Masser af cykelryttere skifter hold til vinter: Her er 10 af de mest markante transfers
Siden august, hvor det blev muligt for cykelhold at skrive kontrakter med ryttere, der ikke har kontrakt i 2024, er der nemlig blevet bekræftet et væld af transfers i den store cykelverden, nogle mere markante end andre.
Flashscore har derfor forsøgt at samle 10 af de mest markante og betydningsfulde transfers på World Tour- og Pro Series-niveau, nogle af dem ganske enkelt på baggrund af rytternes individuelle kvaliteter som vindere og resultatskabere, andre på baggrund af rytterne som facilitatorer, hjælperyttere, for stjernenavne som Tadej Pogačar og Remco Evenepoel.
Primož Roglič – Fra Jumbo-Visma til Bora-Hansgrohe
Det giver næsten sig selv, at Primož Roglič’ skifte fra Jumbo-Visma til Bora-Hansgrohe er vinterens helt store transfer i cykelverdenen. Den 33-årige slovenske superstjerne har allerede fire Grand Tours på CV’et, og nu skal Roglič så jagte den ene, han mangler, Tour de France, på det stærke tyske mandskab. Her får sloveneren sig et slagkraftigt hold, bakket op af ryttere som Daniel Felipe Martínez, Emanuel Buchmann, Lennard Kämna og det luxembourgske diesellokomotiv Bob Jungels.
Mikel Landa – Fra Bahrain-Victorious til Soudal-Quick Step
For Remco Evenepoel har en af de helt store udfordringer i Grand Tour-regi været opbakning i bjergene. Den belgiske forhenværende verdensmester har måttet sætte sin lid til ryttere som Ilan van Wilder, Fausto Masnada og Mattia Cattaneo, bestemt dygtige ryttere, men også ryttere, der hurtigt kommer til kort på de allerstørste bjergetaper.
Med tilgangen af Mikel Landa får både Remco Evenepoel og Soudal-Quick Step en vaskeægte bjergrytter i folden, der kan bide skeer med nogle af de allerstørste på stigningerne udenfor kategori. En rigtig luksushjælperytter til Evenepoel.
Matteo Trentin – Fra UAE Team Emirates til Tudor Pro Cycling
Det er meget muligt, at 34-årige Matteo Trentin ikke længere har det niveau, der engang gjorde ham til VM-sølvvinder, europæisk mester, og kastede flere Grand Tour-etapesejre af sig. Men italienerens skifte fra UAE Team Emirates til Tudor Pro Cycling er betydningsfuldt af to årsager.
Dels mister Tadej Pogačars mandskab enormt meget erfaring og deres vejkaptajn, dels er det noget af et signal, det schweiziske Tudor-mandskab sender ved at hente så stort et navn ind. Uanset om italieneren kommer til at kæmpe med om sejren i store løb, så kommer han i alle tilfælde til at byde ind med en helt masse erfaring, som vil komme det schweiziske hold til gode.
Tao Geoghegan Hart – Fra INEOS Grenadiers til Lidl-Trek
Engang var bomstærke Tao Geoghegan Hart den helt store britiske satsning hos INEOS Grenadiers, dengang holdet fortsat hed Team Sky.
Selvom det er blevet til en højst overraskende Giro d’Italia-sejr, så fik briten aldrig helt forløst sit kæmpestore potentiale, men niveauet er ikke desto mindre tårnhøjt, og med tilgangen af Geoghegan Hart får Lidl-Trek en ekstra Grand Tour-kaptajn at sætte sin lid til i de største etapeløb.
Samtidig har Geoghegan Hart efterhånden også vist sig som en rigtig stærk rytter til de ugelange etapeløb.
Fabio Jakobsen – Fra Soudal-Quick Step til Team DSM-Firmenich
Syv sejre på en enkelt sæson ser på papiret ganske flot ud, men 2023 må alligevel være en sæson til glemmebogen for 27-årige Fabio Jakobsen. Tour de France var sæsonens store mål, men hollænderen kunne slet ikke finde timingen i massespurterne og måtte efter 11 etaper udgå med en fjerdeplads på tredje etape til Bayonne som bedste resultat.
Nu vinker Jakobsen så farvel til Soudal-Quick Step, hvor den lynhurtige forhenværende europamester har været hele sin professionelle karriere.
