende år. Mere udenfor isen end på isen, for den legendariske russiske ishockeyspiller er nemlig ofte blevet udfordret på sine holdninger til den verserende russiske invasion af nabolandet Ukraine. 

Ovechkin har nemlig i flere år plejet tætte relationer til den russiske præsident, Vladimir Putin, og derfor er Ovechkin blandt andet blevet opfordret til at fjerne et billede fra sin Instagram, hvorpå den rutinerede ishockeyspiller optræder med netop Putin, ligesom han ved flere lejlighede er blevet spurgt, om han vil tage afstand til Ruslands invasion af Ukraine. 

I det store hele har Ovechkin dog undgået at tage alt for meget stilling til den russiske angrebskrig i Ukraine, selvom han dagen efter invasionen udtalte, at han ønskede fred i verden og opfordrede til at slutte med at føre krig. 

Natten til onsdag var Ovechkin dog i centrum af nogle helt andre årsager, for det var nemlig præstationerne på isen, der gav anledning til mediernes søgelys. I en 5-1-sejr over Vancouver Canucks lykkedes det nemlig for Aleksandr Ovechkin at få pucken i nettet - og dermed overtog han en imponerende rekord fra selveste Wayne Gretzky

The Great Eight

Det er 17 år siden, at en dengang 20-årig Aleksandr Ovechkin debutere i NHL. Debuten kom for Washington Capitals, og der spiller Ovechkin altså fortsat næsten to årtier senere, kun afbrudt af et ophold på 31 kampe tilbage i Dynamo Moskva, hvor karrieren startede, da NHL for ti år siden var lockoutet i forbindelse med genforhandling af NHL-spillernes overenskomst. 

Allerede i debuten kom Ovechkin på måltavlen - to gange endda - og lige siden er målene altså regnet ind fra Aleksandr Ovechkin, der også kaldes for 'the Great Eight' - dels med henvisning til russerens trøjenummer, dels som ordspil på Wayne Gretzkys kælenavn, 'the Great One.'

Netop Wayne Gretzky, i de flestes øjne den største og bedste ishockeyspiller i historien, måtte natten til onsdag se sig overgået af Aleksandr Ovechkin, for med de to scoringer mod Vancouver Canucks tog Ovechkin nemlig sin måltotal på udbane til 403 scoringer - og det er altså ét mere mål, end det gennem karrieren lykkedes for Gretzky at score på udebane. 

Tidligere på måneden satte Ovechkin også ny NHL-rekord for flest mål scoret for ét hold, mens han ligeledes er indehaver af rekorden for flest mål scoret i powerplay-situationer. 

Altid historisk

Selv med de to scoringer natten til onsdag er der temmelig lang vej til Wayne Gretzky på listen over flest point - som inkluderer både mål og assists - nogensinde i NHL. Gretzky er således på svimlende 2.857 point, næsten tusinde point flere end nummer to på listen, tjekkiske Jaromir Jagr med 1.921 point. Derfor var Ovechkin da også stolt og rekorden natten til onsdag.

"Det er altid dejligt, når man overgår 'the Great One.' Og så er det egentlig fuldkommen ligegyldigt, hvad det er for en rekord eller milepæl. Det er altid historisk," fortæller Ovechkin ifølge ligaens hjemmeside

Mens Ovechkin altså er langt fra Gretzky, kan han glæde sig over at være den tredjebedste ikke-canadier på listen, kun overgået af føromtalte Jaromir Jagr og finske Teemu Selanne. Og med henholdsvis 1.433 point for Ovechkin og 1.457 point for Selanne, har russeren altså mulighed for at hente finnen i løbet af denne sæson. Kun canadiske Sidney Crosby har flere point end Ovechkin blandt aktive spillere. 

Med sejren kravler Washington Capitals op på 23 point i sæsonens første 24 kampe. Danske Lars Eller fik 16 minutter på isen for Washington Capitals i sejren natten til onsdag og kunne notere sig for en enkelt assist mod slutningen af første periode.