Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Roglič overlever attentat på førertrøje: Vinder Dauphiné foran stærk amerikaner

Primož Roglič mangler blot at vinde Schweiz Rundt for at have vundet alle syv af de store ugelange etapeløb.
Primož Roglič mangler blot at vinde Schweiz Rundt for at have vundet alle syv af de store ugelange etapeløb.ASO/Billy Ceusters
Det blev tættere end forventet på søndagens afsluttende etape af årets Critérium du Dauphiné, da amerikanske Matteo Jorgenson blot var få sekunder fra at frarøve Primož Roglič den gule førertrøje.

For anden gang i karrieren kan 34-årige slovenske Primož Roglič fejre en samlet sejr i det prestigefyldte franske etapeløb, Critérium du Dauphiné, men den samlede sejr blev søndag meget mere snæver, end den erfarne Bora-Hansgrohe-stjerne formentlig havde håbet på.

Således lancerede Team Visma-Lease a Bikes alsidige og bomstærke amerikaner, Matteo Jorgenson, et attentat på førertrøjen på søndagens afsluttende målstigning, Plateau des Glières, og i sidste ende var der således kun otte sekunder mellem sloveneren og amerikaneren.

Med over fem kilometer til målstregen var det ellers INEOS Grenadiers’ spanske Carlos Rodríguez, der kom med målstigningens første udspil, da den unge spanier angreb ovenpå flot føringsarbejde af sin belgiske holdkammerat, Laurens De Plus.

Og det var altså her, at Roglič kom i problemer, da den tredobbelte vinder af Vuelta a España ikke formåede at følge en gruppe bestående af blandt andre Matteo Jorgenson og Rodríguez, mens også Israel-Premier Techs canadiske åbenbaring, Derek Gee, var med helt i front.

I stedet endte Roglič med at skulle forsvare sin førertrøje med næb og klør, men heldigvis for Bora-Hansgrohe fandt sloveneren ind i et fint samarbejde med italienske Giulio Ciccone, efter Lidl-Trek-rytteren tidligere på stigning havde forsøgt sig med et angreb, der dog blev neutraliseret.

Tæt på målstregen var blot Rodríguez, Jorgenson og Gee tilbage i front, men sidstnævnte måtte også give slip, da Jorgenson konstant forsøgte at øge tempoet i et forsøg på at vippe Roglič ud af den gule førertrøje.

Således havde Jorgenson enten ikke kræfter til at kæmpe med om etapesejren, eller også havde amerikaneren indgået et mindre forlig med Carlos Rodríguez om, at spanieren kunne få lov at tage etapesejren, hvis han hjalp amerikaneren i sit forsøg på at vinde samlet.

I alle tilfælde kunne Rodríguez uden de helt store anstrengelser holde Jorgenson bag sig på de afsluttende meter, og dermed henter spanieren sin syvende professionelle sejr i karrieren, mens han dog lige præcis går glip af en podieplacering i det samlede klassement, der altså vindes af Roglič foran Jorgenson.

Tredjepladsen går i stedet til føromtalte Derek Gee, der i seneste års Giro d’Italia fik et stort gennembrud med hele fire andenpladser. Sejr blev det dog ikke til, men den hentede Gee i stedet på tredje etape af Critérium du Dauphiné, og siden da har canadieren bevist sit værd i de franske bjerge.

Den samlede sejr er for Primož Roglič nummer 84 i karrieren. Hele 10 af disse har været samlede sejre i de største ugelange etapeløb, hvor sloveneren kun mangler at vinde Schweiz Rundt, mens det altså er blevet til samlede sejre i Paris-Nice, Tirreno-Adriatico, Catalonien Rundt, Baskerlandet Rundt, Romandiet Rundt og Critérium du Dauphiné i løbet af sloveneren glorværdige karriere.

Traditionelt set bruges Critérium du Dauphiné ofte som forberedelse til Tour de France, og for flere af rytterne, herunder Primož Roglič, Matteo Jorgenson, Derek Gee, Carlos Rodríguez og Remco Evenepoel, der måtte tage til takke med en samlet syvendeplads, er Touren da også netop næste store mål på programmet.