I stedet tilslutter han sig et mandskab i hjemlandet, hollandske Team DSM-Firmenich, og måske kan han her få karrieren på ret køl med hjælp fra en erfaren herre som John Degenkolb. Til gengæld får tilgangen af Jakobsen måske også negativ indflydelse på danske Tobias Lund Andresens muligheder for at køre egne chancer.
Caleb Ewan – Fra Lotto Dstny til Team Jayco AlUla
Det blev aldrig helt noget lykkeligt ægteskab mellem den australske supersprinter Caleb Ewan og det belgiske Lotto Dstny-mandskab. Nu rykker australieren så tilbage til der, hvor det hele begyndte, det australske mandskab Team Jayco AlUla.
Spørgsmålet er dog, præcis hvilken betydning det får for dynamikken på Jayco AlUla, der i forvejen har to stærke sprinterkort med hver sin profil i form af Michael Matthews og Dylan Groenewegen. Skiftet tilbage til det australske hold kan enten blive en lykkelige genforening, eller ødelægge dynamikken på holdet ved at kaste et ekstra navn ind i en i forvejen stjernespækket sprintertrup.
Tim Declercq – Fra Soudal-Quick Step til Lidl-Trek
Endnu en fantastisk signing for danskermandskabet Lidl-Trek, for både Mattias Skjelmose og Mads Pedersen kan fremadrettet se frem til at få selskab af en gudsbenådet hjælperytter. Få ryttere er blevet lige så synonymt med idéen om en fuldkommen dedikeret hjælperytter som Tim Declercq er blevet de seneste år hos Soudal-Quick Step. Declercq er ren power, ren loyalitet, ren pålidelighed, kort sagt en rytter der vil ofre alt i holdets tjeneste – og det kan hjælpe Lidl-Trek op på et nyt niveau.
Nils Politt – Fra Bora-Hansgrohe til UAE Team Emirates
Mens UAE Team Emirates må vinke farvel til vejkaptajn Matteo Trentin, så får man til gengæld en bomstærk rytter ind i form af tyske Nils Politt. Den 29-årige tysker skifter således Bora-Hansgrohe ud med UAE Team Emirates, men spørgsmål et er også, præcis hvilken rolle den store tysker skal spille.
Politt har således ofte leveret store resultater i særligt forårsklassikerne, og det er derfor langt fra sikkert, at Politt bare bliver en ekstra mand i rækken af bomstærke Pogačar-hjælpere, hvis tyskeren også har en forventning om at få lov at køre sin egne chancer. I alle tilfælde er tilgangen af Politt en forstærkning af et i forvejen enormt stærkt hold.
Michael Mørkøv – Fra Soudal-Quick Step til Astana Qazaqstan Team
Uden at have klaphatten alt for meget på, kan Michael Mørkøvs skifte fra Soudal-Quick Step til Astana Qazaqstan Team sagtens kategoriseres som værende utroligt vigtigt. Godt nok blev sæsonen ikke nogen helt stor succes for Mørkøv på Soudal-Quick Step, men det var vel at mærke ikke fordi, danskeren ikke gjorde sit arbejde: Igen og igen gjorde den erfarne rytter sit ypperste for at guide Fabio Jakobsen i finalerne, og det var altså som oftest den hollandske sprinter, der jokkede i spinaten og tabte Mørkøvs hjul. Med tilgangen af Mørkøv får den britiske legendesprinter Mark Cavendish sin leadout-rytter, og hvis samarbejdet rammer niveauet fra ”de gamle dage,” kan det få historiske konsekvenser, for i så fald vil Cavendish kunne tage den Tour de France-sejr, der vil gøre briten til eneindehaver af rekorden for fleste etapesejre i verdens største etapeløb.
Magnus Cort – Fra EF Education-EasyPost til Uno-X Pro Cycling Team
På sine bedste dage er 30-årige Magnus Cort blandt verdens bedste ryttere. Det viste danskeren da også flere gange i den forgangne sæson, hvor det blev til i alt tre sejre, herunder en etapesejr i årets Giro d’Italia.
At en 30-årig bomstærk cykelrytter skifter et World Tour-mandskab ud med et mandskab et niveau under, Uno-X Pro Cycling Team, var derfor måske også lidt af en overraskelse, men skiftet bekræfter den vilde udvikling, som det norske mandskab er inde i.
Allerede har man den norske legende Alexander Kristoff på mandskabet, men modsat Cort skiftede nordmanden til Uno-X i karrierens efterår, og at man har formået at sikre sig Cort i sin bedste alder siger noget om, hvor stærkt Uno-X efterhånden står i det professionelle felt.