Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Mytisk stigning og hård enkeltstart: Her er kvindernes Tour de France rute

Andreas Würtz Adamsen
Med dannebrog på trøjen var Cecilie Uttrup Ludwig første kvinde over målstregen på tredje etape af årets Tour de France Femmes.
Med dannebrog på trøjen var Cecilie Uttrup Ludwig første kvinde over målstregen på tredje etape af årets Tour de France Femmes. ASO/Fabien Boukla
Når næste års Tour de France Femmes løber af stablen, skal affæren afgøres på en mytisk finalestigning og på en hård enkeltstart.

Ruten til 2023-udgaven af Tour de France Femmes blev torsdag præsenteret, og den byder på et par særdeles interessante etaper og stigninger. 

Hele herligheden bliver sat i gang samme dag, som herrernes Tour de France afsluttes, søndag 23. juli. I modsætning til årets udgave af Tour de France, starter kvinderne dog ikke i Paris. 

I stedet går kvindernes Grand Départ næste år fra Clermont-Ferrand i Massif Central, og det er såmænd også her første etape afsluttes. 

I alt venter 956 kilometer fordelt på otte etaper, der kommer til at tage de bedste kvindelige cykelryttere i verden gennem tre franske regioner og 11 departementer.

Herunder får du alle otte etaper.

1. etape: Clermont-Ferrand til Clermont-Ferrand (124 km)

Selvom første etape køres i det kuperede Massif Central, bliver det en flad en af slagsen. De 124 kilometer, som både starter og slutter i Clermont-Ferrand, kommer nemlig ikke til at byde på mange højdemeter. 

Derfor kunne etapen være en oplagt mulighed for danske Emma Norsgaard, der blev nummer fem på første etape af årets Tour de France Femmes. 

2. etape: Clermont-Ferrand til Mauriac (148 km)

Anderledes kuperet bliver det på anden etape, hvor turen går fra Clermont-Ferrand til Mauriac, en mindre fransk by beliggende på skråningerne af en gammel vulkan. 

Også her kunne Emma Norsgaard altså muligvis have en chance, da den stærke danske sprinter har udviklet sine færdigheder på de mindre stigninger gennem de seneste år. 

3. etape: Collonges-La-Rouge til Montignac-Lascaux (147 km)

Igen på tredje etape er der gode muligheder for feltets hurtigste ryttere, for de 147 kilometer, der skal tilbagelægges mellem Collonges-La-Rouge og Montignac-Lascaux byder ikke på mange kilometers opstigning. 

4. etape: Cahors til Rodez (177 km)

På fjerde etape er der til gengæld gode muligheder for Cecilie Uttrup Ludwig. 

De 177 kilometer fra Cahors slutter nemlig i Rodez med en kuperet afslutninger, der i herrernes udgave har resulteret i nogle drabelige dueller, blandt andet mellem Greg van Avermaet og Peter Sagan. 

Etapens afsluttende 40 kilometer byder stort set ikke på en flad vej. Her skal cykelkvinderne forcere den ene bakke - de såkaldte côtes - efter den anden.

5. etape: Onet-Le-Château til Albi (126 km)

Efter den hårde fjerde etape får rytterne dog igen mulighed for at sprinte om sejrene, for femte etape er endnu en relativt flad tur med meget få højdekilometer. Feltets hurtigste ryttere får altså rigeligt med muligheder for at slås om etapesejre.

6. etape: Albi til Blagnac (122 km)

Inden løbet går ind i sin afgørende og afsluttende fase, venter endnu en oplagt sprinteretape, når sjette etape løber af stablen. 

7. etape: Lannemezan til Tourmalet (90 km)

På syvende etape skal løbets helt store slag måske slås. Efter starten i Lannemezan skal feltets ryttere nemlig forcere to svære stigninger. 

Først venter Col d'Aspin, før det mytiske målbjerg Col du Tourmalet danner rammen for 17 benhårde kilometer med en gennemsnitlig stigning på mere end syv procent. 

Tourmalet er Pyrenæernes højeste asfaltbelagte bjergpas, og det bliver altså muligvis her, at vinderen af næste års Tour de France Femmes skal afgøres.

8. etape: Pau til Pau (22 km enkeltstart)

Hvis ikke løbet allerede er afgjort på syvende etape, venter en 22 kilometer lang enkeltstart med både start og mål i den legendarisk Tour-by Pau. 

Byen, der er den allermest besøgte i Tour de France-historien, bliver altså kvindernes sidste besøg i næste års Tour de France Femmes, og de 22 kilometers enkeltstart byder på en knold cirka midtpå. 

Her kan både Cecilie Uttrup Ludwig og Emma Norsgaard altså forsøge at gøre sig gældende. Førstnævnte blev i 2019 nummer tre, da La Course by Le Tour de France blev afviklet omkring netop Pau.