Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Masser af rejsedage, ensomhed, og penge-spekulationer: Dansk håb jagter Grand Slam-drøm

Svend Bertil Frandsen
August Holmgren i aktion for Danmark i Davis Cup kampen mod Indien
August Holmgren i aktion for Danmark i Davis Cup kampen mod IndienProfimedia
Den 19-årige danske tennisspiller Elmer Møller slog forrige weekend Leo Borg og vandt ITF-turneringen i Aarhus. Sejren gav Elmer Møller 25 ATP-point til verdensranglisten, hvor han lå nummer 606 inden triumfen. Heldigvis var Møllers gevinst i Aarhus ikke et enestående eksempel i dansk tennis. Rent faktisk pibler det frem med talenter i dansk tennis både på dame- og herresiden, som alle har en drøm om at gå Caroline Wozniacki og Holger Rune i bedene.

En af dem er August Holmgren, som i en alder 25 år er i gang med sit første år på touren efter en lang karriere i amerikansk college-tennis på University of San Diego.

Langt hen ad vejen har det været en positiv oplevelse for han startede året som nr. 789 på verdensranglisten og har nu allerede kæmpet sig frem som nr. 443. Det er et voldsomt hop på blot et år, men hvis nogen tror Holmgren kommer sovende til succesen, kan de godt tro om igen.

Omfattende planlægning

Alene planlægsarbejdet hvilke turneringer, man skal deltage i forskellige steder i verden, ville kunne gøre de fleste rundtossede. August har i alt omkring 150-180 rejsedage om året og mellem dem skal han finde ud af, hvor det vil give mest pote at rejse hen. 

”Jeg prøver at planlægge ca. et halvt år fremad, men det er udfordrende, når Challenger turneringerne kun bliver offentliggjort et par måneder fremad” siger August Holmgren. 

”Som tennisspiller skal man ca. spille 25 turneringer om året, og det er de 19 bedste resultater om året, der tæller til rangeringerne. Sidste år var jeg en del i USA, i år har jeg mest været i Europa. Det er nogle planer du lægger med det team, hvor det giver mest mening at rejse hen, hvornår jeg skal træne, og hvor jeg spiller bedst. Man skal også tænke på at man lige mister 2-3 dage, når man skifter tidszone”, siger Holmgren. 

Livet på tennis touren er ikke altid en dansk på roser
Livet på tennis touren er ikke altid en dansk på roserProfimedia

Kampen mod ensomheden

En del af rejseprogrammet er også lagt an på om August kan rejse med andre spillere eller trænere for ensomheden og negative tanker har det nemt med at snige sig ind i hovedet, hvis man står tusinder af kilometer fra vante omgivelser og skal håndtere et tungt nederlag uden at have nogen man kan snakke med.  

”Jeg prøver at rejse med andre så meget som jeg overhovedet kan fordi hvis jeg rejser mange uger alene, så bliver jeg ked af det, og så spiller jeg ikke så godt. Så jeg prøver at rejse med trænere og andre spillere. F.eks i april i England var jeg der sammen med Frederik Løchte Nielsen, Johannes Ingildsen, Christian Sigsgaard og Johanne Svendsen. Men nogen gange er jeg nødt til at rejse alene, hvis min træner ikke kan få det til at gå op med hans program”, siger August Holmgren, der endvidere forklarer, hvordan han tackler potentielle svære sociale stunder. 

”Det duer ikke at man bliver ensom for det er ødelæggende for ens tennis. Og noget, der har hjulpet mig meget, har været at lave noget andet end tennis, se nogen seværdigheder for netop også at nyde muligheden af at rejse til eksotiske steder.”

Holger Rune har hjulpet August Blomgren i svære tider
Holger Rune har hjulpet August Blomgren i svære tiderPeter Cziborra/Reuters/Ritzau Scanpix

Gode råd fra Holger Rune

Holger Rune er blevet dansk tennis’ symbol på, at et spirende talent kombineret med benhårdt arbejde og det rigtige team omkring sig kan få en frem i den absolutte verdenselite.

August og Holger kender naturligvis hinanden godt fra bl.a det danske Davis Cup hold men grundet deres travle program har de to danskere ikke så meget kontakt med hinanden.

Dog fortæller August, at Rune faktisk har givet ham et godt råd til, hvordan man tackler svære momenter på touren, når det ene nederlag tager det andet og man befinder sig i et mentalt dødvande. 

