Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Norske medier spekulerer: Sigter løbefænomen efter verdensrekord i København søndag?

Trods sine blot 23 år har Jakob Ingebrigtsen allerede to OL- og to VM-guldmedaljer på CV'et.
Trods sine blot 23 år har Jakob Ingebrigtsen allerede to OL- og to VM-guldmedaljer på CV'et.Fabrice Coffrini/AFP
Ifølge norske NRK er der søndag chance for at opleve den norske atletikstjerne Jakob Ingebrigtsen i København. Således rygtes løbefænomenet til at starte i weekendens Copenhagen Half Marathon, hvor der endda sigtes efter en verdensrekord på distancen.

Fredag aften løber den norske superstjerne Jakob Ingebrigtsen Diamond League-finale i belgiske Bruxelles på favoritdistancen 1500 meter, som ved årets olympiske lege højst overraskende end ikke kastede en medalje af sig for nordmanden.

Siden har det 23-årige løbefænomen dog ikke set sig tilbage, for først sikrede Ingebrigtsen sig en olympisk guldmedalje på 5000 meter, og sidenhen har nordmanden slået Daniel Komens legendariske 3000 meter verdensrekord, der stod i næsten 28 år.

Selvom Ingebrigtsen altså er i aktion fredag aften, kan han ifølge norske medier meget vel findes i de københavnske gader allerede søndag. Her afvikles Copenhagen Half Marathon nemlig, og flere medier spekulerer i, at Ingebrigtsen her vil gøre et attentat på verdensrekorden på den halve maratondistance.

Således noterer mediet Letsrun.com, at startnummer to i øjeblikket er tilegnet ’No Name’ i aldersklassen 20-24. Ganske vist er nummeret i øjeblikket sat med dansk nationalitet, men spørgsmålet er altså, om der er tale om en simpel pladsholder for Ingebrigtsen.

Torsdag forsøgte norske NRK at spørge den norske atletikstjerne ind til rygterne, men spørgsmålene prellede af på en vanligt kryptisk Ingebrigtsen, der blot understregede, at han ingen flybillet havde ’hjem’ fra Bruxelles, såvel som at han i øjeblikket har fokus rettet mod 1500 meterfinalen i Bruxelles fredag.

Ingebrigtsen, der allerede som 16- og 17-årig fik et gennembrud på seniorniveau, har endnu aldrig løbet et halvmaraton i konkurrence, men som 19-årig løb nordmanden 10 kilometer i tiden 27 minutter og 54 sekunder.

Svenske Andreas Almgren er af flere blevet brugt som referencepunkt for Ingebrigtsens potentiale på halvmaratondistancen, efter den 29-årige svensker tidligere i 2024 debuterede på distancen i Valencia med en tid på 59 minutter og 22 sekunder.

Ligesom Ingebrigtsen benytter Almgren sig nemlig af den såkaldte norske træningsmetode, der fokuserer tungt på højintensive intervaller, og modsat Ingebrigtsen har svenskeren aldrig opnået de helt store resultater på hverken 5000 meter- eller 10.000 meter-distancen.

Ifølge norske Jann Post, der er atletikkommentator hos føromtalte NRK, er det dog langt fra givet, at Ingebrigtsen kan følge verdensrekordhastigheden på den længere distance, om end nordmanden er overbevist om, at Ingebrigtsen kan slå både norsk og europæisk rekord, og atletikekspert Vebjørn Rodal bakker op.

”Jeg afskriver ham heller ikke der. Det gør jeg ikke, men det kan være, at han står overfor en udfordring muskulært efter 17 kilometer,” kommer det således fra Rodal ifølge NRK.

Copenhagen Half Marathon har tidligere lagt asfalt til en verdensrekord, da kenyanske Geoffrey Kamworor i 2019 løb i mål i tiden 58 minutter og ét sekund. Siden er verdensrekorden dog blevet slået to gange, senest af ugandiske Jacob Kiplomo, der i november 2021 fuldførte Lisbon Half Marathon på 57 minutter og 31 sekunder.

Netop 23-årige Kiplomo er med sikkerhed til start søndag i København – hvilket også den regerende verdensmester, 29-årige kenyanske Sebastian Sawe, og den forsvarende vinder af løbet, 30-årige kenyanske Edward Cheserek, er – og således vil Ingebrigtsen formentlig få kamp til stregen, hvis rygterne taler sandt, og nordmanden søndag stiller op.

Ifølge NRK har arrangørerne bag søndagens løb i København, atletikklubben Sparta, da også sat pacere op til en sluttid på præcis 57 minutter, altså cirka et halvt minut hurtigere. Blandt pacerne er eksempelvis den etiopiske sølvvinder på 10.000 meter fra sommerens OL i Paris, Berihu Aregawi.