Hård Tour køres udelukkende på franske veje næste år og byder på bjerg-enkeltstart
Tour de France har tradition for at strække sig ind i nabolandene, men det bliver ikke tilfældet i 2025-udgaven af verdens mest prestigefyldte cykelløb.
Det står klart, efter at Tour-ruten tirsdag blev offentliggjort ved et storstilet og langstrakt show i Palais des congrès de Paris.
I modsætning til i år slutter næste års Tour med den ikoniske opløbsstrækning på Champs-Élysées i det centrale Paris. I år var Touren af hensyn til de olympiske lege henvist til at have Nice som målby for den afsluttende etape efter at være sluttet i Paris i de foregående 110 udgaver.
På forhånd var der løftet sløret for de tre første etaper. Touren begynder 5. juli i nordfranske Lille, der både er start- og målby for en 185 kilometer lang etape. De seneste tre år er Touren startet i udlandet: København (2022), Bilbao (2023) og Firenze (2024).
"Vi har besluttet at bringe Touren hjem, det var på høje tid efter alle de udenlandske starter," siger Tour-løbsdirektør Christian Prudhomme.
I løbet af de i alt 21 etaper skal rytterne næste år tilbagelægge 3320 kilometer.
Undervejs venter der flere hårde etaper for Jonas Vingegaard og resten af favoritfeltet, men det bliver først fra 10. etape, at der for alvor bliver tale om bjergslag mellem favoritterne.
På 13. etape skal rytterne køre en 11 kilometer lang bjergenkeltstart. Det er første gang siden 2004, at Touren har en rendyrket bjergenkeltstart.
Inden da har feltet taget hul på kørslerne i Pyrenæerne, hvor bjergenkeltstarten også afvikles. Etapen efter kampen mod uret venter en hård bjergdag, hvor rytterne skal bestige næsten 5000 højdemeter - blandt andet ved at klatre op ad Tourmalet.
Senere venter hårde dage i Alperne - blandt andet med toppen af Mont Ventoux som mål på 16. etape.
Med over 5500 højdemeter på 18. etape må den betegnes som kongeetapen i løbet. Den slutter på Col de la Loze, hvor Jonas Vingegaard og Tadej Pogacar i 2023 udkæmpede et drabeligt bjergslag med danskeren som klar triumfator i den indbyrdes duel.
Også ruten for næste års udgave af kvindernes Tour de France blev præsenteret tirsdag. Løbet udvides med en enkelt etape, så den nu er på ni etaper.
Der er ingen enkeltstart, til gengæld er føjet flere bjerge til ruten end ved de foregående udgaver af Tour de France Femmes.
"Niveauet i kvindecykling er stigende, og derfor har vi ni etaper i stedet for otte. Det bliver ni hårde etaper," siger Tour de France Femmes-direktør Marion Rousse.