Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Passioneret og fleksibel: Derfor valgte England at ansætte Thomas Tuchel

Thomas Tuchel var manager for den engelske anfører Harry Kane i Bayern München
Thomas Tuchel var manager for den engelske anfører Harry Kane i Bayern MünchenTom Weller / PA Images / Profimedia
Med ansættelsen af Thomas Tuchel har England fået en cheftræner, der har en evne til at vinde på topniveau.

I denne uge blev den 51-årige valgt som den mand, der skal kickstarte æraen efter Gareth Southgate, da han underskrev en 18-måneders aftale med start i januar.

Dermed bliver tyskeren blot den tredje ikke-englænder til at stå i spidsen for Three Lions efter den afdøde svensker Sven-Göran Eriksson og italienske Fabio Capello.

Udnævnelsen har dog skabt røre, og mange iagttagere har sat spørgsmålstegn ved fodboldforbundets (FA) beslutning om at ansætte en udenlandsk manager.

Tuchel forsøgte straks at få alle med sig, da han blev præsenteret, ved at ville forsøge at rette op på Englands mangel på sølvtøj i den seneste tid og sigte mod at vinde VM i 2026.

Det er et dristigt mål, når man tænker på, at Tuchel er i gang med sit første forsøg som landstræner, men hans præstationer på klubplan tyder på, at der er substans bag det mål.

Dokumenteret vinder

Tuchel er allerede et velkendt navn i England fra sin tid i Chelsea, men det har været et spørgsmål for ham om at opbygge sit omdømme gennem hele sin karriere.

Hans anseelse steg i Tyskland i løbet af hans fem år i Mainz, hvilket gav ham jobbet i Borussia Dortmund i 2015, da han var blevet identificeret som den bedste erstatning for Jürgen Klopp.

I sine to sæsoner med Dortmund vandt han DFB-Pokalen i 2017 som det første store trofæ i sin karriere, og han havde en sejrsprocent på 62,6 med 67 sejre i 107 kampe.

Da han kom til Paris Saint-Germain i 2018, fortsatte Tuchel med at føje til sit trofæskab ved at vinde to Ligue 1-titler, to Trophee des Champions, en Coupe de France og en Coupe de la League.

Tuchel forlod PSG i december 2020 med karrierens bedste sejrsprocent på 74,8 procent, men han behøvede ikke at vente længe på sit næste job, da Chelsea kom på banen.

Han indledte sin karriere med en stime på 14 kampe uden nederlag og førte The Blues til Champions League- og FA Cup-finalerne, hvor de slog Manchester City i førstnævnte, men tabte til Leicester i sidstnævnte.

Thomas Tuchel jubler efter at have vundet Champions League-finalen med Chelsea
Thomas Tuchel jubler efter at have vundet Champions League-finalen med ChelseaČTK / AP / Susana Vera

Tuchel vandt klubbens første FIFA Club World Cup i den følgende sæson og nåede EFL Cup- og FA Cup-finalerne, men de blev slået i begge af Liverpool efter straffesparkskonkurrence.

Tuchel forlod Stamford Bridge i september 2022 og sluttede sin periode med en sejrsprocent på 60 procent - den fjerdehøjeste for en Chelsea-manager, der har stået i spidsen for 100 kampe.

Tuchel vendte tilbage til Tyskland i marts 2023 for at stå i spidsen for Bayern München efter Julian Nagelsmanns exit og førte klubben til sin 11. Bundesliga-titel i de sidste par kampe af sæsonen.

Tuchels Bayern snublede dog med en tredjeplads en sæson senere - klubbens dårligste placering i ligaen siden 2010 - og han forlod klubben efter Bayer Leverkusens ubesejrede mesterskab.

Blandt eliten

Tuchels trofæskab taler naturligvis for sig selv, og hans ledelse af sine klubber på de store scener placerer ham på samme hylde som nogle af moderne fodbolds bedste managers.

