Lloris' sæbehandsker slog til igen og hjalp med at sende Gunners otte point foran i PLADRIAN DENNIS / AFP
Arsenal er otte point fri af Manchester City efter en 2-0 sejr over Tottenham, som der aldrig var reel tvivl om. Gunners er nu i høj grad seriøse kandidater til at tage det engelske mesterskab i en kamp, hvor Martin Ødegaard havde held med at drive gæk med Pierre-Emile Højbjerg flere gange.

North London Derby er altid en højspændt affære, og det var der ikke nogen undtagelse fra søndag eftermiddag, da Tottenham, der kæmper for at følge med i CL-ræset, var værter for ligaduksene fra Arsenal, der omvendt kunne komme otte point foran Manchester City med en sejr. City tabte som bekendt et hæsblæsende lokalopgør til Manchester United lørdag eftermiddag.

Der var et interessant, skandinavisk opgør i opgøret, da norske Martin Ødegaard havde sig en dansk overfrakke i skikkelse af Pierre Emile Højbjerg. Samtidig havde Tottenham fået sig et boost i kraft af at have fået Dejan Kulusevski tilbage i startopstillingen. Dermed fejlede Tottenhams offensiv ikke noget.

Bortset fra de første minutter af kampen var en god offensiv dog ligemeget, da sådan en skal have lov at have bolden, for at de kan være farlige. Og da Arsenals pres i suveræn stil holdt Tottenham godt beskæftiget på egen banehalvdel, så var det ikke boldbesiddelse, Kane & co. havde mest af på modstanderens ditto.

Arsenal tog hurtigt roret og sværmede om Tottenhams felt som bier om en honningmad. Især Bukayo Saka, Gabriel Martinelli og føromtalte Ødegaard var til stor belastning for Spurs’ lidt tunge defensiv.

Og efter et kvarter blev der for første gang prikket hul  på hjemmeholdet, da Saka gled igennem over højrekanten. Han passerede uden de større problemer Ryan Sessegnon og afsluttede hårdt direkte på Hugo Lloris i Tottenhams mål.

Og som det var tilfældet i VM-finalen, så kunne den franske nationalkeeper ikke håndtere sådan en afslutning. Men i modsætning til at parere den ud til en modspiller, som han gjorde det til Lionel Messi, så parerede han den ind i sit eget mål. Sløjt målmandsspil, men ikke en ufortjent føring.

Arsenal kørte ufortrødent på. De producerede talrige chancer og havde på et tidspunkt haft 19 berøringer i Tottenhams felt, mens værterne blot havde haft en enkelt i den modsatte ende.

Thomas Partey var tæt på at score sæsonens mål i Premier League indtil videre, da han lavede et kvalificeret forsøg på at hakke Tottenhams træværk midt over på en tordenkile af en helflugter. Stolpen skulle muligvis også have en ispose på i pausen efter den omgang spidsbelastning.

Og efter 36 minutter fik Arsenal så fordoblet deres føring, da månedens spiller i januar, Martin Ødegaard, fra 25 meter tog chancen efter endnu et Spurs-boldtab og tørt udplacerede Lloris med et skud, som trukket efter en lineal.

Opspillet til Ødegaards 2-0 scoring
Opspillet til Ødegaards 2-0 scoringOpta via Stats Perform

Billedet blev ikke ændret markant i løbet af halvlegen, og Arsenal kunne dermed gå til pause med en ganske sikker føring.

Kampen var ikke fattig på hårde dueller
Kampen var ikke fattig på hårde duellerAFP

Udskiftning i førersædet

Efter pausen kom Tottenham ud med en anden energi og et bedre fokus, og det resulterede i flere pæne chancer i de første ti minutter, inklusive en stor af slagsen til Ryan Sessegnon, som wingbacken burde have forvaltet bedre. Spurs havde nu pludselig dominans i boldbesiddelse, men det lignede mere noget, som Arsenal gav dem lov til.

Udeholdet havde som bekendt deres på det tørre med det udgangspunkt. Det var dog stadig et intenst lokalderby. Især Kulusevski viste sig flere gange frem på højrekanten med stærke aktioner, som han fik afsluttet fornuftigt på. Aaron Ramsdale i Arsenals mål måtte også ud i fuld længde for at afværge en stærk afslutning fra Harry Kane.

Det var dog ikke en overflod af chancer, Tottenham skabte, og i stedet blev kampen hæmmet af en lang række frispark i begge retninger, der dog var til Arsenals fordel. Pierre-Emile Højbjerg var involveret i flere bataljer, og Spurs-spillerne blev tydeligt mere og mere frusterede. Antonio Conte var tvunget til at reagere.

Richarlison kommer ind for Tottenham
Richarlison kommer ind for TottenhamAFP

Ind på toppen kom brasilianske Richarlison, der har været på skånekost siden VM, og hans fysiske tilstedeværelse gav Arsenals forsvar problemer. Men stadig - få chancer til Spurs. Omvendt fik Arsenal gode muligheder på frispark begået uden for feltet, som dog ikke fik udbygget føringen.

Hen mod slutningen af kampen blev begge hold øjensyligt trætte, for kampen dalede meget i intensitet.

Arsenal spillede kløgtigt bolden rundt og trak dermed endnu mere energi ud af de ramte Tottenham-spillere. Udeholdet holdt uden større problemer kampen ud og har nu et komfortabelt forspring til Manchester City på andenpladsen, mens Tottenham holder sig på femtepladsen.