Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Overgår kæmpestore cykelnationer: Så vild var danskernes sæson på landevejen

Jonas Vingegaard og Mattias Skjelmose vandt sammenlagt 15 sejre på World Tour- og Pro Series-niveau i løbet af 2023.
Jonas Vingegaard og Mattias Skjelmose vandt sammenlagt 15 sejre på World Tour- og Pro Series-niveau i løbet af 2023.ASO/Pauline Ballet
Med Jonas Vingegaards store Tour de France-triumf, Mads Pedersens mange topresultater og Mattias Skjelmoses helt store gennembrud, er der ikke den store afsløring i at fortælle, at de danske professionelle cykelryttere havde en stor 2023-sæson.

På den senest offentliggjorte hos UCI, det verdensomspændende cykleforbund, er det da også kun en af cykelsportens traditionelt set definitive stormagter, Belgien, der overgår Danmark som nation, og dermed slår danskerne en perlerække af store cyklenationer som Italien, Frankrig, Spanien og Holland. 

Gennemgår man resultaterne på cykelsportens to højeste niveau, UCI’s World Tour og Pro Series, kan det dog alligevel måske overraske lidt, hvor suverænt flot Danmark som nation har klaret sig, for en sammentælling af samtlige podieplaceringer i 2023-sæsonen på de føromtalte to niveauer sender Danmark op blandt de allermest konsistente nationer, en præstation der også vidner om en historisk bredde.

Der er således kun fire nationer, der har samlet flere sejre sammen på World Tour- og Pro Series-niveau, end de danske ryttere har, og den ene af disse nationer slår Danmark meget klart, hvis man sammenligner det totale antal podieplaceringer. 

Med imponerende 28 sejre ud af 357 mulige stod Danmark nemlig for næsten otte procent af alle vinderne i årets World Tour- og Pro Series-løb, et antal som kun Belgien, Holland, Slovenien og Italien formår at slå med henholdsvis 56, 49, 34 og 33 sejre. 

De danske ryttere satte blandt andet de spanske, tyske og colombianske på plads i 2023.
De danske ryttere satte blandt andet de spanske, tyske og colombianske på plads i 2023.Datawrapper

Med til historien hører det dog også, at kun to af disse nationer formåede at hente flere sejre på allerhøjeste hylde, World Touren, end Danmark gjorde. Med 22 sejre fordelt på otte ryttere, var det kun Slovenien med 25 sejre og Belgien med 28 sejre, der hentede flere World Tour-sejre end danskerne, mens føromtalte Italien og Holland begge blev klart slået med henholdsvis 13 og 16 sejre på cykelsportens højeste niveau. 

På samme måde var Danmark med helt fremme, når alle podieplaceringer tælles sammen, for her var der altså kun fem nationer, der samlede flere top-tre-placeringer end Danmark med 82 podier gjorde. Belgien var suverænt bedst med sine 163, herefter Italien med 123, Holland med 107, Frankrig med 88 og Storbritannien med 83.

Mads Pedersen sejrede seks gange på World Tour- og Pro Series-niveau. Det er flere sejre, end Wout van Aert formåede at samle på samme niveau.
Mads Pedersen sejrede seks gange på World Tour- og Pro Series-niveau. Det er flere sejre, end Wout van Aert formåede at samle på samme niveau.ASO/Charly Lopez

Størstedelen af disse lande har dog langt, langt flere ryttere på de to øverste niveauer i cykelsporten. Således viser en gennemgang af holdene, at der for Danmarks vedkommende var 36 ryttere på kontrakt hos hold på World Tour- og Pro Series-niveau ved sæsonens afslutning, inklusive de såkaldte stagiaires, ryttere på prøvekontrakter. 

Til sammenligning var der hele 124 belgiere, 125 italienere, 57 hollændere, 117 franskmænd og 45 briter, mens Danmark med sine 82 podieplaceringer klarede sig meget, meget bedre end Spanien med 60 podieplaceringer trods hele 115 ryttere på kontrakt. 

Også på det individuelle niveau imponerede Danmark stort, for her var der ikke mange nationer, der havde flere ryttere med mere end 10 podieplaceringer i World Tour- og Pro Series-regi, end Danmark havde. Således havde både Mattias Skjelmose, Mads Pedersen og Jonas Vingegaard et tocifret antal podier med henholdsvis 12, 16 og 22.

Med sine 15 sejre var der ingen, der vandt mere på World Tour- og Pro Series-niveau end Primož Roglič.
Med sine 15 sejre var der ingen, der vandt mere på World Tour- og Pro Series-niveau end Primož Roglič.Datawrapper

Ikke overraskende var det særligt sidstnævnte, der imponerede. Vingegaard vandt i løbet af sæsonen foruden sit andet Tour de France nemlig to andre store etapeløb i Baskerlandet Rundt og Critérium du Dauphiné, ligesom han tog en flot andenpladsen i årets Vuelta a España, der naturligvis blev vundet af holdkammerat Sepp Kuss

Når 2024 venter bliver det altså med noget af et kalenderår at leve op til for de danske ryttere, men heldigvis er der igen masser af danskere på kontrakt hos holdene på de to øverste hylder i cykelsporten. Per dags dato er der således 34 ryttere, der har kontrakt i 2024, 17 hos World Tour-hold, 17 hos Pro Series-hold.