”Jeg skrev faktisk til Holger for ikke så lang tid siden for at høre, hvad han gjorde fordi jeg havde en periode, hvor det gik mindre godt. Han skrev faktisk noget meget fedt tilbage, at han forsøgte at finde de små glæder ved spillet, som ikke var hængt op på resultater, som f.eks at ramme bolden lige i ”strike-zone”. Og så handler det vel også om, at finde en måde at nyde processen at forbedre sig sådan, så ens selvtillid ikke nødvendigvis er bundet op på om man vandt eller tabte den sidste kamp fordi så er man jo ellers i mega-ekstase eller depressiv og det går bare ikke”, siger August Holmgren.

Økonomiske udfordringer

Men kampen om at nå frem på verdensranglisten er ikke kun et spørgsmål om mental balance, en god baghånd, et veludviklet flugtspil og godt fodarbejde. Det er også i høj grad et spørgsmål om penge, mange penge for det er dyrt at være tennisspiller på touren. 

Der skal bruges penge på rejser, hoteller, mad, ketcher-opstrengninger, massage, træner-assistance, etc, og det er naturligvis ikke billigt. Så hvordan er det lige, at man får råd til det der, når man kommer fra en gennemsnitsfamilie og blot har et fåtal af sponsorer, der ikke smider millioner i kassen.

Den danske landstræner Frederik Løchte Nielsen har tidligere været i den samme økonomiske situation og han besvarer det spørgsmål således: 

”Der er ingen tvivl om at den økonomiske udfordring er en af de største udfordringer man har. I forhold til at rejse er der forskellige måder at komme fra A til B. Du kan gå, du kan cykle, du kan tage bussen, du kan køre en Ferrari, du kan flyve og den mest komfortable er selvfølgelig altid den mest optimale.

"Men du kan også godt ”skramle”. I starten handler det meget om at overleve, så man prøver at spare, hvor man kan. Måske kan man ikke få sin træner med, måske kan man ikke få sin ketcher strenget op hver gang, måske bliver du nødt til at spise billig mad. Hvis man kommer fra en almindelig baggrund, så skal det nok gå, men kommer du fra hårde vilkår i fattige lande, der kan det være svært at komme i gang”, siger Frederik Løchte Nielsen.

Holmgren her i aktion for sin Bundesliga-klub THV Brühl
Holmgren her i aktion for sin Bundesliga-klub THV BrühlProfimedia

Et godt fundament

Som for mange andre har økonomien også været en udfordring for August Holmgren, men han har formået at få det finansielle til at hænge sammen takket være hjælp fra forskellige sider, og samtidig har han ”sparet op” til livet på touren ved at spille holdkampe i den tyske Bundesliga for THC Brühl.

”I forhold til det økonomiske har jeg været rigtig heldig. Mine forældre har støttet mig utrolig meget. Dernæst har jeg fået støtte fra Dansk Tennis, Leschly Foundation og nogle andre sponsorer, som jeg har fået via den eksponering, som mit ophold på college gav mig." 

"Så det har ikke været så svært for mig at få tingene til at løbe rundt, men jeg er også i en langt mere økonomisk favorabel position end mange andre spillere”, siger August Holmgren, der understreger, at man kan begynde at leve af sin tennis, når man bevæger sig inden for Top 500 i verden

Holmgren forklarer, at hans mål for 2023 er at kunne komme ind i Challenger turneringer på jævnlig basis fordi det er der, han kan begynde at tjene nogle penge, få nogle flere udgifter betalt og det kan begynde at løbe lidt bedre rundt økonomisk.

Det vil så i givet fald give ham mulighed for at spille kvalifikation til Grand Slam turneringerne, hvilket så igen vil kunne frigøre vejen til ATP-turneringerne, som det hele handler om. Og ifølge Frederik Løchte Nielsen har Holmgren en fantastisk chance for at realisere sin drøm:

”Der er gode chancer for at August kan komme langt med sit spil. Han har et godt fundament, en god serv, en god forhånd. Det vigtigste for August, det er at han har en god karakter, det kommer man langt med. Han er først lige kommet i gang efter en lang college-karriere. Samtidig er han villig til at gøre det, der skal til for at blive god, så jeg tror meget på ham”, slutter Frederik Løchte Nielsen.

Omtaler