Tour-ekspert: Skal Pogačar true Vingegaard, skal han forbedre sig i varmen og højderne

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Tour-ekspert: Skal Pogačar true Vingegaard, skal han forbedre sig i varmen og højderne

De store rivaler Tadej Pogačar og Jonas Vingegaard.
De store rivaler Tadej Pogačar og Jonas Vingegaard.Profimedia
Jonas Vingegaard er Tour de France-konge for andet år i træk, og Tadej Pogačar må tage til takke med andenpladsen for anden gang i træk. Hvad er forskellen på de to store rivaler, og kan andre true dem? Og hvordan er det muligt, at ungdommen er ved at overtage styringen af verdenscyklingen? Den tidligere tjekkiske rytter Leopold König kommenterede verdens mest berømte løb for Flashscore News.

Mens Vingegaard sidste år tog den gule trøje på Tour de France i løbet af den anden uge, brød han i år først Pogacar ned endeligt hen mod slutningen af løbet. Men i begge tilfælde håndterede Jumbo-Vismas kaptajn de vigtige bjergetaper bedre med støtte fra sit hold.

Troede du, at Vingegaard ville være i stand til at forsvare sidste års triumf?

"I dag siger alle klassementsrytterne, at Vingegaard var favorit, men det var ikke tilfældet. En dårlig dag afgjorde det, hvilket kunne forventes i Touren. Det var de små detaljer, der afgjorde løbet, og Jumbo gjorde et godt stykke arbejde, ligesom de gjorde med Roglic i Giroen. Det minder mig om det arbejde, jeg var vidne til hos Team Sky for 10 år siden. Det forekommer mig, at Jumbo er mere professionelle end Pogačars hold, og det viste sig i den tredje uge."

Har den skade, Pogačar kæmpede med i den første halvdel af sæsonen, påvirket ham?

"Helt sikkert. På den ene side så det positivt ud i de første to uger, men på den anden side havde manglen på forberedelse og tilpasning til højden og den høje varme måske en indvirkning, og det afgjorde hele Touren. Men jeg tror, at selv hvis Pogačar havde haft en optimal forberedelse, ville Vingegaard stadig have haft overtaget. De forberedte ham rigtig godt, og det er nu kendt, at Pogačar lider meget i varmen og højden."

Er det den største forskel mellem Vingegaard og Pogačar?

"Pogačar er i stand til at slå Vingegaard på de kortere stigninger, men hvis han fortsætter med at have en dårlig dag, hver gang han får et minut til fem, kan han ikke vinde Touren. Det var Jumbo i stand til at eliminere. Det er en besked til UAE-stalden om at forbedre Pogachar på de to parametre, fordi han tabte på de største etaper i den tredje uge."

Er der andre ryttere, der kan true denne duo i dag?

"Det er der, jeg tror, det er en rytter som Juan Ayuso, der er et stort spansk talent, og også Remco Evenepoel. Spørgsmålet er også, om Primoz Roglic vil være i stand til at holde tempo med disse unge. Men under alle omstændigheder, hvis disse fire - Ayuso, Evenepoel, Pogačar og Vingegaard - mødes i et løb, ville det være meget interessant."

Tror du, at det er slut med de ældre?

"Det er en stor skam, at Chris Froome og Egan Bernal fik alvorlige skader, for de hører bestemt også til i den gruppe. Men lad os være glade for, at der ikke kun var én førende rytter i dette års Tour, for så var det nok helt sikkert. For mig var det en exceptionel Tour."

I de senere år har unge ryttere i stigende grad gjort sig gældende som ledere. Tidligere var det mere et domæne for de mere erfarne. Kan du se en ændring i tendensen?

"Ja, det er mærkbart, der er sket en stor ændring siden COVID-epidemien. Tilgangen til unge ryttere har ændret sig fuldstændigt, og de ældre ryttere har ikke været i stand til at tilpasse sig. Før i tiden havde man tid til det hele, indtil man var 23, men COVID har vendt op og ned på det hele. Selv de store hold er begyndt at vælge de mest talentfulde ryttere fra juniorkategorierne."

Du kørte ikke selv din første Grand Tour, før du var 25.

"Da jeg var junior og vandt store juniorløb, kom min far og jeg til det nuværende Elkov-Kasper-hold og spurgte sportsdirektør Vávra, om han ville tage mig idn på holdet. Han fortalte mig, at han havde et par dusin fyre som mig. Man var simpelthen nødt til at bevise noget blandt de voksne for at blive anerkendt. Det lyder meget sjovt i dag, for med de resultater, jeg havde dengang, ville jeg i dag have skrevet kontrakt med et Pro Tour-hold som 19-årig. Dengang kom jeg næsten ikke engang med på et lille, tjekkisk hold."

Kan du se, at selve løbets karakter ændrer sig? Der er meget få udbrud længere, hvor hovedfeltet lader nogen slippe væk en hel dag...

"Det er på grund af holdenes professionalisme. Der er mere og mere pres på for at blive set. Hvis du er i et udbrud, får du faktisk næsten gratis reklametid, og alle vil gerne ses på tv. Og i år er arrangørerne gået efter en aggressiv løbestil, så der var ikke nogen etaper, hvor feltet kørte sammen i en stor klynge uden nogen større aktivitet. Alting tilpasser sig livet i samfundet, selv cykling. Alt er mere aggressivt, kortere. Og derfor tilpasser Grand Tour-løbene sig. Man ser drama på hver etape, og presset på de enkelte hold er stort.