Afrikansk fest i Schweiz: Eritreisk superstjerne snupper flot spurtsejr

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Afrikansk fest i Schweiz: Eritreisk superstjerne snupper flot spurtsejr

Biniam Girmay vandt mandag karrierens professionelle sejr nummer 11, hvilket samtidig var sæsonens anden sejr for eritreeren.
Biniam Girmay vandt mandag karrierens professionelle sejr nummer 11, hvilket samtidig var sæsonens anden sejr for eritreeren. Profimedia
Ingen kunne matche Biniam Girmay på mandagens etape af Schweiz Rundt. Den eritreiske superstjerne slog blandt andet supermand Wout van Aert i massespurten og tog en fornem sejr.

De schweiziske arrangører af årets Schweiz Rundt var åbenlyst ikke helt forberedt på, hvad der skulle ske mandag eftermiddag, da rytterne bragede i mål i Nottwil efter næsten 174 kilometer i sadlen fra dagens startby i Beromünster.

For ingen var hurtigere end Intermarché-Circus-Wantys afrikanske stjernerytter Biniam Girmay, der slog en række andre hurtige ryttere på de afgørende hundrede meter, og så blev målområdet ellers invaderet af festglade eritreere, der var kommet for at tiljuble landets helt store sportsstjerne.

Der skulle køres lidt mindre end fire timers cykling før den afgørende spurt, og her var lokale Michael Schär og canadiske Nickolas Zukowsky hoppet i forvejen i morgenens udbrud, og før de to blev trukket i land af feltet, erobrede sidstnævnte løbets bjergtrøje ved at skrabe ni point sammen på de indlagte bjergspurter.

Indlagt var også en slags gylden kilometer, den såkaldte Tissot KM, hvor der var bonussekunder at hente, og her fik Remco Evenepoel lusket sig afsted og hentet sammenlagt ét sekund til sin jagt på sejren i det samlede klassement.

Med 31 kilometer til mål sendte et større styrt flere ryttere i asfalten, herunder Alpecin-Deceunincks hurtige australier Kaden Groves, der var blandt dagens helt store favoritter. Selvom australieren tidligere har vist forbløffende omstillingsparathed, da han i denne sæson både har vundet på en holdkammerats cykel og vundet efter at være styrtet ganske tæt på mål, kunne han dog ikke gøre sig gældende i spurten på dagens etape, hvor det blot blev til en placering som nummer 11.

Før spurten forsøgte danske Alexander Kamp fra schweiziske Tudor Pro Cycling sig ellers med et frækt angreb, men ingen ringere end Wout van Aert lukkede den stærke dansker i sin Dannebrogstrøje ned, før end Movistar Teams spanske Alex Aranburu og kørte kontra og for en ganske kort stund lå alene i front.

Som rytterne nærmede sig målstregen indfandt holdene med ambitioner om at deltage i dagens massespurt sig forrest, hvor særligt Team DSM gjorde et fint stykke arbejde for at positionere tjekkiske Pavel Bittner, mens også TotalEnergies’ legendariske slovak Peter Sagan holdt sig godt til.

Selvom Peter Sagan i mange år har været kongen af Schweiz Rundt med et utal af etapesejre, 18 i alt, kunne den 33-årige cykelkunstner dog ikke følge antrittet fra 23-årige Binian Girmay, da eritreeren åbnede med få hundrede meter tilbage.

Det kunne heller ikke hverken Groupama-FDJ’s erfarne franskmand Arnaud Dèmare eller Jumbo-Vismas megastjerne Wout van Aert, og de to måtte således se sig henvist til henholdsvis anden- og tredjepladsen, mens føromtalte Bittner snuppede fjerdepladsen foran Peter Sagan, der blev nummer fem.

I det samlede klassement fører schweiziske Stefan Küng, Démares holdkammerat, fortsat med nu fem sekunders forspring til Remco Evenepoel. Küng sejrede nemlig på søndagens enkeltstart. Allerede tirsdag venter en vild etape, hvor Küng må forventes at miste sin førertrøje.

Her slutter rytterne nemlig af med en opstigning til Villars-sur-Ollon, hvor der venter en stigning på 10,7 kilometer med en gennemsnitlig hældningsprocent på næsten otte. Her er føromtalte Remco Evenepoel den umiddelbare favorit til at sejre.

Seneste års vinder af løbet, Geraint Thomas, er ikke til start. Det er til gengæld i alt 10 danskere, hvor Trek-Segafredos Mattias Skjelmose vil være blandt de ryttere, der skal forsøge at udfordre Remco Evenepoel i kampen om den samlede sejr.