Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Girmay gør det igen: Storslået eritreisk etapesejr i Tour de France

Biniam Girmay kunne lørdag notere sig for karrierens professionelle sejr nummer 15.
Biniam Girmay kunne lørdag notere sig for karrierens professionelle sejr nummer 15.Marco Bertorello/AFP
Det blev for anden gang i årets Tour de France 24-årige Biniam Girmay, der sejrede, da ottende etape blev afviklet med masser af højdemeter undervejs.

Jasper Philipsen var i 2023 nærmest urørlig i massespurterne i Tour de France, men i år har den belgiske Alpecin-Deceuninck-rytter tilsyneladende fundet sin overmand i form af 24-årige eritreiske Biniam Girmay. Lørdag sejrede Intermarché-Wanty-profil for anden gang, da han var hurtigst på målstregen i Charles de Gaulles hjemby, Colombey-les-Deux-Eglises.

Dagens andenplads går dog ikke desto mindre til netop Jasper Philipsen, der indtil de allersidste meter så ud til at kunne hente årets første Tour-etapesejr, mens tredjepladsen går til Lotto Dstnys Arnaud De Lie. Dermed udbygger Girmay sin føring i kampen om den grønne pointtrøje, hvor den unge østafrikanske stjerne har taget en gedigen føring.

Uno-X' bomstærke nordmand, Jonas Abrahamsen i den prikkede bjergtrøje, tilbragte langt det meste af etapen alene i front, efter den 28-årige alsidige profil i første omgang var kommet afsted med EF Education-EasyPost-duoen Stefan Bissegger og Neilson Powless, men begge lod sig hurtigt falde tilbage til feltet, og så måtte Abrahamsen ellers slide alene. 

I mange af dagens kilometer, der bød på adskillige kategoriserede stigninger i henholdsvis tredje og fjerde kategori, formåede Abrahamsen at holde feltet stangen med et fornemt forspring, men det hårde terræn, der tilmed var forværret af en genstridig blæst, gjorde i sidste ende ondt på nordmanden, der måtte lade sig opsluge af et jagtende felt.

Her var det særligt klassementsholdene, der dominerede fronten af feltet i samarbejde med Lotto Dstny og EF Education-EasyPost, førstnævnte i arbejdstøjet for den hårdføre belgiske profil Arnaud De Lie, sidstnævnte arbejdende for den alsidige og hurtige hollænder, Marijn van den Berg, mens også Intermarché-Wanty, med dagens vinder, eritreiske Biniam Girmay i den grønne pointtrøje, bød sig til på de afgørende kilometer.

I det samlede klassement er der ingen væsentlige ændringer i toppen, hvor de fire store forhåndsfavoritter til den samlede sejr, Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel og Primož Roglič, alle formåede at holde sig til i fronten af feltet. I den føromtalte kamp om den grønne pointtrøje, kan Girmay med sine i alt 67 point lørdag konstatere et behageligt forspring til Jasper Philipsen på 88 point.

Bedste dansker på lørdagens etape blev Alpecin-Deceunincks Søren Kragh Andersen, der forsøgte at hjælpe holdkammerat Jasper Philipsen i position, hvorefter danskeren flot fortsatte i høj fart og hentede en placering som nummer 11. Feltets øvrige resterende danskere formåede, foruden Israel-Premier Techs Jakob Fuglsang der indkasserede et tidstab på fem minutter, at komme i mål i samme tid som dagens vinder.

Søndag venter en aldeles interessant etape med både start og mål i Troyes, for i løbet af etapens 199 kilometer skal rytterne dels klatre 2.000 højdemeter men værre endnu forcere 14 sektioner med grusveje, hvorfor klassementsrytterne altså især må tage sig i agt for punkteringer og defekter. Herefter venter mandag en tiltrængt hviledag for de 173 resterende ryttere.