Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Kvindelige fodboldfans indgiver politianmeldelser: Seksuelt krænket under visiteringer

Visiteringer af kvindelige fans er et stigende problem i den svenske Allsvenskan
Visiteringer af kvindelige fans er et stigende problem i den svenske AllsvenskanBildbyran / ddp USA / Profimedia
I løbet af sæsonen har tilhængere, de fleste af dem kvindelige, vidnet om grove visiteringer i den svenske Allsvenskan.

23-årige Saga Börlin er bestyrelsesmedlem i supporterforeningen Bajen Fans (fans af Hammarby), der stiller spørgsmål med den måde som fodboldtilhængere bliver visiteret på.

"Du har ikke ret til at røre mig på brysterne, bare fordi jeg går til fodbold. Fodboldtilhængere mistænkes bare fordi de er fodboldtilhængere. Jeg ønsker ikke, at den næste generation af tilhængere skal vokse op med denne form for visitation", siger Börlin til Expressen.

Börlin indleverede tidligere på sæsonen en politimeldelse efter at hun i forbindelse med en kamp mod Kalmar følte sig seksuelt forulempet.

"Ham, der visiterede mig, tog mig på mine bryster. Politianmeldelsen blev afvist med begrundelsen, at det er en del af vagtens opgave at mærke efter på personens kropsdele, der i andre sammenhænge kunne have seksuel betydning", siger hun.

Det er kamparrangøren, der er ansvarlig for sikkerheden, og enhver besøgende underkaster sig visitation, når de køber en billet.

Forud for næste års sæson har det svenske fodboldforbund foreslået nye sikkerhedsbestemmelser. En del af dem gælder visitation. Forbundet foreslår frem for alt, at miljøet under visitationer ændres og forbedrer arbejdsmiljøet for dem, der skal foretage visitationerne.

"Det er et hårdt miljø at stå og arbejde i, når der er mange mennesker", siger Martin Fredman, SvFFs vagtchef. "Det foreslås, at højst tre personer kan stå i kø til det samme visitationspersonale ad gangen, og besøgende, der allerede er visiteret, skal ikke kunne opholde sig der efterfølgende.

"At bygge smallere hegn til beskyttelse af privatlivet vil være med til at begrænse antallet af tilhængere", siger Fredman.

Saga Börlin har læst SvFFs forslag. Hun mener, at trygheden for tilhængere vil falde, hvis forslaget går igennem.

"Jeg synes, det er frygtelig problematisk, at vi allerede har et samvær, hvor der er vidner, og nu vil de i stedet for arbejde på at skabe et mere sikkert samvær, hvor vidnerne ikke kan se, hvad der sker under samværet, siger hun. De visitationer, vi allerede ser, bringer supporternes sikkerhed i fare og truer til gengæld vores supporterkultur", siger Börlin.

Omtaler