Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Landsholdets nye komet med grum fortid: Sad ude tre år med knæskader som ungdomsspiller

Henrik Bauch
Clara Bang under en U20 landskamp mod Tyskland
Clara Bang under en U20 landskamp mod TysklandČTK / imago sportfotodienst / BEAUTIFUL SPORTS/Mario M. Koberg
Efter tre år med alvorlige knæskader, har 2024 været anderledes rosenrødt for Skanderborgs Clara Bang. Med ligadebut i sidste sæson, og nu udtagelse til A-landholdet, kan Bang gøre status over en karriere, der er ved at stikke af. Selv koncentrerer sig hun af samme grund om at holde fast i den type, hun er. Det siger hun i et eksklusivt interview til Flashscore.

”Det går hurtigt, men jeg synes nok, at jeg kan følge med. Inden min debut sad jeg ude med tre knæskader, så der er sket meget siden da. Jeg trives godt i det og nyder det”, er statusvurderingen fra Skanderborgs Clara Bang, der er med omkring A-landsholdet for første gang.

20-årige Bang er noteret for 22 kampe på U-landsholdet, og hun vandt blandt andet EM-sølv i 2023.

Derudover er hun også med i den såkaldte udviklingstrup, der er et initiativ påbegyndt af Dansk Håndbold og Team Danmark i 2018. 

Tovholder på projektet er assisterende landstræner Lars Jørgensen, så derfor tog Clara Bang ikke videre notits af at se Jørgensens telefonnummer på hendes telefondisplay.

”Jeg har snakket løbende med Lars, der nogle gange ringer for at høre, hvordan det går, fordi jeg er med i udviklingstruppen. Jeg troede bare, det var et af den slags opkald, så da han sagde, at jeg skulle med til Golden League, blev jeg både glad og stolt”, lyder det fra Bang.

Vejen til A-landsholdet har dog ikke været uden buler og skrammer. Clara Bang har således været gennem tre alvorlige knæskader i det samme knæ. To gange har korsbåndet været revet over, og derudover har en skade på både menisk og ledbånd holdt stortalentet væk fra håndboldbanen i tre år. Bang har kæmpet sig tilbage hver gang, og sætter gerne ord på hvordan hun har rejst sig fra de alvorlige skader.

”Med en masse vilje og dedikation. Det er hårdt at være i et genoptræningsforløb, men heldigvis havde jeg gode mennesker omkring mig. Jeg fik også god hjælp fra Dansk Håndbold, og har derudover haft en mentaltræner inde over”, fortæller Bang, der fik så meget værdi ud af mentaltræneren, at hun stadig gør brug af den mulighed.

Skulle man få den tanke, at de karrieretruende skader på nogen måde hæmmer den unge højre back, så kan man godt tro om igen.

”Der sidder ingen frygt i mig overhovedet, om hvorvidt knæet kan holde”, siger hun.

Nu står hun overfor sin første samling med spillere, hun er vant til at se på tv. Selvom truppen er ramt af afbud, glæder hun sig meget over muligheden, men er ikke på forhånd blevet stillet noget i udsigt i form af spilletid i kampene mod Holland, Norge og Tyskland.

”Jeg har haft samtaler med landstrænerne om, at jeg skal snuse til det hele. Være med i flokken og lære en masse af alle de dygtige håndboldspillere, der er her – og så selvfølgelig give den gas”, kommer det fra Bang, der - sin unge alder til trods - er vant til at tage ansvar på klubholdet.

I forbindelse med landsholdsudtagelsen har Skanderborgs cheftræner Kim Johansen i rosende vendinger udtalt, at Clara Bang er en spiller, der stiller store krav til sig selv og sine medspillere. Bang er dog helt på det rene med, at det bliver anderledes på landsholdet, men hun vil heller ikke give køb på, hvem hun er som type.

”Det er en anden rolle på landsholdet. Hjemme i klubben har jeg en stor rolle. For mig handler det om læring, men det er også en balancegang med at vise mig frem, samtidig med, at jeg gør det, jeg er blevet udtaget på baggrund af”.

Sidste sæson spillede Clara Bang både på ligaholdet, men også på SHEAs (klubbens håndboldakademi, red.) talentfulde U19-hold, der blev danske mestre, mens ligaholdet endte på 9. pladsen, inden klubben efterfølgende vandt nedrykningsspillet ved at gøre rent bord med fire sejre.

Nu spiller Bang udelukkende på ligaholdet, og det kan mærkes både fysisk og psykisk.

”Det er helt andre krav, der stilles nu. Men i Skanderborg er vi kendt for talentarbejde, og der er overgangen fra ungdoms- til seniorhåndbold måske noget nemmere. Sidste år var jeg både en del af ligaholdet og SHEA, så jeg har jo allerede været en del af miljøet”, fortæller Bang, der med sin landholdsudtagelse går i de nuværende landsholdsspillere Anna Kristensens og Kristina Jørgensens fodspor. Esbjerg-målvogteren og Györ-bagspilleren er begge talenter udklækket i Skanderborgs talentprogram.

Clara Bang har i sæsonens første seks kampe for Skanderborg lavet 27 mål på 47 skud, krydret med 16 assists.