Uno-X lover danske stjerner og fastholder nordisk særpræget udtryk
Tadej Pogacars hold, UAE Emirates, har 17 nationaliteter repræsenteret blandt sine 30 ryttere. Det samme har Bahrain Victorious.
Undtagelsen i Tour de France-feltet er debutanten Uno-X. Det norskejede hold har kun norske og danske ryttere i stalden.
Det er ikke kun, fordi det stadig er i en opbygningsfase. Det er en strategi, som man ikke viger fra. Heller ikke, når Uno-X, hvis alt går vel, rykker op i øverste kategori og bliver World Tour-mandskab i 2026.
"Så længe jeg er leder for holdet, så er det den identitet, der er," fastslår holddirektør Jens Haugland.
Han peger på, at holdets to hovedsponsorer, Uno-X og Rema 1000, udelukkende opererer i Norge og Danmark. Begge virksomheder er ejet af den pengestærke Reitan-koncern.
"Fundamentet for topidræt og cykling i de to lande er helt fantastisk. Vi ser, at der kommer nye ryttere frem hele tiden. Juniorlandsholdene i Danmark og Norge er helt fantastiske. Rekrutteringen i Danmark er ekstremt god, og den er vældig solid i Norge," siger Jens Haugland.
Uno-X-projektet blev skabt i 2017 med blot 11 ryttere på fundamentet af kontinentalholdet Team Ringeriks.
Tre år senere fik holdet status af Pro Team på næstøverste niveau og skrev samtidig kontrakt med seks danskere.
Banerytterne Frederik Rodenberg, Julius Johansen og Niklas Larsen fik frie hænder til at forberede sig på OL i Tokyo ved siden af landevejsløbene for Uno-X.
Talenter som Johan Price-Pejtersen, Morten Hulgaard og Jacob Hindsgaul fik deres første professionelle kontrakt.
Det norsk-danske cykelsamarbejde var skudt i gang.
"Jeg mener, at tiden længe har været inde til, at der skulle komme et stort professionelt hold ud fra Skandinavien. Og i mine øjne er det kun en styrke, at vi er så tydelige på, hvor rytterne skal komme fra," siger Jens Haugland.
Sidst, man så et tilsvarende ambitiøst cykelprojekt i Norden, var, da Bjarne Riis overtog det danske Team MemoryCard-Jack & Jones omkring årtusindskiftet.
Resultatmæssigt blev det en succes, men som årene gik, blev det hjemlige præg mindre og mindre. Dansk cykling havde dengang ikke kvalitet nok til at bære et af verdens bedste hold.
I 2013 stillede holdet, der nu hed Team Saxo-Tinkoff, op i Tour de France uden en eneste dansk rytter.
Men Uno-X-direktøren ser ingen fare for at løbe tør for norsk eller dansk talent i overskuelig fremtid.
"Der er kommet flere stærke ryttere nu, og jeg oplever, at mange gerne vil til Uno-X, fordi de kan tale deres eget sprog og kan træne med deres venner hver dag. Det er en styrke, som andre hold ikke har," siger Jens Haugland.
"Du kan bare kigge ind i spisesalen og se, hvordan alle rytterne sidder sammen. Alle taler deres eget sprog, og den dynamik, det skaber, er massiv og stærkt undervurderet," mener han.
Det næste store mål er at skrabe ranglistepoint nok sammen, så holdet får World Tour-status, når regnskabet næste gang skal gøres op efter 2025-sæsonen.
Det kræver stærkere ryttere, og det var et stort scoop, at det før sæsonen lykkedes at skrive kontrakt med den norske stjernerytter Alexander Kristoff.
Meningen er, at han skal være den første i en række af prominente navne.
"Jeg har sagt klart, at vi ønsker noget af det samme fra Danmark. Vi har brug for at få disse store navne ind."
"Historien dømmer os senere, men jeg skal nok vise, at jeg kan få tag i verdensstjernerne, siger Jens Haugland."
Holdet er konstant på udkig efter danske topnavne med kontraktudløb.
På rygtebørsen har Magnus Cort længe været handlet som et godt bud på en kommende Uno-X-rytter.
"Hvis andre ryttere spørger mig, så skal jeg nok fortælle dem, at jeg trives godt, og at der er god stemning på holdet," siger Alexander Kristoff.
"Der findes mange gode danskere på de andre hold. Mads Pedersen og Jonas Vingegaard er nok for løntunge til, at vi kan være med lige nu, selv om det kunne være sjovt. Men der er nok at vælge imellem, fastslår den norske veteran."