Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Olympiske højdepunkter - dag 10: Duplantis går efter rekord, Biles kan skrive historie

Armand Duplantis vil forsøge at slå verdensrekorden i mændenes stangspring mandag.
Armand Duplantis vil forsøge at slå verdensrekorden i mændenes stangspring mandag.Profimedia
Mandag bliver der uddelt 20 sæt medaljer ved OL i Paris 2024. En stor afsked venter Simone Biles (27), som kan snuppe yderligere to guld. Der vil også være en strålende badmintonfinale, der byder på en sjælden interkontinental kamp, mens alle om aftenen vil vente spændt på Armand Duplantis' (24) verdensrekordforsøg i stangspring.

Gymnastik

Gulvfinale for kvinder

Kl. 14:23, Paris, Bercy arena

Hvis man ser bort fra Michael Phelps, som med 23 olympiske triumfer nok for altid vil være den mest uovertrufne atlet i historien, er der seks andre personer, som har vundet ni guldmedaljer ved legene i historien. Det er svømmerne Mark Spitz, Caeleb Dressel og Katie Ledecky, atleterne Paavo Nurmi og Carl Lewis samt gymnasten Larisa Latynina.

Simone Biles vil slutte sig til den særlige gruppe mandag, hvis hun kan vinde sine to sidste discipliner i gymnastikkonkurrencen i Berca Arena, finalerne i balancebommen og gulvøvelsen.

På bjælken var kun Kinas Zhou Yaqin bedre i kvalifikationen. På gulvet derimod er Biles fremragende, og det ville være en overraskelse, hvis hun ikke vinder den sidste disciplin i hele gymnastikdelen af sommerens lege.

Dette bliver sandsynligvis Biles' sidste konkurrence nogensinde ved OL. Hun har allerede under festlighederne i Paris antydet, at det er tid til at give scepteret videre til andre, idet hun nævnte rivalen Rebecca Andrade fra Brasilien i sit hoved.

Det står også klart, at hun med sine 27 år er en af de ældste scenegymnaster nogensinde og den næstældste olympiske mester i historien. Kun Maria Gorochovskaya formåede at vinde gymnastikguld i 30'erne, og det var tilbage i Helsinki i 1952.

Badminton

Finale i herresingle: Kunlavut Vitidsarn mod Viktor Axelssen

Kl. 15:20, La Chapelle Arena

Viktor Axelssen trodsede den asiatiske enklave i badmintonverdenen ud over alle grænser. Den danske stjerne, der taler mandarin-kinesisk, traf for nylig en vigtig beslutning: Han forlod sit hjemland med sin familie og to børn for at bosætte sig i Dubai for at spille badminton og være tættere på de store turneringer i Asien.

Beslutningen ser ud til at bære frugt. Danskeren vandt singlekonkurrencen ved seneste OL, og selv om han sluttede i kvartfinalen ved sidste års verdensmesterskaber hjemme i Danmark, er han med i kampen om guld igen ved OL i Paris.

Den 30-årige danskers finalemodstander bliver den regerende verdensmester, 23-årige Kunlavut Vitidsarn fra Thailand, som efter en relativt langsom start på turneringen sendte verdensranglistens nummer et ud på fuldstændig suveræn vis - Shi Yuqi fra Kina scorede blot 22 point i deres kvartfinaler (22-12, 22-10).

Finalisternes indbyrdes statistik er i høj grad på den erfarne danskers side (seks sejre mod en), men den sidste duel blev vundet af Vitidsarn efter en kamp i tre sæt i finalen i India Open sidste år.

Atletik

Finale i mændenes stangspring

Kl. 19:00, Paris, Stade de France

Det er tid til den måske største personlighed i verdensatletikken i dag. Den svenske stangspringer Armand 'Mondo' Duplantis tabte senest en stor konkurrence i 2019, da han blev slået af amerikaneren Sam Kendricks ved verdensmesterskaberne i Doha.

Siden da har han dog fokuseret på at presse verdensrekorden i stedet for at konkurrere mod rivaler. Det er lykkedes ham at forbedre rekorden otte gange i sin relativt korte karriere, og senest - i april i Xiamen i Kina - satte han rekorden til 624 cm.

Kun to mænd har sprunget over seks meter i år - Chris Nilsen og Duplantis. Men amerikaneren, som klarede præcis 600 cm i februar, kunne ikke kvalificere sig i Paris og sluttede på 540 cm. Så medaljerne vil sandsynligvis blive kæmpet om af Ernest John Obiena, som brillerede i år med 597 cm, den førnævnte Sam Kendricks eller hjemmebanehåbet Thibaut Collet (begge 595 i år).

I sidste ende kommer det dog nok stadig til at handle om, hvorvidt Duplantis klarer barren på 625 cm. Det bliver dejligt vejr, det skal ikke regne, så vejret burde være til hans fordel.