Siden han kom til Dortmund i 2015/16, er Tuchels sejrsprocent på 65,6 procent kun overgået af Pep Guardiola og Massimo Allegri blandt managere, der har stået i spidsen for 200 eller flere kampe i Europas fem største ligaer.

Hans resultater kan også overføres til den europæiske scene og viser, hvorfor det lykkedes ham at slå City i 2021-finalen så tidligt i sin Chelsea-tid.

Thomas Tuchel sammen med Pep Guardiola
Thomas Tuchel sammen med Pep GuardiolaRyoichiro Kida / The Yomiuri Shimbun via AFP

Tuchel har vundet 40 ud af 67 Champions League-kampe (59,7 procent), og kun Guardiola og Louis van Gaal har en bedre sejrsprocent ud af mindst 50 kampe.

Når det gælder Premier League-fodbold, er hans sejrsprocent på 55,6 procent kun overgået af otte managere.

Det placerer ham på en liste med Sir Alex Ferguson, Jose Mourinho, Arsene Wenger og de førnævnte Guardiola og Klopp.

Griber kontrollen

Tuchel har ofte fascineret med hensyn til sin spillestil og er fleksibel, når det er nødvendigt.

Han brugte hovedsageligt firemandsforsvar under sine ophold i Dortmund og PSG, men brugte for det meste en trebackkæde i Chelsea.

Der er ingen garanti for, hvordan han vil opstille England, men man fornemmer allerede, at der er lagt op til variation og proaktivitet.

Men en ting, der ikke er til forhandling for Tuchel, er, at hans spillere dominerer boldbesiddelsen for at kontrollere kampene.

I Chelsea fremstod Tuchels hold som et boldbesiddende hold, der i gennemsnit havde 62,2 procent af bolden i hver kamp.

Det er det næsthøjeste tal blandt alle managere med mindst 50 kampe, kun overgået af Citys Guardiola.

Tuchels hold har typisk været meget strukturerede for at opnå dette, og at have et solidt fundament er nøglen til international fodbold, både offensivt og defensivt.

At holde på bolden kan være den bedste form for forsvar, og Chelsea havde en periode, hvor de var ekstremt organiserede under Tuchel og opnåede imponerende tal.

The Blues holdt utrolige 18 clean sheets i deres første 24 kampe under ham, og det er den slags tal, Tuchel vil forsøge at gentage med England.

Kane genforenet

En af de engelske spillere, der kan få stor gavn af Tuchels udnævnelse, er anfører Harry Kane - de to kender allerede hinanden godt.

Kane spillede under Tuchel i Bayern, hvor han havde en imponerende sæson med 44 mål i 45 kampe.

Af dem kom 36 i 32 bundesligakampe, hvilket giver ham et målgennemsnit på 79 minutter pr. kamp, hvilket er hans bedste ratio under nogen manager i hans karriere.

Blandt spillere, der har spillet 2.000 minutter for en manager i Bundesligaen, er Kane kun overgået af Robert Lewandowski under Hansi Flick.

De 12 assists, som Kane lavede i sidste sæson, bør heller ikke gå ubemærket hen, og det er efterhånden velkendt, hvor komplet hans samlede spil er blevet.

Kane har udviklet sig til at være en af de bedste til at aflevere bolden og han går ofte i dybden for at vise sin variation og rækkevidde.

Alligevel er det ikke altid lykkedes for Kane for England, især ikke ved EM 2024, hvor der ikke var så mange muligheder for ham for at brillere.

Det har ført til diskussioner om, hvorvidt en topangriber skal fjerne sig selv fra farlige områder, men det er et spørgsmål, som Tuchel kan løse.

I Bayern sørgede Tuchel for at støtte Kane ved at omgive ham med hurtigløbere og direkte spillere, og det er noget, han kan kopiere i England.

Der er en overflod af offensive talenter til hans rådighed, men det handler "blot" om, at Tuchel skal få brikkerne til at passe sammen og finde en balance.